Gość SzoSowiec Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Wszystkich Jestem kolarzem amatorem ze Lwówka Śląskiego i chciałbym przybliżyć wszystkim zainteresowanym okolice ,po których kręcę z jednoczesnym zaproszeniem w te piękne szosowe strony. Zastanawiałem się jaka forma będzie najbardziej przystępna. Postanowiłem podzielić ten wpis na dwie części. Pierwsza to podjazdy (to co tygryski lubią najbardziej), druga to ciekawe odcinki (fragmenty tras), oraz drogi z bardzo złą nawierzchnią (nie ma ich zbyt wiele). Temat będzie edytowany, więc co jakiś czas będą pojawiać się wpisy. I PODJAZDY : Bystrzyca-Bełczyna Najciekawszy i najfajniejszy wariant to trasa od strony Wlenia. Podjazd zaczyna się już po przejechaniu mostu we Wleniu i skierowaniu na Bystrzyce. Długość do szczytu to 5,5 km o średnim nachyleniu 3,5%. Pierwsza czterokilometrowa część to nieco ponad 3% nachylenia, ostatnie 1,5 km to 4,6% Pilchowice-Radomice-Klecza Ze względu na średni stan nawierzchni najlepsza opcja to wjazd od strony Pilchowic i zjazd w kierunku Łupek. Wąski zjazd z bardzo dobrym asfaltem to miejsce gdzie można sprawdzić swoje umiejętności. Podjazd w najdłuższym wariancie ma 4,6 km z średnim nachyleniem 5%, jest tu 400 m odcinek o nachyleniu 10%, a w pewnym fragmencie licznik potrafi pokazać prawie 20% !!! Pilchowice-Maciejowiec 2,5 km o średnim nachyleniu 5,6% po świetnym asfalcie z minimalny ruchem i pięknym widokiem sprawiają że ten podjazd trzeba poznać. Rząśnik-Janówek Bardzo równy podjazd po świetnej drodze. W wersji od Sokołowca podjazd ma 2,4 km i 4,6% nachylenia a od Czernicy 1,4 km i 5,7% (chociaż zarówno z jednej jak i drugie strony droga wznosi się lekko od samego początku powodując że podjazdy te mają około 7 km) Pławna-Lubomierz Bardzo łagodny 5 kilometrowy podjazd z 2,5% nachyleniem. Niedawno remontowana droga sprawia że jadąc odwrotną trasę mamy nieco krótszy podjazd z fantastycznym zjazdem ,na którym możemy cały czas dokręcać. Golejów-Wojciechów 3 kilometry i prawie 5 % nachylenie po nieco bardziej ruchliwej drodze Lwówek-Jelenia Góra W okolicy Lwówka Śląskiego jest mnóstwo podjazdów dłuższych lub krótszych, mniej luba bardziej wymagających. Powyżej zawarłem te moim zdaniem najciekawsze. Warto na pewno sprawdzić się na okolicznych siankach: Dębowy Gaj od Mojesza (170 m, 12%), Marczów w stronę drogi Lwówek-Wleń (400 m, 10%), Czernica droga na Strzyżoweic (310 m , 13%), Wleń podjazd pod cmentarz po płytach( 630 m 12,8 %) Zapraszam na mój profil na FB SzoSowiec II TRASY Lwówek Śl. - Wleń - Góra Szybowcowa (39 km, ^530 m) Ruszamy ze Lwówka Śl. (można ścieżką rowerową przez Pławną). Potem kawałek drogą 297, dalej na rozjeździe w prawo na Wleń. Droga do Wlenia to bardzo przyjemny odcinek przez lasy Parku Krajobrazowego Doliny Bobru. Z Wlenia kierujemy się dalej na Jelenią Górę. W miejscowość Pilchowice warto skręcić w prawo i wzdłuż Bobru dojedziemy do zapory. Od Zapory wąską asfaltową drogą z dwoma brukowanymi sekcjami dojedziemy do drogi Wleń-Jelenia. Potem cały czas kierujemy się na Jelenią Górę, podziwiając panoramę Karkonoszy. Na górę szybowcową poprowadzą nas czytelne znaki w Jeżowie Sudeckim. Po zdobyciu podjazdu nagrodą będzie piękna panorama Jeleniej Góry. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez SzoSowiec Odnośnik do komentarza
Wawrzyniec Wiór Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Cześć, sąsiedzie ! To ja Tobie jeszcze polecę podjazd Wleń - Tarczyn, krótki ale treściwy Odnośnik do komentarza
Gość SzoSowiec Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 2 godziny temu, Wawrzyniec Wiór napisał: Cześć, sąsiedzie ! To ja Tobie jeszcze polecę podjazd Wleń - Tarczyn, krótki ale treściwy Witam, witam. Znam ten podjazd ale już dawno tam nie byłem ze względu na kiepski asfalt na zjeździe . Nudziłem się dzisiaj więc postanowiłem wypromować nasze piękne okolice. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi