Skocz do zawartości

Nowe dętki do 700x25C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z racji, że ostatnio zaczęło mi schodzić powietrze w obu oponach, to postanowiłem rozejrzeć się nad wymianą dętek (w obecnych nie ma żadnych dziur, opony są nieuszkodzone).
Obecnie moja Sensa wyposażona jest w koła Supra RA Comp + opony Schwalbe Lugano 700x25c.
Zastanawiam się nad nową dętką Schwalbe SV-20 - to dętka 700x18-25c. Czy lepszym wyborem będzie SCHWALBE SV 15, która ma zakres 700x18-28c i w moim przypadku nie byłaby dopompowana na maxa, tylko miała jeszcze trochę "luzu"?

Edytowane przez kamilg
Opublikowano

SV 15 to już dętka typu "light", czyli o cieńszych niż standardowe ściankach, a zatem lżejsza od SV 20 (ok. 65-70g vs 100g). Z tego względu producent zapewne ogranicza użycie tej pierwszej do opon o maksymalnej szerokości 25 mm, a ta cięższa jest w stanie znieść większe rozciągnięcie. Każdą dętkę można rozdmuchać dużo bardziej niż jej nominalny zakres i to nie jest tak, że będzie jakiś luz. Każda dętka wypełni oponę nawet dużo większą, chyba że wcześniej pęknie. Jeśli nie pęknie, to z pewnością będzie nieco słabsza, bo materiał musiał się bardziej rozciągnąć i nie ma już wiele rezerw wytrzymałości. Dętki "light" tracą też nieco szybciej ciśnienie niż te grube, zwłaszcza gdy są mocno rozdmuchane.

Z dętkami Schwalbe jakoś ostatnio mam złe doświadczenia (w mtb, w rozmiarze 26 cali modele X-light i XX-ligh) - pękały mi od wewnętrznej strony blisko zaworu. Mniej problemów miałem z Vittorią/Geax czy z Maxxis, nawet z tymi Light/Ultralight. 

Jeśli nie zależy Ci na niskiej wadze to najtańsze dobre dętki są w Decathlonie  w dwupaku (ważą około 95-100g, kosztują 14.99 zł za parę). Przy tej cenie to nawet szkoda się bawić w klejenie.

Jeśli chodzi o te Twoje aktualne dętki to gdzieś musi być jednak dziura - sprawdzałeś w wodzie? Czasem są takie mikro-przebicia których nie da się inaczej wykryć.

Opublikowano

Albo na wentylu, preste łatwo przez przypadek skrzywić.

Opublikowano

Od lat używam dętek z Decathlonu nawet w DH się sprawdzały niż jakieś markowe wynalazki.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zubron napisał:

Przerabiałem już temat dętek i muszę powiedzieć, że nie warto inwestować w dętki typu noname, wyprodukowane w odległych krajach w których nikt nie nadzorował ich jakości.

Zdecydowanie dłuższą żywotność mają markowe dętki, przede wszystkim takie jak Continental. Wykonane są ze względnie dobrej jakości gumy, która nie jest zbyt mocno podatna na uszkodzenia mechaniczne.

Zdecydowana większość części i akcesoriów rowerowych jest produkowana w odległych krajach. 

Jeśli chodzi o produkty Continentala, to mam aktualnie trzy komplety opon tego producenta, wyprodukowane w Chinach (Speed King 700x35) oraz w Indiach (Race King Performance 26x2.2, Cross Ride 700x42 Performance). Nie wiem jak Conti nadzoruje tam jakość, jeśli większość tych opon jest strasznie krzywa - to chyba jedne z najgorszych pod tym względem opon, jakie spotkałem. Generalnie lubię opony tej firmy ale problemy jakościowe to oni mają straszne, przynajmniej jeśli chodzi o opony produkowane w tych fabrykach w odległych krajach.

O ich dętkach się nie wypowiem, bo nie używałem.

Jeśli chodzi o te dętki z Deca to nie wiem, kto dla nich robi, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby to był Michelin (oczywiście też gdzieś w odległych krajach).  

Edytowane przez marvelo
Opublikowano

Pewnie z 80% szos w PL jeździ na najtańszych dętkach z deca i jakoś nie ma problemów.

To, że powietrze schodzi z szosowych kół to nic nowego. Załadujesz 8 bar czy nawet więcej i naturalnym jest, że powstają jakieś "przecieki" w strukturze. W zależności od dętki i warunków atmosferycznych takie 0,5-1,0 bar na dobę to normalka. Z lateksowych schodzi szybciej niż butylowych.

Ja tam się już przyzwyczaiłem, że przed każdą jazdą trzeba machnąć pompką dwa razy

Opublikowano
21 godzin temu, marvelo napisał:

Każdą dętkę można rozdmuchać dużo bardziej niż jej nominalny zakres i to nie jest tak, że będzie jakiś luz

Trochę może nie precyzjnie napisałem, ale nie chodziło mi o to, że będzie "luz" w sensie miejsca, tylko "luz" w sensie, że nie będzie używana w maksymalnym swoim rozciągnięciu, tylko "o rozmiar mniejszy".

20 godzin temu, Nath_147 napisał:

Albo na wentylu, preste łatwo przez przypadek skrzywić.

Przyjrzałem się dzisiaj wentylom i faktycznie, są lekko przekrzywione, więc to może powodować to schodzenie ciśnienia. Ale sprawdzę je dokładniej w niedzielę jak będę podpinał rower pod trenażer.

Opublikowano
15 godzin temu, kamilg napisał:

Trochę może nie precyzjnie napisałem, ale nie chodziło mi o to, że będzie "luz" w sensie miejsca, tylko "luz" w sensie, że nie będzie używana w maksymalnym swoim rozciągnięciu, tylko "o rozmiar mniejszy".

Do maksymalnego rozciągnięcia takiej dętki to jeszcze bardzo daleko. Nadmuchaj balon aby przekonać się o ile powiększy sie jego rozmiar i przy jakim rozmiarze pęknie. Tu mamy to samo. Z dużym powodzeniem stosuje detki szosowe np 18-25  cdo opon 35c i nic się nie dzieje nienormalnego. To nie dętka chroni przed przebiciem, a opona, jeżeli coś przejdzie przez oponę, przejdzie i przez detkę , dętka ma za zadanie trzymać ciśnienie węwnątrz jak w piłce do nogi. Równie dobrze można sobie koło uszczelnić bez dętki.

15 godzin temu, kamilg napisał:

Przyjrzałem się dzisiaj wentylom i faktycznie, są lekko przekrzywione, więc to może powodować to schodzenie ciśnienia.

Nie.

Równie dobrze możesz sobie zabezpieczenie złamać. problem będzie taką detkę napompować, ale to nie oznacza, że nie da się, bo i takie detki nabijałem.

Wystarczy żeby uszczelki przestały trzymać.

Jednak podejżewam, ze tu bedzie inny problem:

Jeżeli używasz dętek Schwalbe, to po prostu dokręć zawory. Podobnie jak w Conti ( ten sam producent) potrafią się wykręcać przy wkładaniu lub wyciąganiu glowicy jak nie są do końca dobrze dokręcone.