wolek Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Daj znać co do swojego odczucia działania variomatic. Ja mam model 803 z s1-s3 i duży światłowstręt, spodziewałem się że będą ciemniejsze
sajekk Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 2 godziny temu, wolek napisał: Daj znać co do swojego odczucia działania variomatic. Ja mam model 803 z s1-s3 i duży światłowstręt, spodziewałem się że będą ciemniejsze Dużo znajomych jeździ w uvexach z viromatic i nikt w zasadzie nie narzekał że za mało ściemniają. Choć czytałem wielokrotnie, że faktycznie fotochromy nie ściemnieją nigdy do poziomu klasycznych przyciemnianych okularów. Ja czasem w słoneczny dzień ubierałem czerwono-brązową soczewkę, i nie miałem dyskomfortu, więc myślę że te uvexy dadzą radę bo i tak będą ciemniejsze od tego czasem zakładałem. Niemniej dam znać
RadS Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 3 godziny temu, wolek napisał: Daj znać co do swojego odczucia działania variomatic. Ja mam model 803 z s1-s3 i duży światłowstręt, spodziewałem się że będą ciemniejsze 1 godzinę temu, sajekk napisał: Dużo znajomych jeździ w uvexach z viromatic i nikt w zasadzie nie narzekał że za mało ściemniają. Choć czytałem wielokrotnie, że faktycznie fotochromy nie ściemnieją nigdy do poziomu klasycznych przyciemnianych okularów. Ja czasem w słoneczny dzień ubierałem czerwono-brązową soczewkę, i nie miałem dyskomfortu, więc myślę że te uvexy dadzą radę bo i tak będą ciemniejsze od tego czasem zakładałem. Niemniej dam znać Fotochromy fotochromom nierówne, podobnie przeciwsłoneczne przeciwsłonecznym nierówne, S3 S3 nierówne itd... Miałem Uvexy 202 Vario. O ile te okulary były całkiem udane, to też mam duży światłowstręt i dla mnie przyciemniały do dużo słabszego poziomu, niż zwykłe przeciwsłoneczne. Otóż przyciemnienie S3 obejmuje zakres przepuszczalności światła 8-18% (im mniej przepuszcza, tym ciemniej), a to bardzo duża różnica. Te moje Uvexy przy maksymalnym przyciemnieniu przepuszczały 18%. Obecnie mam Rudy Project Defender ze szkłem fotochromatycznym o zakresie 9-74% i przy maksymalnym ściemnieniu są jak zwykłe, mocno przyciemnione okulary p-słon. Tak różne szkła, a na obu napisane że zakres to S1-S3. Tylko spróbujcie znaleźć tę informację w internecie albo na stronie produktu, to nie takie łatwe (dla Uvexów to była 10 strona Googla... po niemiecku, w jakiejś recenzji ) Jako ciekawostkę dodam, że te super fajne premium Oakley Jawbreakery ze szkłem fotochromowym mają żałosny zakres 18-43%, a w jakimś innym modelu widziałem kilkanaście do 50-kilku %. Więc, ponownie - fotochromy fotochromom nierówne i procentowy zakres przyciemniania jest moim zdaniem najważniejszą cechą, na którą należy patrzeć, a która prawie nigdy nie jest podawana na stronach sklepów.
sajekk Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Pytanie za sto punktów: czy wasze fotochromy (główne pytam o uvexy) też od wewnętrznej strony mają szkiełko takie chropowate? Zewnątrzna strona jest śliska i czyści się to przyjemnie, ale od wewnątrz ciężko nawet wyczyścić bo nie ma poślizgu, a co gorsza wszystko zostawia takie brzydkie paprochy, nie ważne czy prubuje wyczyścić ściereczką czy czymkolwiek innym... Jak umyje pod bieżącą wodą, to da się to zmyć, ale jak tylko czymś wytrę, czy to na mokro czy sucho to zostają same takie mikro paprochy... Czy ja źle czyszczę czy coś jest nie tak?
Łukasz_P Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Czyść je wewnątrzną stroną woreczka na okulary, który powinien być w zestawie. Jest śliski i dobrze czyści.
