Pa7ryk Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Witam.Mam problem co do korby, zastanawiam się czy ją zmienić.Moja przerzutka to :Shimano Altus RD-M310.A wolnobieg 7 rzędowy. Czy 3x7 ma sens do rowerów wyczynowych czy lepiej zaopatrzyć się w 1x7 ? Jestem zielony w tych sprawach Edytowane 29 Listopada 2019 przez Pa7ryk
Red Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 W jakim sensie wyczynowych? Jeśli to XC to trójblat bardzo wskazany przy konfiguracji 7s z tyłu. Natomiast agresywna jazda w dół to napęd nawet 2x nie ma sensu. 1
Kruk Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 2 na ma sens ale przy 10 lub 11 rzędach a najlepiej 2 na 12
PiotrekGT Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Rower wyczynowy i wolnobieg... coś mi tu śmierdzi jakimś pseudo DH
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 10 godzin temu, Red napisał: W jakim sensie wyczynowych? Jeśli to XC to trójblat bardzo wskazany przy konfiguracji 7s z tyłu. Natomiast agresywna jazda w dół to napęd nawet 2x nie ma sensu. Zjazdy po schodach, w lesie coś w takim stylu wiem ze wolnobieg jest wiec taki troche pseudo wyczynowy
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 8 minut temu, PiotrekGT napisał: Rower wyczynowy i wolnobieg... coś mi tu śmierdzi jakimś pseudo DH można tak powiedzieć😉
elmapeto Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 1 x 7 To dość słaba konfiguracja ogólnie. 1
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 8 minut temu, elmapeto napisał: 1 x 7 To dość słaba konfiguracja ogólnie. Dlaczego? Chodzi o to że z tym 1 biegiem z przodu "zapedałuje się" i nie będę mięć zbyt wielkiej prędkości czy jak ?
SzpiceR Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 3 minuty temu, Pa7ryk napisał: Dlaczego? Chodzi o to że z tym 1 biegiem z przodu "zapedałuje się" i nie będę mięć zbyt wielkiej prędkości czy jak ? Mały zakres dostępnych przełożeń. Ani nie pojedziesz szybko po prostej, ani nie dokręcisz z góry ani nie podjedziesz. Inna sprawa, że nie ma przerzutek 7s ze sprzęgłem/bardzo mocną sprężyną więc łańcuch będzie tłukł o ramę A skoro wszystko jest "pseudo" to lepiej przemyśl czy Twoja "pseudo dh" rama nie zrobi Ci krzywdy. 1
PiotrekGT Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Dobry kask kosztuje połowe tego roweru albo nawet całość, to chyba samo za siebie mówi czy warto 1
Kruk Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 20 minut temu, SzpiceR napisał: Inna sprawa, że nie ma przerzutek 7s ze sprzęgłem/bardzo mocną sprężyną więc łańcuch będzie tłukł o ramę Jest tylko kosztuje krocie SRAM ma taką.
remigiusz Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 12 godzin temu, Pa7ryk napisał: Witam.Mam problem co do korby, zastanawiam się czy ją zmienić.Moja przerzutka to :Shimano Altus RD-M310.A wolnobieg 7 rzędowy. Czy 3x7 ma sens do rowerów wyczynowych czy lepiej zaopatrzyć się w 1x7 ? Jestem zielony w tych sprawach Pokaż swój sprzęt. Jeden z podstawowych błędów osób nie w temacie, nie dają zdjęć.
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Odnosnie 7 rzędów to są nadal w sprzedazy kasety 7 rzędowe. Może kolega ma jednak kasetę w rowerze a nie wolnobieg?
PiotrekGT Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie wazne co ma, 7rz= raczej tani rower a jesli nawet nie tani to nienadajacy sie do zadnego pseudo dh.
