Zigfir Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Właśnie jestem po pierwszym teście butów Fizik Terra Artica X2. Osobiście uważam że to jedne z ładniejszych butów zimowych jakie obecnie można kupić. W Polsce jeszcze praktycznie na dzień pisanie recenzji niedostępne (model 2020). Moje pochodzą z Bikstera - zakupione przy okazji obniżki i dodatkowego kuponu rabatowego. Buty są wykonane bardzo estetycznie. Stosunkowo wysoko ogumowane. Materiał widoczny nad gumą to mocny ripstop. Boa działa jak to boa - całkiem dobrze. Mam w letnich i teraz tutaj i jest ok acz pokrętło mogłoby jednak nieco mniej wystawać poza obręb buta, bo robi się lekko podatne na uszkodzenia. Kołnierz buta wykonany z materiału podobnego do neoprenu i podszyty polarem zachodzi częściowo na język. Mógłby być minimalnie wyższy ale tragedii nie ma. Poniżej od pokrętła mamy membranę eVent. Podeszwa zrobiona z została z gumy Vibram co przynajmniej teoretycznie dobrze wróży jej przyczepności. Jest stosunkowo szeroka jak na but rowerowy i miękka - indeks twardości 3. Wkładka ma jakieś 0,5cm i jest dość elastyczna. Buciki już po założeniu są wygodne ale trzeba opanować technikę zakładania bo zamek na kołnierzu kończy się tam gdzie zaczyna cholewka i na początku może to wydawać się nieco trudne. Jak to z butami bywa trzeba dobrać stosowny rozmiar i tak ja mając dłuższą stopę o długości 278mm i nabyłem rozmiar 44. Co prawda spec z fizika radził 43 ale ciesze się, że nie posłuchałem. Owszem but byłby dopasowany ale o grubszej skarpetce trzeba by zapomnieć. Buty nie są raczej przeznaczone na arktyczne mrozy mimo nazwy, która może to sugerować. Pierwsza jazda w temperaturze 0 i -1 (i sporej wilgotności) pokazała, że z zimową skarpetką Endury z wełny merino (która miała nieco luzu w bucie) szału nie było. Po godzince i 45 minutach (co prawda na mtb ale większość po asfalcie) w stopy czuć było chłód. Tragedii nie było ale i temperatura nie była szokująco niska. Tu spodziewałem się trochę lepszego pierwszego efektu. W butach letnich z ochraniaczami Endury Road II (teoretycznie do -5) i drugim bez ocieplenia oraz grubszej trekingowej skarpecie (wełna merino o grubości x2 w stosunku do zastosowanej - prawie 0,5cm samej skarpety) przy -3 było jednak chłodniej. Pozostaje spróbować jak zadziała z tą mega skarpetą ;). Szkoda, że producent nie zdecydował się polarku dać na całej powierzchni wewnętrznej buta, bo podniosło by to pewnie komfort cieplny. Tam gdzie się on znajduje raczej zimna nie czuć. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez Zigfir 2
Zigfir Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2019 Mały update po kolejnych 3,5h w terenie. But na wypadzie terenowym zdecydowanie się sprawdza. Poprawiły mi się parametry jezdne. SPD trzyma buta tam gdzie trzeba co poprawia transfer mocy. W lesie na korzeniach i kamykach też bezproblemowo. Na kępkach trawy też ewidentna poprawa. Pewnie to bardziej zaleta samego mocowania niż konkretnego buta, ale przejście z platformy to dobra zmiana. Podeszwa spokojnie pozwala podprowadzić rower nawet w sporym błocie (było dodatkowe oranie zaoranego pola... ;)) . Potwierdziły się też wcześniejsze obserwacje dotyczące komfortu cieplnego. Zakres napotkanych temperatur od 1 do 9 stopni. Przy czym pierwsze 2 godzinki od 1 do 2. Wiało dość mocno bo gdzieś w okolicach 20km/h. Skarpetka ta sama co poprzednio i znów