Skocz do zawartości

Velo Dunajec na rowerze szosowym

Kozmo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś zna ten podobno najpiękniejszy szlak rowerowy w kraju? Oczarowany jestem zdjęciami, opisami i planując wiosenne wyprawy, bardzo chciałbym przemierzyć tę trasę. Zastanawiam się tylko, czy rowerem szosowym jest to możliwe na całej jej długości. Ktoś przejechał Velo Dunajec i ma jakieś dobre porady? Będę wdzięczny

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej pogadać z velomalopolska / Jacek Tarański na fejsbuku.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano (edytowane)

Na upartego powinna dać radę kolarka przejechać. Większość trasy jest po asfaltach , trochu szuterku , ziemi ubitej. Generalnie wg mnie nie ma nic ekscytującego w tej trasie po za jej dalekobieżnością (może dlatego ,że mieszkam w tamtych rejonach i dla mnie takie widoki to chleb powszechni ale Ceper powinien być zachwycony). Jakby zrobił pseudo gravela tj .dał grubszą gumkę komfort przejazdu byłby wyższy.

Edytowane przez pecio
artur_gryt92@wp.pl
Opublikowano (edytowane)

A czy przypadkiem cześć szlaku nie przechodzi Słowacką stroną? Jak to tam teraz wygląda? 

Edytowane przez artur_gryt92@wp.pl
Opublikowano

Tak leci  po słowackiej stronie malusi kawałeczek w okolicach Czerwonego Klasztoru . Zaraz za klasztorem leci "przełomem" i jest w pełni terenowa (szuter) aż do Krościenka.

Opublikowano

Z tej oficjalnej, aktualnej mapki wynika, że jeszcze szału nie ma:

95125095_997541290641399_323921807784542208_o.thumb.jpg.4b14b1d9a0124e4cb62bcd82cb04d2a3.jpg

Opublikowano

Zawsze jest możliwość objechania kluczowych momentów czyli jazda tylko po asfalcie.Sam nie raz skracałem sobie jadąc po raz n-ty.   Po za tym na pewno niektóre fragmenty nigdy nie zostaną zalane asfaltem ze względów przyrodniczych.

Opublikowano

Nie no, spoko, ale jak tak patrzę na oko, to objeżdżanie "fragmentów" trasy, które nie są jeszcze gotowe, to mi wygląda na jakieś pół dystansu. Nie ma problemu, mogę tak jechać, ale jeśli przez pół trasy mam sam sobie kombinować objazdy w otwartym ruchu z samochodami, to nie przesadzałbym z mówieniem o Szlaku Rowerowym na razie. ;) 

Opublikowano

Panowie, przesiadka na gravela i jedziecie po wszystkim bez problemu i objazdów :D

Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Panowie, przesiadka na gravela i jedziecie po wszystkim bez problemu i objazdów :D

Święte słowa 👍