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał: Odnosnie 7 rzędów to są nadal w sprzedazy kasety 7 rzędowe. Może kolega ma jednak kasetę w rowerze a nie wolnobieg? a odnośnie kaset to jaka różnica między 7 rzędową wolnobiegiem a 7 rzędową kasetą ? Przecież to te same krople wody tylko z inną nazwą. a zdjęć nie mogę podesłac bo go zostawiłem 14 km odemnie u dziadków. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Pa7ryk
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Bez dokładniejszych informacji czymże jest ten "wyczynowy" jednoślad nie ma co debatować nad sensem ewentualnych przeróbek. @Pa7ryk zdjęcia lub nazwa i model albo wątek łąduje w koszu, bo mamy tu w zwyczaju nie promować kaskaderów na marketowych rowerach. Jak nie wiesz jaka jest różnica między kaseta a wolnobiegiem to polecam skorzystać z googla.
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 2 minuty temu, PrzeLuka napisał: Bez dokładniejszych informacji czymże jest ten "wyczynowy" jednoślad nie ma co debatować nad sensem ewentualnych przeróbek. @Pa7ryk zdjęcia lub nazwa i model albo wątek łąduje w koszu, bo mamy tu w zwyczaju nie promować kaskaderów na marketowych rowerach. odnośnie "bo mamy tu w zwyczaju nie promować kaskaderów" czy ja gdzieś siebie promowałem koleszko? Przetrzyj Cifem okularki
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Albo piszesz co to za rower albo zamykam wątek... koleszko.
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 13 minut temu, Pa7ryk napisał: a odnośnie kaset to jaka różnica między 7 rzędową wolnobiegiem a 7 rzędową kasetą ? Przecież to te same krople wody tylko z inną nazwą. a zdjęć nie mogę podesłac bo go zostawiłem 14 km odemnie u dziadków. Waga i typ montazu. Przy kasecie nakłada sie kasete na bębenek a przy wolnobiegu nakrecasz.
Kruk Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Porównywanie wolnobiegu 7 do 7 kasety tylko świadczy że nie masz wiedzy serwisowej. Kaseta jest nakładana na bębenek, można ją wymienić bez wymiany bębenka, do piasty z wolnobiegiem wciśniesz tylko 7 biegów, do piasty z normalnym bębenkiem nawet do 11 kasety może się udać, serwis jest możliwy, gdzie przy wolnobiegu jak się by łożysko zatarło to śmietnik, wolnobieg wazy koszmarnie dużo w stosunku do kasety zbębenkiem, mam wymieniać dalej ? "Nie promowanie kaskaderów" odnosi się do jeżdżenia rowerem nie stworzonym do warunków Enduro, DH czy FR. Po wolnobiegu wnioskujemy że masz jakiś albo stary rower albo kompletnie nie przeznaczony do skoków itp. bo rowery do skakania mają już bębenki z kasetami. To prosta dedukcja.
Pa7ryk Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/rower-rock-machine-storm-26-md-rozmiar-14-8705943478 ten mam tylko inna przerzutka Edytowane 30 Listopada 2019 przez Pa7ryk
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie próbował bym sztuczek typu skakanie. Rower do zwykłej jazdy rekaraacyjnej.
Kruk Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 to nie est rower ani Enduro, ani FR ani DH nawet XC nie...nazwałbym go miejskim o wyglądzie XC tyle. Chcesz to sobie jeździj na takim i skacz, ale my takiej kaskaderki nie promujemy bo N razy to już przerabialiśmy i mieliśmy niemiłe widoki jak pięknie potrafi pęknąć rama albo widelec i głową walnąć w beton... Rowery do wyczynu dlatego tyle kosztują bo muszą być mocniej zbudowane, Nawet topowy rower do XC za 30 000 złotych pęknie na skakaniu na trasie enduro czy nawet jakieś hopce. Dodam że nikt Cie o nic nie oskarża, tylko chcemy dojść do sedna problemu, zirytowanie Przeluka jest zrozumiałe, gdyż tak jak pisałem, jazda na sprzęcie nie przeznaczonym do zastosować jest niebezpieczne a takich zachowań na forum nie promujemy. Bezpieczeństwo przede wszystkim, bo dentysta drogi albo chirurg
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Używaj tego roweru zgodnie z przeznaczeniem i nie kombinuj, bo nie ma to najmniejszego sensu przy tej klasie roweru. Po mieście, wsi czy lesie oczywiście pojeździć się tym da ale schody i inne dziwne ewolucje to smierć dla tego roweru. Temat uważam za wyczerpany.
Rekomendowane odpowiedzi