Kruk Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Kółeczka na czasie? Czyli co nam zaserwował Token na rok 2020. Spis treści: 1.Wstęp – czyli jak kupiłem kółeczka za 250 złotych 2.Rozwinięcie – Kółeczka Token TK1724 pod lupą 3.Podsumowanie – dla kogo taka biżuteria rowerowa 1.W ramach nudy po świątecznym obżarstwie, postanowiłem poszperać po sklepach w poszukiwaniu jakiś nowości czy przecen. Odwiedziłem wszystkie sklepy, u których się zaopatruje w komponenty. Niestety nic nie znalazłem ciekawego dla siebie…póki co :D. Przypomniało mi się o sklepie Token. Pierwsza myśl: „Mam ceramiczne łożyska od Tokena, co jeszcze bym mógł zmienić?... a zajrzę”. Po nie długiej chwili, natknąłem się na nowego Token Ninja Lite, który jest lżejszy od zwykłego Tokena ninja. Nie mniej to nie jest u mnie w rowerze priorytet. Miałem już zamykać stronę ale zauważyłem jakąś inną grafikę na kółeczkach do przerzutki. Po otworzeniu strony w przeglądarce, okazało się, że to nowy produkt Tokena do przerzutek szosowych 11 rzędowych Shimano i Sram. Kółeczka o kodzie TK1724 o wielkości 12T i 14T były zdecydowanie przebudowane wizualnie, bardzo mnie to zaciekawiło. Z racji że mam nową przerzutkę XTR pomyślałem czy by dolne kółeczko o wielkości 14T nie weszło by do wózka przerzutki. Po krótkiej rozmowie z właścicielem Token Polska zamówiłem owe kółeczka, raz się żyje 2.Po otwarciu paczki pokazało się ładne, stylowe pudełeczko, z okienkiem pokazującym co kryje wnętrze: Po otworzeniu pudełka i wysunięcia gąbki, zawartość prezentuje się tak: Powiem szczerze, że pierwsza myśl to że ktoś faktycznie usiadł na tyłku i odrobił zadanie domowe. Kółeczka wyglądają bardzo dobrze, nie mają jakiś defektów czy to wizualnych czy mechanicznych. Sami zobaczcie jak się prezentują: Przyznam że dodatkowe śrubki z locktait’em to miły dodatek . W prawym rogu znajdują się tulejki adaptujące do innych śrub w wózku przerzutki. Zacznijmy od górnego kółeczka. Jest na pewno o wiele lepiej zaprojektowane. Ranty ząbków zostały tak wyfrezowane, aby jak najbardziej ułatwić zapinanie się łańcucha na nim. Jest to technologia opatentowana przez Tokena o nazwie „Conti-Wave”. Rozmiar tutaj niestety ma znaczenie. Z wielkością kółeczka 11T, które z mantrą przez lata Shimano powtarzało to przeżytek, dlatego tutaj mamy ząbek więcej czyli 12T: Ząbki też zostały wydłużone, przez co sam łańcuch pracuje pewniej na górnym kółeczku co jednak jest bardzo istotne. To właśnie górne kółeczko odpowiada za zmianę przełożeń na kasecie i trzymanie łańcucha w ryzach przy zmianie przełożeń. Końce ząbków zostały ładnie oszlifowane przez co wypuszczanie łańcucha będzie prostsze, bardzo dobra robota Token, dzięki takiej budowie praca przerzutki będzie bardziej efektywna. Druga sprawa to praktyczny brak luzów bocznych na kółeczku. Pewniejsza praca gwarantowana. Na pochwałę zasługuje również ich ażurowa budowa, będzie to ułatwiało czyszczenie się z błota czy też redukcje wagi, niby nic ale zawsze. Dolne kółeczko zaś dostało kopa aż o 3 ząbki i ma wielkość 14 T. Równie dobrze i precyzyjnie wykonane, z ładną, czarną anodą. Ząbki i tutaj też zostały wyfrezowane bardzo dobrze, ułatwia to zapinanie jak i wypuszczanie łańcucha z kółeczka. Jej rozmiar 14 ząbków (od ząbka do ząbka ma 55,45mm czyli całkiem dużo) pozwala na mniejszy łuk łańcucha, a zarówno ma większą powierzchnie styku łańcuch – kółeczko dolne. Dla mnie w przerzutkach MTB już dawno dolne kółeczko powinno być co najmniej o wielkości 13T. Oczywiście jak idzie o same łożyska to nie byłbym sobą gdybym nie zajrzał do środka. Tutaj pokazuje się nam kolejna cecha tego kółeczka. Kapsle, które chowają łożysko, są tak jakby wpuszczone w kółeczko (jest w koło nich ścianka kółeczka co widać na