Skocz do zawartości

Jak rozebrać piastę tylną Novatec

Namyslowianin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tam masz zwykłą oś nagwintowaną a na końcach masz nakrętki wystarczy je odkręcić, tak jak shimanowskie pasty. Podejrzewam że tam są potrzebne klucze 15 lub 17.

Opublikowano

Odkręciłem wszystko z osi. Z lewej widać łożysko. Z prawej tez ale pod czerwoną uszczelką która jest jakby przyklejona i nie idzie jej ściągnąć. Oś siedzi mocno w piaście, nie próbowałem jej wybijać. Bębenka tez nie mogę ruszyć.

Opublikowano

Jeśli masz tam łożyska maszynowe to oś musisz wybić przez coś, jakieś drewienko czy plastikowy młotek. 

Opublikowano

Oś wybijać konkretnie z  którejś strony, czy obojętnie? Oś wyjdzie z łożyskiem? Może wybijać od lewej aby wyszła z bębenka i odsłoniła jego śrubę? Ciekaw jestem jak to później się ustawia, gdzieś ta oś musi się zapierać aby przy montażu ja wycentrować.

Opublikowano

Próbuj uderzać od strony tarczy, podstaw sobie jakąś rurkę tak aby bębenek do środka wszedł a kołnierz piasty się oparł o rurkę.

P.S. Jeśli nick Twój jest adekwatny skąd jesteś to mieszkamy blisko siebie :)

Opublikowano

Dzięki Kruk. Trochę się cykam ale może spróbuję delikatnie po świętach. Tak jestem z Namysłowa, może się mijamy nieraz na drogach. Obecnie złożyłem sobie czarne mtb w połysku jakby co 😁 

Wesołych Świat, i pustych dróg.

Opublikowano

Spoko, próbuj bo z tego co czytam masz tam 2 łożyska maszynowe na piaście i 2 kulkowe na bębenku czyli wybić trzeba jeśli nie ma nic więcej jak idzie o jakieś śrubki czy miejsca na imbus :)

Noo możliwe że się mijamy hehe :)

Wesołych :)