Skocz do zawartości

Lemondka do roubaix

Wojtek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie powiem, że nie mam kompletnie pojęcia czy to dobry pomysł dlatego proszę Was o pomoc. 

Chciałem zakupić lemondka do speca roubaix 2020, z tego co wiem mocno poprawiono aerodynamikę tego modelu, w związku z tym chciałem zapytać czy dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie do tego roweru lemondka, pytam ze względu na to czy future shock nie będzie jakoś przeszkadzał w tego typu uchwycie, ponadto jest to jednak rower typu endurance a nie aero, tak więc czy taki zabieg ma sens? 

Jeśli tak to proszę o polecenie jakichś modeli, które poprawia aerodynamikę oraz będą łatwe w demontażu, jeśli nie będzie mi pasowało to rozsiazanie

Dzięki za zainteresowanie tematem 

Opublikowano

Ogólnie lemondka jest przydatna w określonych zastosowaniach. Jeżeli jeździsz dużo po trasach gdzie jest dużo prostych i teren raczejnie jest mocno pofałdowany to będzie ona przydatna. Poza tym to zawsze tez dodatkowa pozycja która pozwala odpocząć nadgarstkom.

Co do wad to mocno ograniczy ona miejsce na pulpicie i zawsze to dodatkowe około  0,4 -0,5 kg na kierownicy.

Jeżeli nie masz możliwości przy mierzyć się do jakis lemondek to spróbuj oprzeć przedramiona na kierownicy i zobaczyć w jaki sposób naturalnie układają ci sie dłonie. Możesz wtedy poszukac lemonki, która umozliwi Ci zbliżony chwyt.

Sam w tej chwli mam...3 lemondki i obecnie żadna nie jest założona. Poprostu ostatnio wystarcza mi dolny chwyt. Może gdy będę jechał w jakąś dłuższą trasę lub przyjdzie mi ochota pojeździć znów "na leżaku" to coś założę.

Opublikowano

Wojtek,

Jak kupowałem szosę to również zastanawiałem się nad Rubaix. Finalnie ze względu na bardziej sportową pozycję wybrałem Tarmaca.

Pytanie do czego potrzebujesz lemondki?

Pod triathlon? czy chcesz mieć możliwość innego ułożenia dłoni na dłuższych trasach?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam roubaix z 2108 i szukam właśnie do niego lemondki. Zastanawiam się jednak  czy przez specyficzny kształt kierownicy nie będzie problemów z montażem.

@Wojtek1993 Masz jakiś konkretny modle na oku?

'IMG_0649_rxsmpy.jpeg'.jpg

Zakupiłem https://allegro.pl/oferta/lemondka-xlc-hb-t05-j-bend-31-8-mm-triathlon-tt-8885354080

Pasuje, za kilka miesięcy napiszę jak się sprawuje.

Edytowane przez Patryk_