Skocz do zawartości

Okulary dla okularnika

vectoralfa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie okulary przeciwsłoneczne polecacie dla osoby która musi mieć szkła korekcyjne. Soczewki kontaktowe nie wchodzą w grę. 

Opublikowano (edytowane)

Też ostatnio poszukuje takich okularów i znalazłem takie OKULARY

Minus ich jest taki, że trzeba zrobić sobie dodatkową parę szkiełek.

Edytowane przez Nexus
  • Pomógł 1
Opublikowano

Miałem kiedyś okulary z wkładką (bawiłem się w airsoft) i jest to fajne rozwiązanie, ale przy dużej wadzie wzroku (jak jest w moim przypadku), szkła we wkładce nie mieściły się za dobrze między gębą a szybą okularów, wkładka wyginała się lekko i obraz miałem nie do końca wyraźny.

Lepsze rozwiązanie to:

A. soczewki (wiem, że odpadają)

B. sportowe okulary korekcyjne z przyciemnianą soczewką, chodzą za mną te które same reagują na światło przyciemniając się, ale to drogi interes.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jakiś czas temu poszukiwałem właśnie okularów rowerowych z wkładką korekcyjną i wybór padł na Force Ride Pro (http://www.force-components.pl/index.php?p3283,kod-909223-force-ride-pro-okulary-z-wkladka-do-szkiel-korekcyjnych-fluo). W komplecie okulary z trzema, wymiennymi szkłami oraz wkładka, gdzie u dowolnego optyka musisz dorobić sobie szkła odpowiednie do twojej wady. Mnie to kosztowało coś w granicach 70 zł. Co do samych okularów, to do dzisiaj nie wiem, bo co są te otwory w szkłach. Z początku myślałem, że przeciw parowaniu, ale nie w tym rzecz. Dają radę, mam dwie pary, aby nie bawić się w wymieniane szkieł i nie są jakoś wielce drogie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Te okulary Force Ride Pro wyglądają ciekawie i mam je dostępne niedaleko mnie, no i cena przystępna. W poniedziałek pojadę je zobaczyć.

Opublikowano

Jeździłem w bryłach z tam ramką na szkła korekcyjne. Jakiś modle okularów BBB .Średnio mi się jeździło ,jakiś dyskomfort czułem. Teraz jeżdżę na ślepka ale mniejsza z tym ;) Z swojej strony jeśli masz tylko kasę polecałbym kupić jakie binokle w okolicach 100 zł .Iść do okulisty  wymienić te szkła na szkła korekcyjne, nie na maxa przyciemniam takie, żeby jak się wjedzie dla lasu było co widać :)  Dla mnie osobiście to najlepszy rozwiązanie by było. Minus taki ,że nie do wszystkich binokli da się wstawić takie szkła ,chodzi o krzywiznę szkieł. Te mocno wygięte odpadają .No i cena to nie jest tanie. Ale osobiście wybrałbym takie rozwiązanie niż ta wkładka. Zrobisz jak uważasz bo to Tobie ma odpowiadać nie mnie. Tak jedna jeszcze mała moja sugestia nie musisz jej wprowadzać w życie ;)  Jeśli kupujesz binokle z wkładką  korekcyjną kup takie, aby miały  chociaż dwie pary szkieł ciemnie i np pomarańczowe . 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Ze względu na to iż nie mogę nosić soczewek także szukałem rozwiązania "krecika". Jeździłem w zwykłych okularach fotochromach oraz zwykłych z nakładką i komfort był średni, zawiewało, promienie i tak oślepiały więc zakupiłem na portalu aukcyjnym okulary Obaloey czy jakoś tak, UV400 kilka szkiełek wymiennych oraz wkładka korekcyjna. Po montażu soczewek korekcyjnych jeździ się jak w bajce, bałem się że wkładka będzie przeszkadzała gdyż jest dosyć mała ale nie zwracam na to uwagi. Stosuje 2 rodzaje szkieł , rano żółtej a przy dużym nasłonecznieniu mocno przyciemniane. Rozwiązanie bardzo wygodne, gumka nad brwiami zatrzymuje pot, możliwość założenia zauszników, paska na głowę itp.. i o dziwo nawet wytrzymałe jak na chińczyka (podobne jak z ostatniego linku przedmówcy).

Edytowane przez Michex
Opublikowano

Ja noszę okrągłe okulary tzw. lennonki, więc nałożenia na nie "zwykłych" okularów nie nastręcza mi żadnego problemu. Kłopot byłby gdybym nosił okulary korekcyjne z gatunku takich jakie są obecnie modne ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od kilku dni posiadam okulary Arctica S-148 Performance wraz z ramką na szkła.

