Grzesiek14 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Siemka, w lipcu planuje zrobić trase 600km (z Białegostoku do Zakopanego) jak ultramaraton, na razie najdłuższa trasa to 200km w dzień, powiedzielibyście jak się przygotować do takiej trasy? Jakie dystanse robić i co ile dni żeby nie przemęczać organizmu? Wyjazd byłby góralem bez wspomagania
Ares Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nie żebym się czepiał ale co ma Zakopane wspólnego z wykupywaniem ubezpieczenia zdrowotnego. Rozumiem, że nasza służba zdrowia to organizacyjny kanał ale w razie czego chyba ludzi jeszcze ratują na terytorium naszego pięknego kraju.
bombka Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Ale z Zakopanego można łatwo do sąsiadów się bujnąć, a tam już bez EKUZ to w razie czego będzie lipa. Ja mieszkam przy niemieckiej granicy i w 99% jeżdżę po ich stronie, (jakość asfaltów jest zadziwiająca), z tego też powodu mam zawsze przy sobie kartę EKUZ. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez bombka
Kajgana Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Do takich dystansów ważne jest, żeby wcześniej swoje wysiedziec w siodełku. Pewne części ciała muszą się przyzwyczaić. Trasy po około 100km nie powinny być wykańczające. Za to przed samym startem zrób sobie kilka dni wolnego od roweru to nabierzesz świeżości. Na początku trzeba jechać dużo lżej niż pozwala nam nasz organizm, bo jednak wysiłek będzie bardzo wydłużony. No i najważniejsza jest psychika. Zwłaszcza nocą warto czymś zająć głowę. Gdzieś czytałem, że ktoś dodaje sobie w głowie duże liczby, ja odmawiam np różaniec. To taka forma mantry, gdzie nim się obejrzysz, a tu już 10 km wpadło... No i jeść i pić rozsądnie. Znaczy często i nie za dużo, żeby żołądka nie obciążyć. 2
Rekomendowane odpowiedzi