w okolicach końca drugiej godziny, po jeździe pod wiatr pojawił się odczuwalny chłodek. Akurat chwilę później nieco się ociepliło i po chwili ustalił się zakres "kapciowy" zaczynający się w pobliżu 3 w górę. But łapał wyższą temperaturę trochę dłużej niż termometr. Co ciekawe przy wyższych temperaturach nie czułem nadmiernego przegrzewania. Innymi słowy potwierdziło się, że goły bucik raczej w moim przypadku dedykowany jest na chłodniejszą jesień, wczesną wiosnę i ładniejsze zimowe dni niż na mrozy. Nie było jeszcze okazji przećwiczyć go z najgrubszą (Bridgedale Explorer Heavy Merino - "kawał" skarpety ;)). Pewnie do tych -3 czy -4 da radę, ale coś czuję, że trzeba będzie uzupełnić jakimś pojedynczym ocieplaczem. Ciekawe tylko jak się membrana będzie zachowywać po zakryciu neoprenem...? Ponieważ podeszwa jest dość szeroka i płaska to raczej czymś z rzepem od spodu. W oko wpadły mi Shimano S3100X ale nie wiem czy nie będzie to przegięcie w drugą stronę. Niestety nie bardzo mam też gdzie zmierzyć rozmiarówki. W okolicach dostępna jest tylko Endura. But 44 i L-ki, Endury (takie mam do letniego 44), ze względu na sporą objętość buta na niego nie wejdą. W okolicznych sklepach niestety Shimano nie mają. Czy rozmiary XL-ka będą na tyle szerokie aby pasować..?
mareq Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Ja stosuję grube wełniane skarpety wojskowe po 8zł/parę. W zwykłych butach można przeżyć 2h jazdy w +2C. Dopiero pod koniec zaczynało mi być chłodno w stopy. W niższych temperaturach też jeździłem ale nie tak długo. Skarpety są na tyle grube, że jak ktoś ma mocno dopasowane buty to może być bieda .
Zigfir Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2019 W czwartek wrzuciłem w buty skarpety Bridgedale Explorer Heavy Merino. Mimo, że grubsze sporo od Endury to efekt chłodu pojawił się stosunkowo szybko a po 1,5 godzinki jazdy był już konkretnie odczuwalny przy temperaturze od 0 do 1 stopnia. W praktyce różnica na + była ale stosunkowo niewielka. Dziś miałem okazję sprawdzić ochraniacze Shimano S3100X NPU+ w rozmiarze XL. Kawał ochraniacza. W przedniej części buta wykazywał się tendencjami do podniesienia nosków - wygląda nieco jak ciżemka, ale siedzi dość pewnie. Kupiłem XL czyli rozmiarówkę od 44 w góre ale też mniejszy raczej by nie wlazł raczej na szeroką podeszwę. Wygląd wyglądem ale muszę przyznać że działa wyśmienicie. Przy -3 przez 3 godzinki miałem komfortową temperaturę w butach. Widać dopiero przykrycie buta rozwiązuje problem jego wychładzania na mrozie. 1
piotr.solek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 16.12.2019 o 11:48, mareq napisał: grube wełniane skarpety wojskowe po 8zł/parę Jeśli myślimy o tych samych, to może być tam ze 36% wełny + nylon czasami nie nadający się do intensywniejszej jazdy. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez piotr.solek update
mareq Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Dzisiaj znowu dały radę. 1,5h przy -2C zestawie z cienkimi butami i ocieplaczami Shimano 2100. Poszukam składu tych skarpet. Faktycznie wełny nie ma strasznie dużo. To są te: https://allegro.pl/oferta/skarpety-wojskowe-taktyczne-cieple-welna-40-43-8634198042?snapshot=MjAxOS0xMC0zMVQxMDowODowNC40NTZaO2J1eWVyO2YyY2I0NmFmMjJkNWFhZGU2YzRhZGRjM2VmYWU1NmFjNTdjMWZlY2YzNzBmNzhmMTFhYmI3YmEyMDA4YTI2ODI%3D Edytowane 29 Grudnia 2019 przez mareq
Rekomendowane odpowiedzi