zdjęciu. Dzięki tak prostemu zabiegowi, brud będzie miał jeszcze trudniejszą drogę do łożyska. Wygląd moim zdaniem wyszedł tym kółeczkom na plus. Widać też inspiracje kółeczkami Hope, choć mogę się mylić, sami oceńcie: Nie jest to nic złego, wręcz przeciwnie, bo dzięki temu kółeczka wyglądają schludnie i stylowo, ładny kawałek biżuterii rowerowej, która działa Wracając do wnętrza kółeczek, to po ściągnięciu – wydłubaniu wręcz pokrywek, znajduje się tradycyjnie łożysko maszynowe, podwójnie uszczelniane: Po delikatnym ściągnięciu kapselka, wnętrze kryje 9 kulkowe japońskie łożysko maszynowe ze smarem. Ja osobiście dałem ciut smaru Kluber do ceramicznych łożysk i bardzo dobrze się toczą. Zostało tutaj również poprawiony „luz roboczy” na łożysku w stosunku do starszych kółeczek Token’a, jest ciut większy, dzięki czemu kółeczko toczy się ładnie i przyjemnie. Już wcześniej miałem łożyska od Tokena i działały bardzo dobrze, lecz te działają po prostu lepiej. Po zamontowaniu i delikatnym dostrojeniu odległości wózka, ( bo przez przejście z 13T na 14T lekko skrócił się łańcuch przez co górne kółeczko w przerzutce, które zaś jest ustawione asymetrycznie do osi pracy wózka, oddaliło się minimalnie co trzeba było poprawić ) przerzutka zaczęła pewniej wrzucać biegi, ze wrzucaniem było tak samo jak na kółeczko 13T. Czym to się objawiało? Charakterystyczny dźwięk zapinania się łańcucha na ząbkach kasety, który występuje przy zrzucaniu biegów, po bardzo dobrym wyregulowaniu przerzutki. Dzięki wymianie na kółeczko 14T Tokena, dźwięk ten pojawił się też podczas wrzucania. Mikro lepiej ale zawsze coś . A tak wygląda wózek przerzutki M9120 z kółeczkiem nowym od Tokena: 3.Podsumowując, są to kółeczka do przerzutki tak naprawdę 105 R7000, Ulegra R8000, R8100 i Dura Ace R9000 R9100 jak również do Sramowskich przerzutek, ale świetnie się spiszą ( dolne kółeczko) w przerzutkach nowych jak SLX M7100, XT M8100 czy XTR M9100. Teraz krótko, komu, moim zdaniem, bym polecił taki zakup: -Czy poleciłbym je amatorowi. Nie, są drogie, za ich cenę można dobrą przerzutkę kupić jak XT. -Czy poleciłbym je amatorowi z budżetem? Może, jeśli lubi biżuterie rowerową i lubi smaczki w poprawie pracy napędu. -Czy poleciłbym je pro zawodnikowi Szosowemu? Tak, te kółeczka ewidentnie polepszą pracę przerzutek R7000, R8000, R8100 ,R9000 czy R9100 jak i Sramowskich 11 rzędowych przerzutek. -Czy poleciłbym je PRO zawodnikowi MTB? Może, tylko wtedy gdy masz przerzutkę M7100, M8100 czy M9100 i wystarczająco budżetu, to dolne kółeczko delikatnie polepszy pracę przerzutki. Plusy: -Bardzo płynna praca -Poprawiona konstrukcja ząbków ułatwiająca pracę łańcucha -Wyfrezowana konstrukcja obniżająca wagę około 24,3 gram na mojej wadze. -Poprawiona konstrukcja kapsli łożyska, dzięki czemu łożyska dłużej zachowa żywotność -Atrakcyjny wygląd -Łatwo serwisowalne łożysko maszynowe -Praktycznie brak luzów bocznych -Ładnie zapakowane, świetnie będzie się prezentować jako prezent dla kolarza/kolarka Minusy: -Cena około 250 złotych. -Anoda może ścierać dość szybko mimo że to normalne w aluminiowych kółeczkach. -W skrajnych przypadkach, gdy łańcuch jest na styk, możliwa konieczność zmiany łańcucha o taki o wartości X + 2 ogniwa. Neutralne: -przerzutka wymaga regulacji śrubą B ze względu na większe kółeczka Ogólnie jest mile zaskoczony ze zmiany kółeczka, widać, że ludzie z Token’a odrobili zadanie domowe i zrobili kółeczka do przerzutki aktualne do dzisiejszych czasów i trendów. Może nie kręcą się tak na łożyskach ceramicznych, ale serio pracują bardzo smukle, a nie kosztują tyle co ceramiczne dobrej jakości. Oceniam je na mocne 9/10 z racji jednak wysoką ceną ~250 złotych. Jeśli ktoś chciałby o nich poczytać co producent o nich piszę i jakie technologie mają to odsyłam do strony Polskiego dystrybutora Tokena: https://sklep.token-polska.pl/zestaw-kolek-do-przerzutki-tk1724-p-353.html Lubię tą firmę, serio i to widać, raz za ich pomysł z Tokenem Ninja, a dwa za ich łożyska które są bardzo dobre. Mam nadzieje, że Token zaskoczy nas jeszcze czymś nowym. Dziękuje za poświęcony czas na moje wypociny. P.S. Niech Token zrobi takie kółeczka do przerzutek stricte MTB o wielkości kółeczek 13T to będzie to bardzo ciekawa propozycja. