erkaer Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Witam, od maja czyli od zakupu nowego Treca pojawiło się kilka problemów, ten najważniejszy dotyczy fabrycznie montowanych kół bontrager affinity. Problem dotyczy głównie tylnego koła które było już przynajmniej ze trzy razy prostowane, niestety nie dają rady przy wadze 80kg plus do tego sakwy na wyjazdy co daje łączną wagę z rowerem 100+ kg. Zaznaczam jednak że problem z krzywieniem pojawiał się już jak rower był obciążony tylko moją wagą. Szukam więc czegoś co będzie obsługiwać wagę do 130kg. I tu są dwa warianty budżet na oba koła 1000 max 1500, albo wersja druga zakup tymczasem tylko koła na tył w budżecie 1000pln a w późniejszym czasie zmiana przedniego. Dodatkowo zamawiając koła/koło chcę również przejść na bezdętkę zmieniając dotychczasowe opony schwalbe g one, i tu już wstępnie wytypowałem sobie : Panaracer GravelKing SK Plus IRC BOKEN Trigger Pro 2Bliss Ready Pathfinder Pro 2Bliss Ready Będę wdzieczny za wszelkie sugestie w wyborze kół i opon
revolta1 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Najłatwiej może i najlepiej daveo. pl pogadać zapytać. Pomogą na pewno Temat można zamknąć 😄😄😄
Accent_Szaj Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ni 19 minut temu, erkaer napisał: niestety nie dają rady przy wadze 80kg plus do tego sakwy na wyjazdy co daje łączną wagę z rowerem 100+ kg. Zaznaczam jednak że problem z krzywieniem pojawiał się już jak rower był obciążony tylko moją wagą. Szukam więc czegoś co będzie obsługiwać wagę do 130kg Nie no masakra co piszesz. Te koła co miałeś to są chyba z plasteliny. Wystarczą dobre koła,a w budżecie o którym piszesz na pewno się zmieścisz. Zwróć uwagę na maszynówki w piastach i dobry bębenek. Ja ważę około 100Kg netto i w ogóle nie mam problemu z kołami,które są do 110.Używam kół DT Swiss x1900 za oba dasz około 1000zł
revolta1 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ale trek chyba tak ma. Ja w xcalibrze 9 też tak miałem 3 Razy do roku centrowanie koła i pękające szprychy co jakiś czas. Jak zmieniłem koła problem zniknął
erkaer Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2019 No może przy lekkiej jeździe po asfalcie te koła dadzą radę ale nic więcej, do wyprawowego gravela się nie nadają, po chyba trzecim centrowaniu złożyłem reklamację i trec ją uznał, ale najlepsze jest to jak, oczywistym wydawałby się fakt wymiany kół na jakieś mocniejsze a tu o dziwo trec wyszedł z założenia że wymienią mi ramę na wyższy model z większym prześwitem na koło żeby nie biło o ramę jak już się lekko powygina, pokręcona logika ale na wyższy model ramy się nie obraziłem Tak przeglądając forum zauważyłem że polecane są dwa sklepy daveo i lemonbike i prawdopodobnie zaraz po świętach będę się z nimi kontaktował. A jakieś sugestie co do opon które chce wymienić wraz z kołami, skłaniam się bardzo w stronę IRC, wydają się być dobre zarówno na asfalt jak i szutry, leśne drogi.
Kruk Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Jeśli masz jakiś fundusz około 1000-1200 złotych można samemu złożyć fajne koła.Mogę pomóc jeśli chcesz. A jak nie to masz Daveo czy lemonbike tylko oni policzą za złożenie i ich obsługę Noo i nie masz takiego wpływu na koła bo jak sam robisz to możesz kompletnie wszystko po swojemu zrobić. Ja tak wolę ale każdy robi jak chce
leszcz Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 +1 lemonbike, mam ztr arch od nich, miód malina tam masz pewnie trekowy boost z tyłu uważaj żebyś dobrą oś zamówił ogólnie to normalna waga, każda normalna (nie plastelinowa) obręcz URADZI ja jeździłem rowerem 25kg + ja 85kg + fanty = waga taboru ok 120kg na fabrycznych 22mm (wew) obręczach po lasach ze średnią 30km/h i nic się nie działo
Rekomendowane odpowiedzi