Skocz do zawartości

Składanie amortyzatora

jupiter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym sie zapytac czy jest możliwość samemu złożenia amortyzatora w sensie żeby to było coś innego niz standarowe amortyzatory rowerowe

Opublikowano (edytowane)

Co masz na myśli??. Wszystko można samemu zrobić lecz trzeba mieć do tego materiał i dobre wykonanie. 

Podaj tu jakiś projekt co byś chciał swojego utworzyć 

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Jescze nie mam żadnego projektu nawet nie wiem jak się za to zabrać poprostu wpadłem na pomysł że chce sobie sam amortyzator zrobić 

Opublikowano

Sam Amor zrobić? co chcesz go wytworzyć?

Pomysł szalony ale trochę się da, robią tak niektórzy adaptując amortyzatory z motorów do ram Ebike'ów

A jak idzie o włożenie innego amora do gotowego roweru to jeśli znasz średnice czy też rodzaj główki w ramie, rozmiar koła, rodzaj zaczepienia koła w amorze itd. to da się inny założyć niż standardowy w danym rowerze.

Opublikowano

Chodzi mi o to że np wezmę lagi na 15x100 i do tego tą górną część (nie wiem jak sie ona nazywa) żeby miała między 130 ma 140 mm i sterówka na 1,1/8"

Opublikowano

Chyba chodzi o poskładanie amora z części.

Owszem da się. Możesz np kupić lagi od jednego tłumik i sprężyny od innego.

Musisz jednak pamiętać o doborze wszystkiego pod jedną średnicę goleni.

Opublikowano

A jakiej najlepszej średnicy golenie by mogły byc do skakania , bo aktualnie to ja małe hopki i schody ciśne

Opublikowano

Wszystko zależy od ramy, do czego została stworzona i jaki amor przyjmie, w sensie skok.

Jak do ramy XC wsadzisz amora 180-200 mm skoku to raz żerower straci całą geometrie, dwa, będzie prze zabawnie wyglądał, a po trzecie mu odpadnie główka ramy na większej hopce, bo główka ramy nie będzie przystosowana do takich amorów itd.

Napisz jaką masz ramę, model.

Opublikowano

Dostałem od wujka dopiero co PRODIGY JOHNY BRAVO 2009 taką mam

Opublikowano
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Chyba chodzi o poskładanie amora z części.

Owszem da się. Możesz np kupić lagi od jednego tłumik i sprężyny od innego.

Musisz jednak pamiętać o doborze wszystkiego pod jedną średnicę goleni.

Tak jest to możliwe ale to wyższa szkoła zabawy, przy Rock Shoxie jest możliwa ale i tak jest to nie opłacalne i bardzo czasochłonne aaa i znać trzeba się na częściach co i gdzie wsadzić czy podmienić można. Ogólnie szkoda zachodu, czasu i kasy bo wydasz więcej, lepiej kupić np. Rebę i "stuningować" ją o tłumik z SID'a. to tylko przykład. :)

To taka ramka do stunt, FR  amor o skoku 120-150 mm powinien wystarczyć w zupełności, choć możliwe że przyjmie 180mm. 

TO stara ramka, na 26 cali koło i takiego amora czyli 26 calowego musisz szukać lub o ciut mniejszym skoku (o 10mm mniej) i dać pod 27,5 cali, też wejdzie, Tyyylko tak masz prostą rurę sterową i taki amor musi mieć.

Opublikowano

Najgorsze jest to ,że się całkowicie na tym nie znam i nie wiem jak zaczać , bo jeździć zamierzam już w lutym

Opublikowano

Brakło amorów na rynku włącznie z używanymi? 

Opublikowano

Cały czas szukam amorków ale używki nie są takie jakie potrzebuje bo albo jest rura sterowa tareped na osi 15x100 albo jest na 1,1/8" ale jest na osi 9 qr bardzo ciężko znaleść amorek tóry odpowiadał moim oczekiwanią dlatego postanowiłem sam złożyć

Opublikowano

Chodzi mi właśnie o to ,żeby ten amorek troche wytrzymał pomimo skakania

Opublikowano (edytowane)

nie nie nie potrzebuje pod 15x100 ,a nie 9 qr

Edytowane przez jupiter
Opublikowano
39 minut temu, jupiter napisał:

Cały czas szukam amorków ale używki nie są takie jakie potrzebuje bo albo jest rura sterowa tareped na osi 15x100 albo jest na 1,1/8" ale jest na osi 9 qr bardzo ciężko znaleść amorek tóry odpowiadał moim oczekiwanią dlatego postanowiłem sam złożyć

Nie chce mi się wierzyć byś nie mógł namierzyć choćby Marcokoka Bombera 66. Owszem są na osiach 20mm no ale wybacz coś za coś. Przeplot piasty to nie jest temat nie do ruszenia. 

Opublikowano

a sterami nie idzie tego ugrać? Składanie jakiegoś customa w tym przypadku to trochę wyważanie otwartych drzwi

Opublikowano

Niestety, w tej ramie są zwykłe stery nie zintegrowane i nie da się przejściówki dać jak do pół zintegerowanych sterów :/