Skocz do zawartości

Stack, reach - mały rozmiar ramy? Ćwiczenia?

rbx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie wielkości ramy (czy jest dobra) a parametrami stack, reach, tt length, etc.

Mam 174 cm wzrostu i 82 cm  przekrok. Zakupiłem ostatnio speca diverge comp e5 w rozmiarze 54.
Na bikefit gość powiedział, że jestem pospinany i teraz rama jest ciut za duża (wrzucił mostek 80 mm, był 100 mm) ale jak się porozciągam to będzie idealna.
To moja pierwsza szosa w życiu. Pierwszy raz siedziałem na takim rowerze, z taką kierownicą, jak robiliśmy bikefit.

I teraz (wyprowadźcie mnie z błędu jak źle rozumuję).
Skoro siodełko ustawia się względem środka suportu, to przy mniejszej/większej ramie, moje cztery litery będą siedzieć dokładnie w tej same odległości/wysokości od środka supportu?
Jeżeli tak jest, to generalnie istotne wartości które mogłyby wpłynąć na większy komfort to stack i reach.
I teraz jak patrzę na ramę 52 a 54 to:
52 - stack : 574 mm , reach: 367 mm
54 - stack: 592 mm, reach: 373 mm

Czyli dla 54 reach jest dłuższy o 6 mm, stack mniejszy o 18 mm - czyli kierownica bliżej o 6 mm ale niżej o 18 mm, tak? (Siodełka nie ruszamy względem supportu tj. odległość i wysokość)
W 52 mostek jest krótszy o 10 mm (90 mm) i korba 170 mm vs 172.5 mm w 54, ale jak to się przekłada na położenie siodełka, nie mam pojęcia.

Czyli generalnie jak do obecnego roweru włożę mostek 90 mm, to będę wyżej trzymał kierownicę niż w ramię 52, ale dalej o 6 mm, tak?
To w sumie co by mi dała rama o rozmiar mniejsza? Speca podaje 52 dla wzrostu 163-170, 54 dla 170-178 (czyli wypadam w połowie tego - 174 cm).

https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-comp-e5/p/171308#

Edytowane przez PrzeLuka
Dział nie dotyczy ćwiczeń, więc proszę nie odbiegać od tematyki działu. Multiposty są zabronione regulaminem. Dziękuje.
Opublikowano (edytowane)

Jeździć, jeździć, jeździć...To Twoja pierwsza szosa. Ciało musi się przyzwyczaić. Bikefiting pomógł Ci ustawić rower zgodnie ze sztuką. Ale każdy z nas jest inny. Mięśnie się przyzywczają. Jeśli za  jakiś czas nie będzie lepiej, dopiero wtedy zacznij się martwić... Krótszy mostek sprawi, że będziesz mniej wyłożony, plecy będą mniej naciagniete, a głowy nie trzeba będzie tak zadzierać.  I pamiętaj w czasie jazdy o zmianie chwytów. 

Edytowane przez Kajgana
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.12.2019 o 19:22, rbx napisał:

To w sumie co by mi dała rama o rozmiar mniejsza?

Kompletnie nie bierzesz pod uwagę w tych rozważaniach kątów, prawda? 

Kąt rury podsiodłowej. W rozmiarze 52 jest on mniej ostry niż w 54, a więc noga podczas pedałowania pracuje w bardziej pionowej płaszczyźnie niż w 54. W 52 co prawda główkę ramy masz o niecałe dwa centymetry niżej, ale dzięki temu kątowi linia ciała od miednicy w górę mniej się musi spiąć jak scyzoryk z linią ciała od miednicy w dół, a 54 znacznie bardziej. Kąt ten ma większe znaczenie niż myślisz, bo o ile reach jest dłuższy w 54 tylko o 6 mm, to już całą długość rury poziomej jest dłuższa od rury w 52 już o 17. Skoro reach jest odpowiedzialny tylko za 6 mm z tej roznicy, to znaczy, że resztę zawiera kwestia kąta odchylenia rury podsiodłowej. 17 - 6 = 11, a więc mówimy o sporym procencie długości dla odcinków które w 54 wynoszą 176 a w 52 - 165.

Co z tego wynika? W rozmiarze 54 pracuje Twoje ciało na dłuższej długości, składając ciało pod bardziej ostrym kątem. Co wymaga lepszego rozciągnięcia i gibkości. Rozmiar 52 dałby Ci więcej poczucia komfortu już teraz, na tym etapie do rozciągnięcia. Ale nie martw się. Masz idealny rozmiar dla siebie. 52 w Specach jest idealny dla mnie - 168 cm wzrostu i 78 długość nogi. Ty jesteś centralnie w środku rozmiaru 54 i po prostu się z czasem do tego rozmiaru dopasujesz, spokojnie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 godziny temu, Łabędź napisał:

Kompletnie nie bierzesz pod uwagę w tych rozważaniach kątów, prawda? 

Mam świadomość, że są, ale nie wiedziałem dokładnie jak to wpływa na resztę.

Dzięki za wytłumaczenie! :)

Jest coraz lepiej, czyli coraz mniejsze odczuwam dolegliwości.