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Kruk 5
Chrismel Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 3 godziny temu, Kruk napisał: postanowiłem poszperać po sklepach w poszukiwaniu jakiś nowości czy przecen Chyba szukanie przecen nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Kółeczka za 250 zł ? A tak serio. Znów ciekawa recenzja. W zalewie chińskiej tandety ze świecą szukać takich perełek. 1
lukaszzsch Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Czy do shimano 105 R7000 też spasują?
Kruk Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 Nooo niestety to nie była przecena ale warto moim zdaniem Tak do 105 R7000 też wejdzie.
Accent_Szaj Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 11 godzin temu, lukaszzsch napisał: Czy do shimano 105 R7000 też spasują? Serio? Chyba nie czytałeś "wypocin" Kruka 16 godzin temu, Kruk napisał: Podsumowując, są to kółeczka do przerzutki tak naprawdę 105 R7000, Jak zawsze świetny opis.
Kruk Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: 12 godzin temu, lukaszzsch napisał: Czy do shimano 105 R7000 też spasują? Serio? Chyba nie czytałeś "wypocin" Kruka NIee spokojnie Accent, to ja dopisałem po pytaniu Kolegi. Sprawdziłem na grafikach jak wygląda wózek przerzutki z R7000 i jest praktycznie identyczny jak w R8000 i R9000 także luz Pytanie czy kółeczka za prawie 250 złotych do przerzutki wartej około 180 złotych są na miejscu ? Jak ktoś chce to na pewno będzie to działać.
Accent_Szaj Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: to ja dopisałem po pytaniu Kolegi Aaaaa,to zwracam honor koledze Kółeczka jak i opis, świetne , ale niestety Token z ceną poszedł po bandzie ze względu na nią zawęzili sobie grupę klientów do użytkowników najdroższych przerzutek Ja mam XT i cena tych kółek jest o 30PLN niższa od całej mojej przerzutki
Kruk Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2020 Cena nie jest niska ale jakość za to super. Niestety, żyjemy w takich dzisiaj czasach aby coś było i ładne, i mocne i działało to trzeba bulić.
Kruk Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2020 Edit. Wczoraj z ciekawości założyłem górne kółeczko od Tokena 12T do XTR m9120 i po leciutkim do regulowaniu przerzutka ciut szybciej zmienia O_O Sam się zdziwiłem bo mniejsze kółeczko o 1 ząbek a lepiej. Chwilę pomyślałem i okazało się że kółeczko z XTR 13T górne ma luzy boczne na 1-1,2 mm noo i jest z plastiku, przez co generowało luzy. zaś Tokena jest sztywne jak diabli. Niby Shimano piszę że pracowali nad luzem górnego kółeczka ale dla mnie to pogarsza pracę przerzutki a nie poprawia. Fakt ciut głośniejsze jest bo to aluminium ale wolę szybciej zrzucać i wrzucać, moja piasta i taka hałasuje Czyli oficjalnie ten komplet pasuje do przerzutek Shimano 12 i poprawia ich pracę.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 W dniu 10.01.2020 o 13:11, Kruk napisał: Czyli oficjalnie ten komplet pasuje do przerzutek Shimano 12 i poprawia ich pracę. To do czego ty je pierwotnie kupiłeś?
Kruk Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2020 Noo do 12 Shimano MTB aToken zaleca je do szosowych przerzutek 11, ale jak widać do MTB 12 shimano też pasuje
Rekomendowane odpowiedzi