KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Witam, przymierzam się do zakupu nowego roweru. Niestety nie wiem na co się zdecydować. Znalazłam tego oto Cube'a https://www.bikester.pl/cube-sting-ws-140-hpc-race-women-carbonrubinred-1065968.html?gclid=Cj0KCQiA_rfvBRCPARIsANlV66OUFcFCdf9AF7TP7nxUhC5C0SDiZuGQ-moqwZksOGMc30xsm9VVtO0aAoQSEALw_wcB&_cid=21_1_-1_9_175_1065968_{creative}_{ifpla:pla}&ef_id=Cj0KCQiA_rfvBRCPARIsANlV66OUFcFCdf9AF7TP7nxUhC5C0SDiZuGQ-moqwZksOGMc30xsm9VVtO0aAoQSEALw_wcB&ev_chn=shop . Co o nim sądzicie? Czy warto za tą cenę? Czy jest w Polsce jakiś sklep stacjonarny, gdzie mogłabym zobaczyć rower namacalnie? Jakoś tak mi dziwnie kupować rower przez neta i to za taką cenę:)
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Podstawowe pytanie: Gdzie/jak chcesz jeździć? Jakie masz priorytety? Masz duży budżet, to dobrze ale każdy wybór jest kompromisem i cała sztuka to dopasować rower konkretnie pod Twoje wymagania.PozdrawiamKrzysiekSent from my BLA-L29 using Tapatalk
KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 Głównie teren (lasy i przede wszystkim góry - głównie szlaki górskie, czasami zdarzy się jakiś bikepark ). Na płasko również się zdarza ale jeśli nowy rower nie da rady zostawię też "stary". Budżet oczywiście może być mniejszy, to jest takie max:)
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 A na czym teraz jeździsz? Ile masz wzrostu? Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 Do tej pory na sztywniaku 27,5'. Zaczęło mi brakować tylnego zawieszenia dlatego postanowiłam zakupić coś na własność:). Mam 164cm , myślałam też o kole 29:)?
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 No ciężko się do czegoś przyczepić w tym cubie za taką cenę. Geo ok (osobiście bym wolał trochę większy reach i trochę dłuższy), osprzęt sensowny - prawie pełny xt, w końcu rower bez hamulców srama juhu... Szczerze mówiąc to nie wiem czy znajdziesz w tej cenie coś lepszego. Obejrzyj YT Jeffsy, Orbea Occam, Radon Slide, Cannondale Habit (sam jeździłem, bardzo fajny), Cayon Neuron wmn cf itp. Ale żaden z nich nie dorównuje osprzętem temu cube. Co do zakupu przez internet - osobiście uważam, że na rowerze przed zakupem trzeba się przejechać, i to nie tylko na chodniku przed sklepem ale na trasach docelowych. Dlatego osobiście bym wybierał rower gdzie mam opcję jazdy próbnej i później też serwis nie daleko. Cube ma sieć dealerską https://www.cube.eu/pl/dealer-search/ Na Twoim miejscu bym brał 27,5. Ale przymierz i zobaczysz czy może jednak 29 Ci przypasuje. Jedynie co by mnie trochę demotywowało to fakt, że cube kategoryzuje ten rower do kategorii 4... more rough unpaved terrain with intermittent jumps/ drops with a height up to 0,5m In doing so the wheels have constant contact to the ground or lose contact for a split of a moment due to small uneven terrain like roots (-> no riding on one wheel neither front or rear, no braking that causes the rear wheel to lift up Trochę to śmieszne jak na rower z 150mm. Pozdrawiam Krzysiek 1
KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 Dzieki. Liv rowniez wzbudził moje zainteresowanie. Później zdecydowalam sie na kola 29 brałam pod uwagę Giant trance 2 29' 2020 ale pojawil sie problem. Nigdzie w okolicy nie mozna spotkać rozmiaru S - tylko na zamówienie. To jakaś dyskryminacja...😲 😂jakiś różowy dzwonek muszę sobie jeszcze sprawić😂 1
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 @unknow01 nie poleciłem gianta bo coś tak czułem, że go zaproponujesz 🤣 Ten hail fajny, odpowiednik reigna, jest moc w dół, i do bike parku też się nadaje. Ale jednak jeśli chodzi o trancea to wolałbym xt + mt5 niż nx + hamulce srama Pozdrawiam Krzysiek 1
KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 😁 a co jest z tymi hamulcami🤔
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Teraz, KarolinaEl napisał: a co jest z tymi hamulcami🤔 Poszukaj na forum, już było kilka razy o hamulcach sram/avid. W skrócie - są na rynku lepsze. 😀 Ja, ale też sporo innych użytkowników są/byli średnio zadowoleni z ergonomii, działania oraz serwisowania. Pozdrawiam Krzysiek
