Aspe Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Witam, zainstalowałem nową grupę Shimano r7000 i przy regulacji przerzutki tylnej nie wskakuje w ogóle na największą zębatkę. Nawet nie widać takiej chęci, tzn sprzęt zachowuje się tak jakby przedostatnia zębatka była ostatnią :). Śruba regulacyjna działa do pewnego momentu i koniec, dalsze wykręcanie nic nie daje. Zastanawiam się czy nie popełniłem błędu montując linkę, tzn przed jej zamocowaniem zrzuciłem manetką biegi na najmniejsza zębatkę (tak mi się wydaje), ale mogło się zdarzyć, że to nie był bieg ostatni tylko przedostatni i teraz brakuje manetce zakresu. Czy waszym zdaniem to możliwe, czy manetka tak właśnie działa? Pytam, bo mam wewnętrzne prowadzenie linek i sporo jest zachodu z wyciąganiem i ponownym prowadzeniem linek, zanim się za to zabiorę wolałbym jednak dopytać.
Bujak Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Sprawdź czy hak jest prosty. Sprawdź przerzutkę:- Zdejmij łańcuch- odkręć linkę od przerzutki- poluzuj śrubę H (żeby nie ograniczała zakresu)- Popchnij ręką przerzutkę do końca i zobacz jak daleko sięga jej zakres (kółko przerzutki powinno wychylić się poza największą zębatkę). Sprawdź manetkę:- odkręć linkę od przerzutki- pociągnij za linkę i zrzuć bieg w manetce na sam dół. Sprawdź łańcuch:Załóż łańcuch na dużą koronkę na kasecie i dużą koronkę na korbie z pominięciem przerzutki.Przeciągnij łańcuch w koło i zobacz ile ogniw zachodzi na siebie. Powinny być 2 ogniwa. Jak jest więcej niż 4 to na bank łańcuch jest za długi i będzie to chodzić źle. Teraz:- ustaw zakres L i H przerzutki- załóż prawidłowo łańcuch na najmniejszą koronkę- przykręcić linkę do przerzutki- zmieniaj biegi i ustaw śrubę imbusową. Koniec
Huberto20 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Jaką masz manetke? Ile biegów? Jaka przerzutka i jej wózek?
Aspe Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Mam 11-biegową manetkę 105 R7000, wózek do zestawu krótki SS również 105. Kaseta tył 12-25 przód 34-50 Zapomniałem dodać że składam ten rower sam, ale wszystko jest nowe, tzn nie ma żadnych uszkodzeń i wymaga ustawienia. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Aspe
Accent_Szaj Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Odkręć obie śruby L i H. Śrubę B trochę(1-2 obroty) wkręć,aby odsunąć przerzutkę od kasety. Wkręć maksymalnie baryłkę regulująca naciąg linki,po czym odkręć o 1 obrót Załóż łańcuch.Teraz śrubą H. Ustawiasz tak,aby wszystko chodziło płynnie i cicho Wrzuć 11 bieg na manetce(najmniejszą koronkę)Przymocuj linkę i baryłką naciągnij linkę. Sprawdź czy już wrzuca,na 1.(czyli na największą) Teraz wyreguluj śrubą L aby łańcuch nie spadł na koło i śrubą "B" ustaw tak,aby na najmniejszej z przodu i największej z tyłu, odległość przerzutki ,od kasety była od 1-3mm Tyle Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Accent_Szaj
Huberto20 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Musisz ją wyregulować i powinno działać
Rekomendowane odpowiedzi