K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Cześć, przejdę od razu do konkretów. Nie za bardzo znam się na rowerach więc zwracam się do was. Potrzebuje ściągnąć golenie od amortyzatora przedniego mojego rowera górskiego. Jest to prosty amortyzator bez żadnych sprężyn ani bez miejsca na sprężone powietrze. Jedyny problem to blokada przy dolnym goleniu, którą nie mam pojęcia jak ściągnąć. Próbowałem szukać w internecie czy ktoś zrobił jakiś poradnik na ten temat lecz niestety nic nie znalazłem. Zdjęcie jak wygląda ta blokada również podsyłam. Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji proszę pisać.
revolta1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Sprężyna jest na pewno w nim 😋 od spodu powinny być śruby lub nakrętki na goleniech odkrecasz i zsuwasz w dół. Chyba że chodzi Ci o coś innego
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 7 minut temu, revolta1 napisał: Sprężyna jest na pewno w nim 😋 od spodu powinny być śruby lub nakrętki na goleniech odkrecasz i zsuwasz w dół. Chyba że chodzi Ci o coś innego Jest to stary model. Prosty amortyzator. Od dołu nie ma żadnej śruby. Od dołu wyglada to tak:
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Stary to jestem ja a ten amor chyba starszy Zrób foto od góry lub całego amora bo słabo widać Sądzę że trzeba się do niego dobrać od góry nie ma innego sposobu
mareq Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zostają tylko 2 opcje: albo od góry lagi albo pod uszczelniaczem będzie jakaś nakrętka. 1
revolta1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 58 minut temu, K97 napisał: Jest to stary model. Prosty amortyzator. Od dołu nie ma żadnej śruby. Od dołu wyglada to tak: 😳😳😳😳 Właśnie może od góry pod korkami. Jak są...
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 49 minut temu, revolta1 napisał: 😳😳😳😳 Właśnie może od góry pod korkami. Jak są... Godzinę temu, mareq napisał: Zostają tylko 2 opcje: albo od góry lagi albo pod uszczelniaczem będzie jakaś nakrętka. Korki sa ale pod nimi pusto. Wyglada to tak jakby gorny goleń po prostu był wsadzony w dolny i jakoś zabezpieczony. Tylko nie bardzo wiem jak. Myślałem może, że trzeba ściągnąć te białe blokady, które są na pierwszy zdjęciu tylko nie wiem jak.
Kruk Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Powiedzmy sobie szczerze, to jest nooo uginacz delikatnie pisząc i możliwe że producent nie przewidział jego rozbiórki i zrobił go na zatrzaski
mareq Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 To białe od góry może być np odkręcane za pomocą klucza z pazurkiem. Kiedyś takie były do sterów i suportów. W ostateczności można by to spróbować pokręcić żabką ale licz się z potencjalnym uszkodzeniem. W jakim celu potrzebujesz go rozebrać? Stanął w miejscu i nie chce ruszyć?
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 1 minutę temu, mareq napisał: To białe od góry może być np odkręcane za pomocą klucza z pazurkiem. Kiedyś takie były do sterów i suportów. W ostateczności można by to spróbować pokręcić żabką ale licz się z potencjalnym uszkodzeniem. W jakim celu potrzebujesz go rozebrać? Stanął w miejscu i nie chce ruszyć? Dokładnie takie jest powód rozbiórki. Co do sposoby odkręcenia to próbowałem żabką i malutki kawałek się uszkodził.
seraph Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 58 minut temu, K97 napisał: Korki są ale pod nimi pusto. Jak to pusto? Nie ma dna? Wg mnie to tam w dole są śruby, ale to może być nawet i 30 cm głębokości, więc potrzebna latarka i długa przedłużka. W niektórych starych motocyklach uszczelki są jednocześnie blokadą lag, ale naprawdę nie wydaje mi się, żeby ktoś tak zrobił w rowerze.
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 11 minut temu, seraph napisał: Jak to pusto? Nie ma dna? Wg mnie to tam w dole są śruby, ale to może być nawet i 30 cm głębokości, więc potrzebna latarka i długa przedłużka. W niektórych starych motocyklach uszczelki są jednocześnie blokadą lag, ale naprawdę nie wydaje mi się, żeby ktoś tak zrobił w rowerze. Dno jest. Cały górny ma około 23cm z tego co sprawdziłem. Rower został kupiony jakies 4-5 lat temu coprawda ale tez jakis drogi nie był wiec mozna by sie spodziewac ze ktos zastosowal taka blokade Tutaj przesyłam zdjecie jak wyglada koncowka w srodku. Sorry za jakosc
mareq Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Jak jest zastany to spróbuj wziąć np. olejek silikonowy i polać po lagach, żeby dotarł na uszczelniacze. Olejek silikonowy nie niszczy gumy a nawet przywraca jej elastyczność. Można go np. kupić na stacji benzynowej albo w markecie jako preparat do uszczelek samochodowych. Polej od serca i zostaw na noc. Potem spróbuj delikatnie rozruszać. Jak już drgnie to pojej jeszcze i działaj. To jest prosta konstrukcja więc obstawiam, że jeżli nie ma w środku masakrycznej korozji to trzymać będzie na gumowym uszczelniaczu. 1
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 4 minuty temu, mareq napisał: Jak jest zastany to spróbuj wziąć np. olejek silikonowy i polać po lagach, żeby dotarł na uszczelniacze. Olejek silikonowy nie niszczy gumy a nawet przywraca jej elastyczność. Można go np. kupić na stacji benzynowej albo w markecie jako preparat do uszczelek samochodowych. Polej od serca i zostaw na noc. Potem spróbuj delikatnie rozruszać. Jak już drgnie to pojej jeszcze i działaj. To jest prosta konstrukcja więc obstawiam, że jeżli nie ma w środku masakrycznej korozji to trzymać będzie na gumowym uszczelniaczu. Dzięki wielkie!
seraph Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Przecież nawet na tym zdjęciu widać, że tam na dole to łeb śruby pod imbusa. Olejem go możesz rozruszać, ale jak w środku jest syf to go zwyczajnie będziesz coraz bardziej zacierał. Jeśli w amortyzatorze uszczelka jest blokadą to musi być zabezpieczona Saegerem, bo inaczej to by ją ciśnienie po dobiciu wypchnęło - to nie jest najtańsze rozwiązanie, żeby je byle gdzie pchać. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez seraph 1
ACTIVIA Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Jeśli chcesz te lagi odkręcić to Potrzebujesz imbus 5mm długi i po kłopocie Edytowane 18 Grudnia 2019 przez ACTIVIA 1
K97 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 3 godziny temu, seraph napisał: Przecież nawet na tym zdjęciu widać, że tam na dole to łeb śruby pod imbusa. Olejem go możesz rozruszać, ale jak w środku jest syf to go zwyczajnie będziesz coraz bardziej zacierał. Jeśli w amortyzatorze uszczelka jest blokadą to musi być zabezpieczona Saegerem, bo inaczej to by ją ciśnienie po dobiciu wypchnęło - to nie jest najtańsze rozwiązanie, żeby je byle gdzie pchać. 3 godziny temu, ACTIVIA napisał: Jeśli chcesz te lagi odkręcić to Potrzebujesz imbus 5mm długi i po kłopocie Dzięki wielkie! Bardzo mi pomogliście. Jutro spróbuje się tym pobawić.
Rekomendowane odpowiedzi