Skocz do zawartości

Zestaw uszczelniający trezado

cepelia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie polecam tego użytkownika... naprawdę... jeżeli tak jak ja chcesz zalać mlekiem opony, nie rób tego mlekiem trezado, przy użyciu ich taśmy nawet jeśli tylko takie jest w lokalnym sklepie a ty nie masz co robić i byś sobie coś podłubał przy rowerze to nie tym zestawem... nie znalazłem wcześniej nigdzie takiego wpisu, wiec może ktoś to przeczyta i nie wywali bez sensu paru złotych do kosza... lepiej kupić dobra whisky i sobie wypić... 

Edytowane przez cepelia
Opublikowano

Kupiłam taśmę Trezado i też ją przeklęłam. Mleka nie próbowałam, za to zawory są ok.

Opublikowano

Ja zawsze będę polecał mleko, wentyle i taśmę Stans'a :)

Opublikowano

Jak już nadajecie to przynajmniej konkrety bo tak bez tego to sobie można pisać. Konkret co nie wypaliło i na jakim ogumieniu. Będzie dla potomnych by wiedzieli na co zwrócić uwagę. 

Opublikowano

W przypadku Trezado trzeba zwrócić uwagę na to by lać go dużo a i tak przy oponach i obręczach nietubless nie ma gwarancji że to się uda. Najsłabsze mleczko jakie używałem ever. 

Opublikowano

Koła są tubless redy, Bontrager Kovee 23, opony też Bontrager XR3 (notabene będą Schwalbe NobbyNic, mam takie w drugim rowerze, bo z tymi coś nie mogę się dogadać),

Założyłem zestaw napompowałem, dokręciłem lekko wentyl i nawet trzymało się ciśnienie więc wlałem 100ml tego mleka i nie było różnicy, tzn powietrze schodziło tak szybko jak bym nie wlał nic do środka. Taśma do obręczy to jakiś żart, sztywna i nie chce się lepić. Zawory ok, dobrze siedzą w obręczy całość tak 3/10... W drugim kole naprawdę przyłożyłem się do ułożenia taśmy... nic to nie zmieniło... 

A dla potomnych przekaz jest jeden, nie idźcie tą drogą... 

Opublikowano

Nadal nie doczytałem co jest głównym problemem. Mleko wycieka przez taśmę, i otwory szprych?
Wczoraj zamleczkowałem dwa koła. W sumie nie mam dużego doświadczenia bo tylko 4szt więc przy okazji opiszę swoje doświadczenia.
Zastosowałam te same wentyle i na 99% tą samą taśmę 21mm. Tyle, że ja wszystko kupiłem bezpośrednio u Chińczyka za grosze. Taśma faktycznie bardzo twarda, zero elastyczności. Mleczko kupiłem w Decathlonie najtańsze jakie było 99zł za litr.
Pierwszy zestaw to obręcze zwykłe Alexrims 19mm i opony zwijane także nie przystosowane do bezdętek. Maxiss ReFuse 32mm. No i pierwszy problem to strasznie luźne opony. Bez wysiłku można je zakładać i zdejmować z obręczy co już było podejrzane. Pierwszy problem to duże wycieku płynu bokami. W jednym kole miałem też nieszczelność przy wentylu. Teraz już wiem, że tą twardą taśmę trzeba dokładnie wyciąć nożykiem tak aby guma wentyla wcisnęła się w aluminiową krawędź otworu. Ciężko było ale opanowałem wszystkie problemy. Po czasie koła były tak szczelne, że nawet bez mleka trzymały ciśnienie. Bo ku mojemu zaskoczeniu mleko bardzo szybkio się wulkanizuje i znika - trzeba dolewać co miesiąc.
Wczorajszy zestaw to koła najtańsze z najtańszych, chińskie Pasak 19mm. Opony zwijane już TR Vee Speedster 47mm. No i ta sama twarda taśma. Tym razem zero problemów. 50ml mleka, pyk powietrze z kompresora i zero wycieku z boku. No może jedna kropelka gdzieś poleciała. Godzina szejkowanja itp no i jedno koło dziś idealnie trzyma ciśnienie drugie musiałem dopompować i będę obserwował.
Podsumowując to stwierdzam, że 100% opon zwijanych da się zamleczkować na zwykłych obręczach nawet z najtańszymi zestawami mleczko, taśma. To tylko kwestia cierpliwości i umiejętności. Mając obręcze i opony TR to już problem tylko z montażystą a nie sprzętem

Opublikowano
4 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

Bo ku mojemu zaskoczeniu mleko bardzo szybkio się wulkanizuje i znika - trzeba dolewać co miesiąc.

