Skocz do zawartości

Canyon Lux CF SL 8.0

joequarry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie gdzie produkowane są ramy, bo Canyon sam wytwarza, i na ramie jest Made in Germany, a tu chyba ramy są made in Taiwan a rowery jedynie składane in Germany, ...?
Z tego co się orientuję to Canyon ramy produkuje na Taiwanie (Fairly bike) ale faktycznie składają wszystko koło Koblencji w Niemczech, dlatego jest Made in Germany

Pozdrawiam

Krzysiek

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Opublikowano

Rose tylko składa swoje rowery w Niemczech ale zamawiane ramy są ze wschodu

Opublikowano
9 minut temu, opablo1 napisał:

Rose tylko składa swoje rowery w Niemczech ale zamawiane ramy są ze wschodu

Tak jak większość producentów. Mamy duże doświadczenie płynące z długich kontaktów szefa firmy z wschodnimi koproducentami. Parę dekad temu ramy powstawały w Japonii, bo Erwin Rose sprzedawał japońskie rowery Nishiki. Czasem - jak w przypadku skomplikowanej produkcji karbonowego widelca szosowego, który składał się ze 140, starannie układanych warstw karbonu - musieliśmy szukać naprawdę wysokiej klasy specjalistów aby wykonali wszystko zgodnie z projektem. Stąd też premiera Thrill Hilla była przekładana - musieliśmy być pewni, że podwykonawca zagwarantuje wykonanie ram dokładnie według tego, co wymyślił projektant. Jak składane są rowery widać w poniższych reportażach.

https://www.pinkbike.com/news/rose-bikes-tour-germany-2016.html

https://enduro-mtb.com/en/rose-bikes-factory-visit-constitutes-real-innovation/

Opublikowano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, ostatni tydzień spędziłem na poszukiwaniu najlepszego rozwiązania dla mnie.

Przejechałem się kilka razy po naszych lasach i stwierdziłem, że tak naprawdę nie chcę traila a typowego xc.

No i wybór padł na Scott Spark RC Team Issue 2020.

Przemówiła do mnie cena końcowa po negocjacjach oraz osprzęt Sram X01.

Mam plan cykl maratonów zrobić w 2020 tak więc wybrałem typowo pod xc.

Opublikowano

Przyznaj się w takim razie ile zeszli z ceny? I gdzie kupiłeś ? 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Siemka!  Szukam w okolicy Katowic bikera który posiada Canyon Lux rozmiar M lub L chciałbym się przymierzyć ponieważ znowu jestem na granicy tych dwóch rozmiarów i nie mam gdzie się przymierzyć ponieważ tylko sklep wysyłkowy mają. Za info będę bardzo wdzięczny. Stawiamy dobre dwa piffka za fatygę 😁

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 10.12.2019 o 20:54, Rosebikes napisał:

Rower zamawia się online, podobnie jak Canyona. Tyle, że przed zakupem można konfigurować. Radzę wstrzymać się z zakupem wyższej wersji jeszcze przez parę tygodni - przyjdą koła DT SWISS XR1501 Spline, które wejdą na wyposażenie seryjne modelu 4 oraz będą dostępne w konfiguratorze dla 2 i 3. Choć nie jest do widoczne w konfiguratorze można sobie wrzucić np manetki i tylną przerzutkę XTR albo zażyczyć wkład suportu XTR do korby XT itd. Można też kombinować z częściami spoza konfiguratora, ale ich cena będzie mniej korzystna niż OEMów jakie są na stocku i czekają. 

Jeśli komuś zależy na sztycy myk-myk to tutaj albo wybór wg konfiguratora albo warto zajrzeć tutaj: https://sklep.emtb.pl/produkt/divine-sl-80-mm/  Bikeyoke to sztyce lżejsze (80mm skoku wystarczy) i łatwiejsze w obsłudze (odpowietrzanie itd). 

Gwara w ROSE door2door czyli jak coś nawali to firma podstawia transport i zabieramy ramę do centrali. W przypadku awarii części - serwisowanie RS oraz DT Swiss odbywa się bez problemów w PL na podstawie dowodu zakupu roweru w ROSE. Jeśli ktoś ma więcej czasu to może za darmo wysłać część do centrali, tam naprawią i odeślą.  Rama 6 lat gwarancji, części 2, firmy nie obchodzi czy ktoś tłucze sprzęt na zawodach czy zwiedza park i pola wokół domu wożąc się rekreacyjnie. O historii marki nie będę się rozpisywał - sprzedaż wysyłkowa od lat 80-tych ubiegłego wieku, później pionierskie konstrukcje MTB pod nazwą Red Bull i zmiana nazwy rowerów na ROSE dekadę temu o ile pamiętam.  

Z reklamacjami ram zwykle nie ma problemu chyba, że ktoś wyjątkowo nabroi czyli zaliczy crash - wtedy crash replacement czyli nowa rama za pół ceny, przełożenie szpejów kosztuje ok 100 euro, ale ostatnio w centrali znów idą na rękę i wysyłają samą ramę do przezbrojenia do PL. 

6 lat gwerancji na ramę od Rose ? - raczej tylko 2 lata !!!  6 lat dotyczy crash replacement czyli zakupu nowej ramy jak ją sam utłuczesz w ciągu 6 lat od zakupu. Ale jak kolega przedstawiciel Rose jest pewny 6 letniej gwarancji na ramę (jak pęknie a ramy niestety pękają) to niech wstawi linka do odpowiedniego miejsca w gwarancji Rose lub skopiuje odpowiedni fragment