Rolo Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Witam, Jakiś czas temu znalazłem w anglojęzycznych czeluściach internetu taki oto kalendarzyk serwisowy roweru. Jako, że nie znalazłem polskiego odpowiednika, przetłumaczyłem tenże na Polski i sobie korzystam z niego. Wiem, że trudno zaplanować takie prace, po czasie. Lepiej byłoby dostosować to do przejechanych kilometrów. Ja jednak znalazłem taki poradnik i z takiego korzystam. Chętnie naniosę poprawki, jeśli Szajbajki mają uwagi. Co jazda Przed: -Sprawdzić ciśnienie w oponach – dopompować. -Sprawdzić działanie hamulców Po: -Przetrzeć łańcuch -Wyczyścić rower -Naładować baterię w światełkach Co Tydzień - Smarować łańcuch, przetrzeć - Przetrzeć kasetę i zębatki przerzutki - Przetrzeć tarcze korby - Przetrzeć rower - Sprawdzić stan opon (przetarcia, wentyl itp.) - Ładować GPS / licznik Co miesiąc - Odtłuścić i dokładnie wyczyścić napęd cały napęd. - Umyć rower - Smarować łańcuch po odtłuszczeniu. Co 3-4 miesiące - Zmienić łańcuch (jeśli jeździmy tylko na 1 rowerze) - Smarować przerzutki i przeguby hamulców. - Smarować pedały i mechanizmy zatrzaskowe pedałów. - Zdemontować kasetę, dokładnie wyczyścić, zamontować ponownie. - Regulować przerzutkę i hamulce - Sprawdzić dokręcenie wszystkich śrub, dokręcić luźniejsze. Co 6 miesięcy - Zmienić łańcuch (jeśli jeździmy 2 rowerami na zmianę) - Wymienić pancerze i linki tylnej przerzutki - Wymienić pancerze i linki tylnego hamulca - Wymienić bloki w butach - Wymienić owijkę - Sprawdzić łożyska w kołach Co rok - Wymienić kasetę (jeśli jeździmy tylko na jednej kasecie) - Wymienić wszystkie pancerze i linki - Wymienić Opony treningowe - Wymienić Opony wyścigowe - Wymienić okładziny/klocki hamulcowe - Wymienić wkład suportu - Wymienić łożyska kół - Wymienić zardzewiałe śruby i nakrętki - Wyjąć sztycę, wyczyścić i odtłuścić sztycę i rurę podsiodłową w środku ( w przypadku sztyc carbonowych – nałożyć pastę do sztyc) Co 2 lata - Wymienić tarcze korby - Wymienić łożyska sterów - Wymienić płyn w hamulcach hydraulicznych - Wymienić tarcze hamulcowe - Wymienić kółeczka przerzutki tylnej - Wymienić pedały (w większości przypadków) - Wymienić siodełko (w większości przypadków) Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Wiadomo, nie licząc tego co powinniśmy zrobić po każdej jeździe, reszte lepiej było by rozpisać na przejechanych kilometrach i dodać dopisek "jeśli tego wymaga", bo zmienianie nie zużytych i sprawnych części co pół roku czy co rok bo poradnik tak każe to lekka nadgorliwość Odnośnik do komentarza
Rolo Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Oczywiście, jest to orientacyjny kalendarz prac Niczego nie wymieniamy, póki nie trzeba, ale smarowanie i czyszczenie nikomu nie zaszkodziło jeszcze;) Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Siodełko co 2 lata się wymienia? Odnośnik do komentarza
Rolo Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 36 minut temu, Sziva napisał: Siodełko co 2 lata się wymienia? Wiesz, to tak naprawdę zależy od zużycia. Są tacy co wymieniają co 2-3 miesiące, a są i tacy co mają jedno na całe życie bo im tak dobrze na nim. Jak mówiłem, przetłumaczyłem tekst, znaleziony niegdyś w necie i również to siodełko tu było. Odnośnik do komentarza
scric Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Bardzo dziwny ten kalendarz serwisowy,nic mi się w nim nie zgadza,oprócz czyszczenia i mycia. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez scric Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ja aż tak nie dbam o rower u mnie wygląda to trochę mniej dbale, myje jak pada deszcz łańcuch ogarniam co 2 miesiące albo i lepiej części zmieniam często ale ze względu na chęć ulepszenia roweru i zejścia z wagi 1 godzinę temu, Rolo napisał: Wiesz, to tak naprawdę zależy od zużycia. Są tacy co wymieniają co 2-3 miesiące, a są i tacy co mają jedno na całe życie bo im tak dobrze na nim. Jak mówiłem, przetłumaczyłem tekst, znaleziony niegdyś w necie i również to siodełko tu było. Co 2-3 miesiące wymieniają siodełko ? 1 Odnośnik do komentarza