4 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

Taśma faktycznie bardzo twarda, zero elastyczności.

Tak jest panie super extra montażysto, nie doczytał pan... problem w tym że jak są takie problemy podczas zakładania to nie rokuje to dobrze jeśli chodzi o awarie na trasie... u mnie wylatuje do kosza. Nie chce mi się walić z buta 10km jak się okaże ze trezado nie jest w stanie zakleić dziury bo coś tam... 

Trezado jest gwówniane 

Opublikowano

Chwila, chwila bo takie pisanko można wstawić do dowolnej kombinacji w systemie bezdętkowym. Ile to jest opon co się pocą albo mleko nie daje rady. Jak taśma się nie lepi to trzeba ją podgrzać suszarką. To są częste przypadłości oryginalnych taśm przeznaczonych do kół. Dlatego też sporo ludzi korzysta nie z tych dedykowanych. Nawet izolacjami robią. Sam korzystam z Trezado tak jak masa ludzi z mojej dyscypliny i jest wszystko w porządku. Są oczywiście tacy co narzekają ale nie piszą w ten sposób. Po prostu coś gdzieś jest nie teges jak choćby z samą oponą i jej mieszanką. 

Opublikowano

Mam na mleku i taśmie trezado 2 rowery i trzyma jak trzeba. I taśma się przykleila i mleko uszczelniło. Na 900km i pół roku, dolalem mleka raz do jednego z rowerów.
Nie złapałem kapcia ani razu, powietrze trochę schodzi, co tydzień trzeba dopompowac, ale obręcze nie są dedykowane do TL.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Też właśnie zalalem trezado dlatego prosilem o ten wpis. I też zero problemow, co prawda nie mialem z czego strzelic wiec zanioslem to do serwisu, tam tez oblepili jakas tasma, nie wiadomo nawet jaka. Jeden strzal i opona siedzi, nic sie nie wylalo, nic nie ucieka. Calosc zajela gosciowi moze 10min

Obręcze bontrager line comp 30, opony wtb vigilante i trail boss

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
8 godzin temu, PiotrekGT napisał:

wiec zanioslem to do serwisu, tam tez oblepili jakas tasma, nie wiadomo nawet jaka

Rzeczywiście, zero problemów... tylko dlaczego to zrobili ? 

Opublikowano

Co dlaczego zrobili? Seojej taśmy nie mialem wiec wzieli taka jaka mieli pod reka. Jakbym mial kompresor pod reka to sam bym wstrzelil opone. Troche zle napisalem bo nakpierw poszedlem do serwisu po tasme a jak w domu nie dalem rady opony napompowac to udalem sie jeszcze raz.

Opublikowano

A o czym ja tu pisze wcześniej ? O zestawie trezado, czyli taśma trezado która jest sztywna jak ch..j, i bardzo trudno pomimo przyłożenia się ułożyć ja na obręczy i tym samym ja uszczelnić, o mleczku o którym inni pisali że znika, i o zaworach które akurat są najlepsze z tego zestawu...  tak że zdania nie zmieniam, choć aktualnie mam zalane 4 koła tym gwównem, które przy najbliższej okazji zostanie wymienione. 

Opublikowano

Konkrety:

Trezado mleczko - oblepiło oponę od środka tak, że nie dało się tego usunąć. Szorowałem i skrobałem to dwa dni i udało mi się usunąć może 1/4, po czym poddałem się i opona poleciała do kosza.

Opublikowano

No właśnie. A przecież chodzi chyba o to aby to móc umyć jak ręce pod kranem. Czemu producenci nie dołączają do swoich mlek czegoś w rodzaju rozpuszczalnika?