Pa7ryk Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Witam. Otóż nie dawno kupiłem przerzutkę shimano altus rd-m310 i problem jest taki gdy mam 1x7 to łańcuch można powiedzieć że nie jest napięty , Czy to jest normalne? .Na niższych biegach jest ok Wolnobieg 7 biegowy Przerzutka Altus rd-m310 z przodu mam 3 blaty.
Piotr78 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Na 1x7 nie jeździmy, jeśli na 1x6 jest ok to nic nie robić. Jeśli dalej luźny to skrócić łańcuch o tyle ile trzeba.
Pa7ryk Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2019 można powiedzieć że na 1x6 nadal jest trochę lużny ale jak skróće o 1 ogniwko to nic nie będzie problemu z wrzuceniem 3x7 ?
Piotr78 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Nie. Ale lepiej wrzuć zdjęcie na 1x7 bo nie jestem pewien co masz na myśli mówiąc luźny.
piotr.solek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Pa7ryk napisał: Witam. Otóż nie dawno kupiłem przerzutkę shimano altus rd-m310 i problem jest taki gdy mam 1x7 to łańcuch można powiedzieć że nie jest napięty , Czy to jest normalne? .Na niższych biegach jest ok Wolnobieg 7 biegowy Przerzutka Altus rd-m310 z przodu mam 3 blaty. Tak . Dla mnie np. 1x7, to bieg "postojowy" (cała noc), m.in. po to by nie obciążać przerzutki (sprężyny), jak i samej linki. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez piotr.solek
kaido2 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Nie wrzucasz 14-ki na konkretnych zjazdach? Materiał z jakiego wykonywane są sprężyny ( stal sprężynowa) jak wszystkie materiały rozciągliwe, czy spreżynujące posiadają pamięć, a to oznacza, ze jeżeli nie przekroczy się impulsowo parametrów znacznie wyższych od znamionowych to ich nie uszkodzimy. Przy obciążaniu liniowym w bardzo długim czasię wartość kiedy podda się sprężyna, czy balon (dojdzie do odkształcenia, pęknie) będzie wyższa jak przy chwilowym. A więc nie ma co kombinować z odciążaniem przerzutek, ani spuszczania powietrza z opon.
piotr.solek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Co, ja? Rzadko (wtedy 48T z przodu), bo zazwyczaj nie mam potrzeby "dokręcać". Z technicznego punktu (zrzucanie na luz) pewnie jest to bezcelowe, ale w niczym mi to nie przeszkadza. W tle są też moje , codzienne zwyczaje serwisowe, jak i technika jazdy, kiedy np dojeżdżam do świateł. Po prostu mam taki odruch.. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez piotr.solek
kaido2 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Tak jak ja, zostawiam zawsze na miękkim.
Rekomendowane odpowiedzi