martinb3 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) To tak jak ja Myje jak jest brudny, smaruje jak jest głośny, wymieniam jak się zepsuje albo zużyje albo chce zrobić upgrade Edytowane 8 Czerwca 2017 przez martinb3 2 Odnośnik do komentarza
Rolo Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Dlatego jak pisałem jest to coś orientacyjnego. Czas nie jest dobrym wyznacznikiem. Liczyłem na to, że wspólnie opracujemy coś co będzie oparte o przejechane KM, na bazie waszych doświadczeń i tego co wyżej wrzuciłem. Znam takich, którzy zmieniają siodełko często, wierz mi... jednakże nie jest to spowodowane zużyciem. Podaję tylko przykład. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Rolo Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 10 minut temu, martinb3 napisał: To tak jak ja Myje jak jest brudny, smaruje jak jest głośny, wymieniam jak się zepsuje albo zużyje albo chce zrobić upgrade Martinb3 ma racje popieram w 100% Taką dbałość o rower jak wymienił założyciel postu to chyba gdybym miał taką meride jak szajbajk no ewentualnie tego cannondale co sprzedaje. Odnośnik do komentarza
Pitt35 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Serwis jaki przedstawił Rolo to serwis wykonany pewnie na zachodzie. Oni mają inną filozofię i podejście do takich rzeczy. U nas jest inaczej bo mamy mniej kasy. Co do serwisu dam taki przykład z łańcuchem. Smarowanie łańcucha przy suchej pogodzie wykonuję co 150-200 km przy mokrej pogodzie co 100 km. Odnosi się to do rowerów turystycznych, szosowych ale przy góralach to zalecane jest smarowanie przy suchej pogodzie co 60-100 km, a przy mokrej po każdej jeździe w terenie. Wynika to z tego że warunki używania roweru mają istotny wpływ na zużycie części. Trochę inaczej będziemy postępować z rowerami które używamy w miastach i na asfaltach a inaczej z góralami i przełajami jak jeździmy w terenie. 1 Odnośnik do komentarza
ludojad Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Myślę, że taki kalendarz nie ma sensu, tym bardziej czasowy, a nie kilometrowy jak wspomniałeś. Większość części w rowerze jest jak mój Citroen. Jeśli coś z nimi jest nie tak to zaczynają hałasować. 1 Odnośnik do komentarza
Zalas Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 7 godzin temu, Sziva napisał: Siodełko co 2 lata się wymienia? Też się zdziwiłem. U mnie w domu znajduje się parę różnych siodełek a jedno z najwygodniejszych jest jeszcze z roweru z pierwszej komunii, czyli ma jakieś 13-14lat Odnośnik do komentarza
Piotreq77 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 18 godzin temu, Zalas napisał: Też się zdziwiłem. U mnie w domu znajduje się parę różnych siodełek a jedno z najwygodniejszych jest jeszcze z roweru z pierwszej komunii, czyli ma jakieś 13-14lat Może i wygodne ale raczej dla dziecka niż dorosłego ....... 1 Odnośnik do komentarza
Zalas Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 4 godziny temu, Piotreq77 napisał: Może i wygodne ale raczej dla dziecka niż dorosłego ....... czemu tak twierdzisz? Odnośnik do komentarza
Piotreq77 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 No rower komunijny i dziecko na siodełku faktycznie moje twierdzenie jest ciężkie do zrozumienia..... Odnośnik do komentarza
Zalas Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Piotreq77 napisał: No rower komunijny i dziecko na siodełku faktycznie moje twierdzenie jest ciężkie do zrozumienia..... A nie pomyślałeś, że dzieciaki na komunie z reguły dostają pełno wymiarowego "górala" a nie biegówkę? Przecież jak idziesz do komunii to nie raczkujesz już i nie masz 80cm w kapeluszu... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Ja nigdy nie urosłam na tyle, żeby czuć się komfortowo na moim rowerze komunijnym. Można rzec, że całe życie był na mnie za duży. No, ale w 1988 roku rower z przerzutkami to było coś i na rozmiar nikt nie patrzył, bo "przecież rośniesz". Ojciec się nim przejechał i stwierdził, że jest ok, więc mi kupili. Mój pierwszy rower, pasujący na mój rozmiar, to Merida FLX, którą sama złożyłam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi