Skocz do zawartości

Tarcza 180

Huberto20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, zastanawiam się na zmianą mojej obecnej tarczy tektro 160mm (1 zdj) na tarcze Sram Centerline X 180mm. Czy odczuje jakąś dużą zmianę? Czy będzie to dobrze działać z hamulcem shimano?

zoom_1708866.jpg

Edytowane przez Huberto20
Opublikowano

Sprawdz najpierw czy twoj amor "obsluguje" 180

Opublikowano

180 mm tarcza na pewno polepszy siłę hamowania i modulacje trochę.

Ja bym wolał XT tarcze .

Opublikowano

Ok, a czym się różnią te tarcze XT A ta srama?

Opublikowano

Sram to sama blacha

a Shimano ma pająk aluminiowy, grubszy i dopiero do niego albo sama blacha idzie albo tarcza zrobiona z blachy-alu-blachy

Sm rt76  są to XT z samą blaszką 

a SM rt86 są to XT z budową na sandwich i lepiej ponoć odprowadzają ciepło.

są też nowe XT mt800 co jeszczemają "użebrowanie" pod tarczą gdzie pracują klocki co jeszcze barziej ma odprowadzać ciepło.

Opublikowano
56 minut temu, Huberto20 napisał:

Ok, a czym się różnią te tarcze XT A ta srama?

Tym, że przegrywają ze Sramami jak i Magurami dla przykładu. Najbardziej przereklamowany produkt hamulcowy. Coraz więcej osób z racji rewelacyjnej pracy Sram Code zostawia te tarcze i nagle się okazuje, że XT są "takie se". 

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja center line od Srama bym nie kupił tak samo jak ich hebli.

Opublikowano

Weź sobie magury storm hc albo shimano sm rt66, jak sie nie jesteś "cihofobem" to ci wystarczą. Xt mają tylko jedną zalete, jak token ninja - są po prostu ciche i nic poza tym

Opublikowano

Na pewno lepiej odprowadzają ciepło od Center linów czy Stormów,  prostej przyczyny, jest tam aluminiowy pająk :)

Jak nie chcesz Shimano czy Sramów to bierz Hopy tarcze :D 

Opublikowano

Hope trochę za drogi, ale może kiedyś 🙂 Wezmę shimano jakąś 

Opublikowano

Napisz coś więcej o swoich heblach.Jakie zaciski i jakie klamki

Ile chcesz wydać na tarcze?

Nie słuchaj krytyków Shimano i bierz XT :P ,to naprawdę świetne tarcze.

Opublikowano

Wiadomo,tarcze XT to nie jakieś bóstwa tarczowe i nie są to najlepsze tarcze :D 

Jest to dobre wyjście jak idzie o rowery XC, trail i nawet enduro, nie mniej są też inne bardzo dobre tarcze.

Opublikowano
18 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Napisz coś więcej o swoich heblach.Jakie zaciski i jakie klamki

Przód deore m615

Tył tektro m285

Na tarcze obojętnie ile

Opublikowano
18 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Nie słuchaj krytyków Shimano i bierz XT :P ,to naprawdę świetne tarcze.

Nikt nie twierdzi, że są złe tylko, że inne są lepsze a krytyka dotyczy XT z aluminium a nie tych stalowych. Nie jest tajemnicą i sam hipokrytą nie jestem by nie stwierdzić, że w 99% przypadków rozchodzi się o kozacki wygląd. 

Opublikowano
4 godziny temu, Ares napisał:

krytyka dotyczy XT z aluminium a nie tych stalowych

To moja opinia,po używaniu tych tarcz RT86,przez  dość długi czas.Naprawdę uważam te tarcze za świetne. Fakt nie mogę porównać ich do  Sramam jak i Magura,bo ich nie testowałem :/

Opublikowano

Też je mam. Ma i kolega a raczej miał bo zmienił na te same tylko stalowe RT76 i jest różnica na plus względem tych z dodatkiem aluminium. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wiele tarcz zajechałem , "pływające" Hopy , Formuli na alu pająkach jak i zwykłe , Magury Stormy, Avida , zwykłe Shimano i z czystym sumieniem powiem , że najlepsze do tej pory to są "kanapki "Shimano  . Mają jedną tylko wadę trwałość ale w innych aspektach rekompensują to z nawiązką. Z mojej strony polecam RT 86 /99  MT 800/810/900.

Opublikowano

Ja sie wlas ie zaopatrzylem w plywajace ICESTOP 180mm ponoc bardzo przyjemne. Musze dopiero zalozyc. I sprawdzimy