Zigfir Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Mam zimowego bucika fizik Artic x2 do którego chciałbym dołożyć ochraniacz zewnętrzny na większe mrozy. Rozmiar to 44. Sam but ma 30cm długości. Od letniego mtb 44 jest mniej więcej o 1cm dłuższy ale i podeszwę ma szeroką (typu butów trekingowych). Mimo że ogólnie jest zgrabny to jest też nieco większy objętościowo. Zastanawiam się na tym jaki rozmiar ochraniaczy Shimano S3100X powinienem dobrać? Teoretycznie XL dedykowana jest maksymalnie dla stopy o długości 29,8mm czyli niewiele mniejszej niż cały but...
kaido2 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Na taki bucior to ciśnie mi się jedno - Neopren od Rogelli. Musiałbyś sprawdzić ofertę, no i rozmiar ok 46. Mam takie dlatego o nich piszę, model już niestety nie produkowany. Jest jeszcze opcja Decathlon, do Cze-wy w sumie masz nie daleko żeby sprawdzić, maja ichnie grube neopreny za jakieś 5 dych, duży rozmiar gdzie taki but wejdzie powinien się znaleźć, no i jest opcja przymiarki.
nurkov Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 witam Ja co prawda mam "normalne" buty, shimano m089, ale za to w rozmiarze 47 i pasują na to ochraniacze od authora winter neoprene https://ctbike.pl/author-winter-neopreme-ochraniacze-na-buty-rowerowe-neoprenowe-grube-czarne.html
Zigfir Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2019 @nurkov Niestety wszelkiej maści ochraniacze tylko z wyciętymi dziurami ze względu na typ podeszwy raczej odpadają. Fajną cechą Shimano S3100X jest właśnie rzep od spodu. @kaido2 Nawet jutro będę w Cz-wie tyle, że akurat S3100X na stanie nie mają. Ogólnie to przeszukałem chyba wszystkie większe sklepy miasta wielkiej wierzy i tego asortymentu brak :-|. Nawiasem same Shimano S3100X to 3mm neoprenu - pod kontem termo raczej dadzą radę jako uzupełnienie lekkiego zimowego buta.
kaido2 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 To sobie zobacz: https://www.decathlon.pl/ochraniacze-na-buty-100-id_8398668.html Mam podobne Rogelli i kalosza w tym zmieścisz. Shimano są wąskie i może być lekka kupa. Weź buta i przymierz.
Argi Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Mam Shimano S3000x npu+ w rozmiarze XL. Bardzo ładnie pasują na buty Spec r. 46 i inne 47. Długość buta od 31 do 33cm. Wykonanie bardzo dobre, moim zdaniem lepsze od Rogelli. Zakłada się dobrze. Nie mam uwag, ale używam tylko na szosie, czyli delikatnie
Zigfir Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2019 W sobotę będę miał chyba okazję przymierzyć S3100X npu+ w XL-ce. To powinno wyjaśnić temat odnośnie rozmiaru :). Tak się jeszcze zastanawiam jak membrana eVent będzie zachowywać się pod neoprenem.
Yan Opublikowano 19 Grudnia 2019 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ostatnio kupiłem S1100X 44-47 do butów 46 i pasują. Mierzyłem ochraniacze od Shimano (S1100X , shoe cover), Chiba (Race) i mam aktualnie z Decathlonu jakiś neopren. Mogę stwierdzić tylko jedno: najlepiej wykonane są Shimano. Przód jak i spodnia cześć na rzepy jest dużo lepszej jakości niż u dwóch pozostałych producentów. Na pierwszy rzut oka Shimano były za małe ale jak nałożyłem najpierw ochraniacz a potem but to ze spokojem go naciągnąłem - problem był gdy najpierw zahaczyłem nosek a potem chciałem naciągnąć ochraniacz. Nie miałem okazji testować endury z kevalarowymi nićmi ale sprawiają wrażenie wytrzymałych
Zigfir Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ochraniacze Endury są całkiem porządne - mam na lepsze warunki do butów letnich ale rozmiarówka L (pasująca na letnie 44 fizika) w tym przypadku jest zdecydowanie za mała. W sumie to wersja Road II została mi nieco bezrobotna ;). Grubsze mają też konstrukcję z wycinanymi otworami co nieco utrudnia temat zakładania oraz używania na szerokiej i płaskiej podeszwie. Tu rzep chyba będzie lepszym rozwiązaniem.
Fimala Opublikowano 19 Grudnia 2019 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ja na rozmiar buta 45 brałem od Endury rozmiar XL. Niby fajne ale po 2 miechach przetarły się na spodzie i rozpadł się zamek. Jedyny plus to fakt ze rozpatrzyli reklamacje pozytywnie i dostanę zwrot kosztów.
Zigfir Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2019 8 godzin temu, Fimala napisał: Ja na rozmiar buta 45 brałem od Endury rozmiar XL. Niby fajne ale po 2 miechach przetarły się na spodzie i rozpadł się zamek. Jedyny plus to fakt ze rozpatrzyli reklamacje pozytywnie i dostanę zwrot kosztów. To faktycznie nieco niepokojące. Dziś przy okazji chwili wolnej "na mieście" wstąpiłem, z butami w plecaku do sklepu gdzie mają Endurę. W zwykłe MT500 XXL (czyli 44-45) but nie wejdzie przez podeszwę. Wchodzi w wersję + dedykowaną zwykłym butom. Na długość jest ok, ale jakoś tak tylne rzepy brzydko leżą. W sobotę mierzę Shimano S3100X XL od kolegi... zobaczymy.
Zigfir Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2019 Przymiarka lepsza niż 1000 przeczytanych słów . Shimano S3100X NPU + w rozmiarze XL pasują na moje buciki Fizik Artic X2 w rozmiarze 44. Wymagają drobnego (ale bez przesady) naciągnięcia przy zakładaniu ale siedzą ok. Są mocno elastyczne a rzep u spodu buta pozwala na ogarnięcie szerokiej podeszwy. Nawiasem na letnie buty Fizika 44 byłyby raczej za duże ale jak dotrą to i to sprawdzę. Po odrobinie poszukiwań za 137 złociszy (z przesyłką) do mojej małej kolekcji dołączy czwarty model ochraniaczy .
Rekomendowane odpowiedzi