il.ek.tro Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Hej obecnie w rowerze mam hamulce Shimano BR-M445 i tarcze SM-RT56. W perspektywie myśle o wymianie hamulców na BR-785. Jednak w tym momencie chciałbym wymienić narazie tarcze, by móc dać jakieś inne niż żywiczne klocki do obecnych zacisków i wybór padł na tarcze pływające Clarksa, np. te https://www.bikester.pl/clarks-lightweight-disc-or-tarcza-hamulcow-tarczowych-6-otwory-pomaraczowy-338218.html . Pierwsze: Czy w sensownej kolejności się za to zabieram? Druga sprawa - czy rozmiary tarcz są standardowe i można je swobodnie wymieniać pomiędzy różnymi zaciskami różnych marek, czy można się spodziewać jakiś problemów przy montażu? Trzecia sprawa - co sądzicie wogóle o tarczach "pływających"?
Huberto20 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 1. Kolejność może być, ale cudów po tych meblach się nie spodziewaj. 2. Tak, nie powinno być problemów 3. Spoko powinny być.
il.ek.tro Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Huberto20 napisał: 1. Kolejność może być, ale cudów po tych meblach się nie spodziewaj. W sensie jakie cudy masz na myśli Oczekuję mocniejszego hamowania niż żywica + obecne SM-RT56, ale też nie takiego żeby mi maszyna stawała w miejscu dębem, aż takiej poprawy mocy hamowania nie potrzebuję. Rozważałem też zmianę na SM-RT86, które są polecane w tabelach zgodności dla planowanego zacisku M785. Myślisz że to może być lepsze rozwiązanie? Clarks ten wpadł mi też w oko, nie powiem, wizualnie - pasowałby mi do ramy
Accent_Szaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jak do zwykłych tarcz wsadzisz inne klocki niż żywiczne , to poprostu szybciej je zjedziesz. Choć teoria swoje,a praktyka swoje Niektórzy koledzy używali te tarcze(RT56) z metalikami ponad rok. Dlatego najpierw zmień klocki na pólmetaliki i zejdź swoje tarcze. Potem kombinuj
Kruk Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jak masz słabą siłę hamowania sobie weź spiekane żywiczne ze sklepu Szaja i będzie o wiele lepiej
il.ek.tro Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2019 Tarcze 56 są niebardzo zużyte, chciałbym je sprzedać razem z M445 w komplecie. Dlatego myślę od razu o nowych tarczach + metalicznych lub półmetalicznych klockach. Tak sobie jeszcze myślę, że z przodu mam obecnie fi 180. Czy dużo utracę mocy hamowania zmniejszając na fi 160 stosując jednocześnie stosując lepsze klocki?
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 A czemu chcesz mniejsza tarcze z przodu ? 1
Accent_Szaj Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 12 godzin temu, il.ek.tro napisał: Tarcze 56 są niebardzo zużyte, chciałbym je sprzedać razem z M445 w komplecie. Robiąc taki myk,dołożysz je tylko jako gratisy,więc totalnie nie widzę senesu,lepiej wytyraj je na testy 12 godzin temu, il.ek.tro napisał: Czy dużo utracę mocy hamowania zmniejszając na fi 160 stosując jednocześnie stosując lepsze klocki? Tak, dużo stracisz. Jeżeli chcesz lesze hamulce,to zostaw 180
Wojtek O. Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Skuteczność hebli w każdym pojeździe zależy głównie od średnicy i budowy(z czego są) klocków. Czyli większe+ mocniejsze+ oczywiście klocki dobrej jakości.
Rekomendowane odpowiedzi