Skocz do zawartości

Jagwire Mountain Pro Green przewód hydrauliczny

cepelia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Czy używał ktoś z was takich przewodów ?? chodzi mi dokładnie o to że oryginalnie są one zakute i trzeba dokupić do nich końcówki które miały by pasować do hamulców i klamek w rowerze. Nie chodzi mi o oszczędności ale taka konstrukcja robi się dziwnie duża, a chciałbym obciąć ten przewód i założyć oliwkę od Shimano... da się ?? 

Opublikowano

Nie bardzo łapie o co chodzi. Chcesz ciąć przewód przy heblu czy ten z tytułu? Jeśli przetniesz oryginalny przewód to spokojnie da się go użyć. Wystarczy przyciąć możliwie najbliżej klamki, kupić np. taki zestawik...

https://www.centrumrowerowe.pl/oliwka-i-wklad-do-przewodow-shimano-sm-bh90-pd16223/?v_Id=29874&gclid=EAIaIQobChMI2feouoaQ5gIVx6iaCh2Twg0EEAQYASABEgKMMPD_BwE

... i skręcić wsio spowrotem. Może być konieczne odpowietrzenie hebla. Ogólnie łatwizna.

Opublikowano

Kupiłem przewód z tytułu ale myślałem że to jest zwykły przewód który mogę sobie zarobić, a tam zong bo jest fabrycznie zakuty i teoretycznie powinienem zastosować dedykowane przejściówki ale jeśli tak zrobię to się z tego zrobi wielka komplikacja. Chciałem obciąć zakucie na jagwire i zarobić go do klamek i zacisków które mam w rowerze dokładnie wciskając końcówkę do przewodu i zakładając oliwkę skręcić wszystko do kupy. A pytanie jest takie czy oliwka i wkładka do środka pasują do tego przewodu, bo jeśli go nie obetnę to nie mogę sprawdzić, a jeśli obetnę to może się okazać że będzie do wyrzucenia. 

Opublikowano

SLX i Deorki 6000, ale chyba się da bo znalazłem filmik na YT i tam gość obcina i zarabia ten przewód... zdjęcie mogę zrobić jutro bo zostawiłem klamoty w biurze... zakucie oryginalne wygląda tak jak to które gościu przykręca do zacisku. 

Opublikowano

Poskładaj jak na filmie i po problemie. Po co obcinać to fabryczne złącze skoro jest potrzebne? Chyba, że zacisk ma inne ale to też nie problem.

Opublikowano

No właśnie bez obcięcia się nie obejdzie... 

Opublikowano

Klamka SLX a zacisk Deore? Obcinasz i zarabiasz identycznie jak przy klamce ot wsio.

Opublikowano

Z przodu SLX, z tyłu Deore, druga runda walki jutro :) dzisiaj doprowadziłem się do płaczu zestawem Trezado... 

Opublikowano

Dwa inne typy złącza w dwóch innych heblach a to nie ułatwia wymiany obu przewodów 😉 Przód zrób jak na filmie a tył zarób tak samo na obu końcach i po temacie.

Opublikowano

Upewnij się tylko co do kompatybilności oliwek. Najlepiej zerknij na oznaczenia starych przewódów i do nich dobieraj oliwki z wkładkami. Jak będą przeznaczone do starych przewodów to do klamek i zacisków też będą pasować.

Opublikowano

Mam jeszcze oryginalne które były w zestawie, na pierwszy ogień idzie tył bo tam mam jeszcze stare przewody od M200 które zostawiłem wymieniając klamkę i zacisk (nie miałem zielonych a są puszczone w ramie i mi się nie chciało rwać tego), ale wrażenie jest takie jak by puchły przy hamowaniu. Zobaczymy jak będzie po wymianie. 

Opublikowano

Nie bez przyczyny przewód musi być kompatybilny z resztą i zapewne wynika to z ciśnie jakie generuje dany układ. W M6000 zapewne jest wieksze niż w MT200 i to może być powodem puchnięcia przewodu. Tak na logike, bo to tylko moje podejrzenie.

Opublikowano (edytowane)

Tak jest, nawet na przewodach Shimano jest oznaczenie. 

ad.

Tył na deore zmieniony i jest tak, jest znaczna różnica pomiędzy przewodami, modulacja i moc znacznie wzrosły, nie ma takiego odczucia gumowatosci  przy samym końcu. Jeśli chodzi o zarobienie SLX trzeba dokupić specjalną końcówkę, inaczej nie da rady. Końcówka zamówiona jak zmienię dam znać. 
Jeśli chodzi o te przewody to zdecydowanie polecam tego użytkownika :)

Edytowane przez cepelia