Skocz do zawartości

Komputer rowerowy - konkretne wymagania

mareq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas na zmianę :)

Potrzebuję komputerka, który poza zwykłym rejestrowaniem i współpracą z ANT+ będzie oferował:

- powiadomienia o połączeniach, smsach - żebym nie musiał się zatrzymywać aby sprawdzić czy to było ważne.

- automatyczna synchronizacja ze stravą (oczywiście przy zlinkowanym telefonie)

- obsługa segmentów live ze stravy była by miłym dodatkiem

- nawigacja - może być po śladzie. Najważniejsze jest aby można było na telefonie ustalić trasę a nie na komputerze stacjonarnym. Z reguły jadę gdzie oczy poniosą ale przydaje się możliwość w trakcie włączyć nawigowanie do danego punktu. Fajnie by było gdyby można było dorzucić nawigowanie bez przerywania trwającego zapisu (treningu). Jakby poza samymi wskazówkami była widoczność manewrów na uproszczonej mapie. Sami wiecie, że czasem lepiej widzieć jaki jest rozkład dróg na skrzyżowaniu, żeby skręcić faktycznie tam gdzie potrzeba. Automatyczne przeliczanie trasy po zjechaniu byłoby miłym dodatkiem.

- budżet - 700, góra 800zł

Ogólnie zacząłem poszukiwania i chyba by pasował Lezyne Mega. Czy są jakieś alternatywy? Raczej szukam urządzenia nowego.

Opublikowano

Spełnia wahoo Bolt. Za swojego nowego z lombardu dałem 570 zeta. Kto szuka ten znajdzie.

Opublikowano

Jest jeszcze Bryton ale chyba aby wgrać ślad ciągle trzeba zakończyć nagrywanie. Jeśli to się zmieniło (Rider 450/Aero 60/Rider420) to jest to alternatywa bo ślady można robić w Komoot a to chyba najlepsza apka na tel do takich rzeczy. O wiele lepsza niż firmowa od Lezyne, która jest problematyczna na szosie bo lubi pchać w krzaki. Nie wiem czy Bryton obsługuje live segmenty. Jeśli chodzi o Mega XL to duży ekran robi robotę, może ten w Wahoo czytelniejszy ale to TY masz zerkać na swój licznik a nie na kolegi. Z kolei na Mega C, jako że ma kolorowy ekran łatwiej odróżnisz grogi główne od wiejskich ale nie wiem jak to dokładnie teraz wygląda bo filmiki w sieci stare a w ostatnim półroczu dodali nowe kolorki.

9 godzin temu, mareq napisał:

Automatyczne przeliczanie trasy po zjechaniu byłoby miłym dodatkiem

Tego ani Bolt ani Bryton nie zrobi ale Lezyne tak. Tylko, że wtedy musisz mieć sparowany licznik z telefonem z (chyba) włączonym GPSem. Sam mam XL ale nie pamiętam jak to dokładnie działa.

Opublikowano

Moim zdaniem Lezyne  nie warto. Serwis do bani. Poszukaj na forum. Był opisany przypadek gdzie użytkownik złamał zaczep. Serwis go olał na całej linii. 

Opublikowano
10 minut temu, eathan napisał:

Moim zdaniem Lezyne  nie warto. Serwis do bani. Poszukaj na forum. Był opisany przypadek gdzie użytkownik złamał zaczep. Serwis go olał na całej linii. 

Mieli mu wymienić licznik na nowy czy co? Bo nie łapię

Opublikowano

Widziałem ten wątek. Więcej narzekań na Lezyne jakoś nie znajduję poza ich platformą www.

Opublikowano

@SzpiceR moim zadaniem wystarczyło odpowiedzieć na jego pytania, umożliwić kontakt, etc. Jak dobrze pamiętam to tam był problem z komunikacją z serwisem. Pomijam już to, że jednak obsługa pogwarancyjna również byłaby czymś miły...