PiotrKr Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Moje (Rudy Project, szkła Impact X2) takie nie są, obie strony są takie same
Gość Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 11 godzin temu, sajekk napisał: Pytanie za sto punktów: czy wasze fotochromy (główne pytam o uvexy) też od wewnętrznej strony mają szkiełko takie chropowate? Zewnątrzna strona jest śliska i czyści się to przyjemnie, ale od wewnątrz ciężko nawet wyczyścić bo nie ma poślizgu, a co gorsza wszystko zostawia takie brzydkie paprochy, nie ważne czy prubuje wyczyścić ściereczką czy czymkolwiek innym... Jak umyje pod bieżącą wodą, to da się to zmyć, ale jak tylko czymś wytrę, czy to na mokro czy sucho to zostają same takie mikro paprochy... Czy ja źle czyszczę czy coś jest nie tak? U mnie jest to samo z Uvexami. Najlepiej myje mi się je płynem do naczyń i bieżącą wodą. W terenie używam śliskiej koszulki do przetarcia szkieł, bo szmatki dedykowane do tego celu zacierają mi się na wewnętrznych szkłach.
Gość Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) . Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Gość
Pazuzu Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 U mnie też wewnętrzna strona jest chropowata. Średnio się to przeciera.
Wojtek1993 Opublikowano 22 Września 2020 Autor Opublikowano 22 Września 2020 Te uvexy jak dla mnie były beznadziejne, w słonecznym dniu zbyt mało się przyciemniają, dodatkowo dwa oddzielne szkła mocno ograniczają pole widzenia w porównaniu do okularów z jedną szyba, a ponadto nie wiem czemu, ale bardzo mocno się brudził i były ciężkie do odmycia co w trakcie jazdy stawało się niebezpieczne. Dałem je koledze a sam jeżdżę teraz w oakley flight jacket, w wersji Ruby, komfort jazdy o wiele większy. Jedynym minusem w porównaniu z uvexem to jazda przez las, gdzie szyby Ruby są zaciemne, ale każde inne warunki na zdecydowana korzyść oakley.
dfq Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 @sajekk Zadne z moich uvexow nie były chropowate a mialem ich ze 3 różne modele.
JamesEnlightened Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Shimano, też szukam fotochromów, przymierzałem model Uvex 804 (zwykłe szkła S3) i leżą bardzo ok, duża widoczność, elastyczne, lekkie, etc. Znalazłem aktualnie dobrą promkę na Uvex 804 V i przymierzam się do zakupu. Ktoś miał okazję testować? Jak zakres przyciemnienia, ostrość widoczność etc ? https://www.intersport.pl/okulary-uvex-804-v-532039.html?gclid=Cj0KCQiAqo3-BRDoARIsAE5vnaLGx0QVtp61LJiFMRQQ-wSk_rYiIAozPmt-gl-kqtYl1bENoSCMCb0aAntzEALw_wcB# Z góry dziękuję wszelkie opinie :)
Wojtek1993 Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Opublikowano 30 Listopada 2020 Nie testowałem, ale zakres jest ten sam, co w moich poprzednich 803, podejrzewam, że różnią się jedynie kształtem szyb. Osobiście nie polecam, są zbyt ciemne w nocy natomiast zdecydowanie za mało przyciemniają w dzień, po 12 godzinnej jeździe w pełnym słońcu, czułem straszny dyskomfort, po tej jeździe wybór padł na oakley, które zdecydowanie lepiej sprawdzają się w słońcu, co prawda wersja Ruby jest dedykowana typowo dla słonecznych warunków więc to nie jest zaskoczenie, natomiast funkcja prizm w oakley zdecydowanie polepsza obraz. Uvexy ok, ale jeśli chcesz najlepszej jakość zdecydowanie polecam oakley.
Pazuzu Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 Posiadam Uvex 802 i po roku uważam że maja dla mnie za małe szkła. Z tym że mam bardzo wrażliwe na wiatr oczy. Szukam czegoś większego. Gdyby nie rozmiar szkieł to nie mogę nic im zarzucić. Z tego powodu wybór padł też na UVEX, zastanawiam się nad modelami - 803 (na czym polega różnica w wersji Race? ). Tutaj boje się że szkła będą niewiele większe. - 804
Rekomendowane odpowiedzi