Ze spokojem mogę polecić to rozwiązanie, okulary bardzo wygodnie leżą, są bardzo lekkie, nie przemieszczają się podczas jazdy i dobrze obejmują pole widzenia. Dorobienie szkieł do ramki to cena 80zł za komplet razem ze wstawieniem (oczywiście mowa o najtańszych szkłach).

Opublikowano

Zakupiłem okulary Force Ride Pro. Po 2 jazdach w słońcu jestem z nich zadowolony. Lekkie, bardzo wygodne, ramka do szkieł korekcyjnych nie przeszkadza. Plusem są wymienne szkła(bardzo łatwa i szybka wymiana).

Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś z Was ma może albo miał okazję używać sportowych okularów korekcyjnych robionych na zamówienie? Warto? Nie warto? Może ktoś może polecić jakąś firmę? Waham się, bo soczewki u mnie odpadają, co do okularów z "wkładkami" przymierzałam się kiedyś ale miałam wrażenie, że ciągle widzę krawędzie szkiełek przez co robi się małe "martwe pole".

Opublikowano

Szukałem jakiś czas temu takiego rozwiązania dla siebie. W mojej okolicy nikt czegoś takiego nie robi a ceny z Internetu były zaporowe.
Co do okularów z wkładką mam podobne odczucia, chociaż już tak przywykłem, że nie zauważam krawędzi szkieł, co jest trochę dziwne, bo zwykłe okulary mam bez ramek i nie wyobrażam sobie noszenia innych.
Sam przymierzam się do soczewek, bo poza rowerem bardzo dużo mi ułatwią w pracy, a docelowo do operacji, o ile oczywiście będzie możliwa.

HTC & TT

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Polecam modne okulary od woodworld. Odkryłem je pół roku temu i do dziś podczas słonecznych dni się z nimi nie rozstaje. Dają pełen komfort oraz dobre wrażenie. Ps; Macie jakieś inne ciekawe stronki z okularami?

Opublikowano
36 minut temu, mmzaj napisał:

Najlepiej byloby zainwestowac w szkła progresywne. Takie szkła dostosowują kolor do jasności otoczenia. Tak wiec jeśli na dworze jest bardzo jasno to automatycznie się przyciemnia tak aby chronić oczy.

Chyba pomyliłeś szkła progresywne ze szkłami fotochromowymi.
Fotochromy przyciemniają się pod wpływem światła, a progresywne
mają inna siłę korekcji na górze szkła, a inną na dole.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odnośnie okularów Force Ride Pro - u mnie po 1 sezonie okulary są w tragicznym stanie - kolor oprawek wyblakł, wszystkie gumy na oprawkach się kruszą i odpadają - pewnie efekt działania potu...

Opublikowano

Jestem też okularnikiem od 30 lat i od zeszłej wiosny śmigam w okularach solano model 20460,kolor czarno-pomarańczowy szkło pomarańczowe moja wada to -1,5 i 1,75.Może nie są idealnie dopasowane przy bokach ale dla mnie super.Solano ogólnie ma dużo modeli które można zastosować szkła korekcyjne w kolorze i są naprawdę w dobrej cenie a po za tym noszę je w słoneczne dni na co dzień. W salonie optycznym za całość zapłaciłem chyba 430 złotych(SZKŁA ORYGINALNE ZOSTAŁY DO WYKORZYSTANIA) no i korzystam cały rok wszędzie.POZDRO...

• 5 tygodni później...
Opublikowano

a ja zakupiłem takie okulary ARCTICA S-148 do tego za szkła korekcyjne dziś powiedziała mi w optyku 90 zł wiec jak dla mnie tragedi nie ma

Opublikowano

Sam jestem oklarnikiem i powiem wam że po odebraniu soczewek jest meeeega.....! Żadnych szkieł !

Opublikowano

Wiem bo używałem ale moje oczy niestety po pewnym czasie mimo zmieniania odrzuciły soczewki niestety

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Sam jestem oklarnikiem i powiem wam że po odebraniu soczewek jest meeeega.....! Żadnych szkieł !

Chyba wszyscy okularnicy przeżywają taki moment euforii po pierwszym założeniu soczewek. :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie pamientam pierwszy raz gdy wziolem szkła kontaktowe
Rewelacja wkoncu widzę bez okularów ale z czasem minęło gdy oczy piekly

Opublikowano

Jeśli nadal pieką to należy dobrać inne soczewki. Świat w soczewkach ...bez szkieł na nosie które paruja, maza się i rysują jest rewelacyjny. Jesteśmy jak bez okularów wyglądam bardzo łagodnie pisząc dziwie wiec soczewki zakładam tylko na rower lub do jakiejś aktywności fizycznej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

A jakiej firmy używasz mam zamiar i tak jakieś kupi do ggogli na fulface