KarolinaEl Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2019 Dobrze wiedzieć. Oczywiscie kolor jest ważny... Na rowerze który sie podoba jeszcze bardziej chce się jeździć😎 poza tym cube jest czarno rubinowy😂 a nie różowy - to znacząca różnica😜. Bardzo zależało mi na zakupie roweru do konca grudnia, ale niestety wszędzie gdzie mozna przetestować rowery jest przerwa sezonowa😪 1
KarolinaEl Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Heh do tego roweru akurat się już przymierzałam. Ale niestety geometria mi nie odpowiada. I troszkę mało skoku😉 Ale kolor śliwkowy jest bardzo gustowny:) Znalazłam wczoraj dystrybutora Cube'a w Opolu:) także może będzie rubinowa bestia. A jeśli nie jeszcze Trek Fuel ex 8 2019 wchodził by w grę, ale wg tabelek wychodzi, że jest najcięższy ze wszystkich, ale czy na to patrzeć? Do tej pory jeżdżę na rowerze, który waży 13kg z pedałami😂
KrzysiekMTB Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Godzinę temu, KarolinaEl napisał: Trek Fuel ex 8 2019 No to trochę inna kategoria roweru - to typowa trailówka. Bardzo fajna trailówka, ale jednak 150mm vs. 130mm z przodu robią różnicę. I przy treku pamiętaj, że ma knock blocka niektórym (mnie ) to przeszkadza. Generalnie waga około 13 kg jest super jak na taki sprzęt. Super że możesz przymierzyć się do cubea. Pozdrawiam Krzysiek 1
Ares Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Powstaje pytanie czemu ograniczasz się do wersji kobiecych? Wielu producentów z tego zrezygnowało jak i wiele kobiet po prostu kupuje ten niby "męski" rower. Nie widzę zatem przeszkód w zainteresowaniu się choćby Trance 1 27,5" czy czymkolwiek innym. Jak to twój pierwszy full to i tak nie ma co się specjalnie rozpisywać bo co nie kupisz będzie dobrze. Skup się na rozmiarówce, rozmiarze koła i częściach tak by było w miarę solidnie.
KarolinaEl Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Tak też robię:) Ograniczam listę rowerów które znalazłam:) Na górze listy na kole 29 mam właśnie Gianta Trance 1 , Cannondale Habit 4 2019, Focus Jam 6.9 nine- nie są to damskie rowery;) natomiast na 27,5 damskie (bo, żaden z męskich nie zachwycił mnie swym wyglądem no może prócz Gianta Trance ) Cube , Liv Intrigue Advanced 2 2019 - dlatego że jestem kobietą właśnie i podoba mi się ogólny design - trafiony w mój gust. Jak wspominałam rower musi mi też podobać 😂
Ares Opublikowano 10 Grudnia 2019 Opublikowano 10 Grudnia 2019 No tak tyle, że ja miałem na myśli Trance 1 na średnim kole. Nie uważam by koło 29er było dla Ciebie dobrym wyborem. Chyba, że interesuje Cię coś w stylu "jazdy na krechę" to wtedy powiedzmy. 1
KarolinaEl Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Hmmm wlasnie po dłuższych przemyśleniach też mi sie tak wydaje. Ale musze spróbować. Jak byla wcześniej mowa, raczej w randkę w ciemno nie będę sie pakować. 1
KarolinaEl Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ładniutki😍 muszę to sprawdzić
Ares Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Bawiąc się w karbon w tej cenie zawsze idzie się na kompromis względem czegoś. Nie warto mieć plastiku kosztem słabszej reszty bo to z czasem wygeneruje spore koszty. Karbonowe koła to też bezsensowny pomysł chyba, że będziesz większość czasu spędzać na typowych szejpowanych floł trialach. Trance 1 na średnim kole jest z alu tylko to żadna wada a reszta jest na takim poziomie, że przez kilka sezonów nic nie trzeba ruszać. No może poza sztycą.
KarolinaEl Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Nie zależy mi ba karbonie. Tak jakos wyszło😁 dzis jeszcze znalazlam meride ale jakos tak nie iestem przekonana https://www.rowerymerida.pl/produkt1626/one-twenty-9800-rower-merida.html https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/535/one-twenty-9-600 Edytowane 11 Grudnia 2019 przez KarolinaEl
Ares Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Początek Twoich dywagacji to słuszny był kierunek. Obecnie nie da się ukryć, że kombinujesz i jak to się mówi im dalej w las tym więcej drzew. To odnośnie tej Meridy. Niestety sporo temu zawieszeniu brakuje do zawiasu Gianta. Resztę to w ogóle można przemilczeć.
KarolinaEl Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ok juz nie szukam... Skupię (przejadę) się na tych co wymienilam wczesniej😁
Rekomendowane odpowiedzi