Skocz do zawartości

BOA vs klamra MTB

Michal2008

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

mam pytanie do użytkowników butów z systemem boa. Czy warto dopłacić do butów z tym systemem w przypadku gdy nie potrzebuję mocnego "dociągania", zapinania butów? Czy w przypadku pokrętła boa można tak wyregulować zapięcie, aby było luźniejsze? Kombinacja w bucie 1 pokrętło boa + 2 rzepy i taka sama sytuacja w przypadku klamry 1 klamra + 2 rzepy (shimano ME301 vs ME400). Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Nie odczujesz różnicy w sile zacisku. IMO boa w takiej konfiguracji to wyłącznie bajer. Jedyny plus takiego rozwiązania to troszkę większa ilość możliwych poziomów zacisku względem klamry.

Opublikowano

Dzięki za odp. bardziej mi chodziło o ty czy w BOA można poluzować zapięcie i tak śmigać czy musi być zawsze dociągnięte (napięte)? żeby but nie był po zapięciu mocno dopasowany tylko żeby było trochę luzu?

czyli w moim przypadku radzicie żeby brać klamrę? Pytam o luźniejsze zapięcie, bo jak jeździłem w butach sznurowanych i wiązałem je mocno to drętwiały mi stopy itd, ale jak sznurowałem luźniej to wszystko było ok...

a różnica pomiędzy me400, a 301 duża nie jest...

Opublikowano

@Michal2008 weź buty z BOA .Masz znacznie większą możliwość regulacji niż w butach z klamrą .Spokojnie też możesz jeździć w całkowicie poluzowanych.Dochodzi też jeszcze możliwość bezpłatnej wymiany uszkodzonego .

Opublikowano
39 minut temu, Gregory34 napisał:

@Michal2008 weź buty z BOA .Masz znacznie większą możliwość regulacji niż w butach z klamrą .Spokojnie też możesz jeździć w całkowicie poluzowanych.Dochodzi też jeszcze możliwość bezpłatnej wymiany uszkodzonego .

X2

Mam buty mtb z klamrą i szosówki z boa. Boa daje dużo wygodniejszą możliwość popuszczenia lub podciągnięcia bez zsiadania z roweru. Same skoki są też mniejsze także regulacja może być dokładniejsza.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli wybór byłby pomiędzy butami "wyłącznie BOA" a rzepami+klamra to rzeczywiście BOA ma przewagę. Ale już nie róbcie sobie jaj z tą ogromną różnicą pomiędzy 2 rzepy+boa a 2rzepy+klamra

Opublikowano

W czasie jazdy nie wyobrażam sobie regulacji, szczególnie poluźniania klamry. Za to z BOA mamy ogromny komfort w tej kwestii. 

• Lubię to! 1