Skocz do zawartości

Konwersja piasty 142 na 148

PiotHi-Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam rower z tylną piastą r142/12. Chciałem kupić nową ramę z mocowaniem 148/12 moje pytanie to czy można zastosować jakieś podkładki dystansowe na 148?

Jeśli tak to jakiej szerokości powinny być podkładki z prawej i z lewej strony (mocowanie tarczy hamulcowej musi zostać w konkretnym miejscu, więc jaki dystans?)

Czy podkładki powinny być z prawej i lewej strony takie same czyli po 3mm?

Moja piasta to DaBomb Strafe R142/12.

Opublikowano

Niestety do systemu Boost czyli 148 mm nie da się przerobić piasty 142 mm, bo w piaście 148 mm to nie oś jest szersza tylko kołnierze od szprych w piaście.

• Pomógł 1
Opublikowano

Kruku coś ci sie pomieszało, ja mam taki adapter piasta 142x12, natomiast rama 128x12, 2 podkładki 3mm na strone osi, podkładka 3mm pod tarcze hamulcową, wszystko działa nic się nie urwało. P.s. mam taki adapterek jeden luzem i chętnie sie go pozbęde :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja mam coś takiego jak na zdjęciu w Primalu, i od dłuższego czasu spisuje się znakomicie 457ea2db2e473c51d0f1cb987fd3a01e.jpg&key=236e73495780d688e12ff3dd8b284659d4abd0faaa3b4a5c387006d426a40d70

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

A fakt, zapomniałem o tych adapterach, myślałem bardziej w stronę wymianę samej osi z 142 na 148 :)

Nie mniej trzeba mieć to na uwadze że linia łańcucha Ci się zmieni, bo kaseta ucieknie do środka bardziej o te 3mm przez co mogą być problemy z największymi koronkami na kasecie.

Aaaa i to że piasty boost 148 mają inny (szerszy) rozstaw kołnierzy na szprychy jest faktem,w innym wypadku bez sensu by było tworzyć piastę boost :D czym szerzej rozstawione kołnierze i czym wyższe, tym koło jest sztywniejsze. 

Edytowane przez Kruk
  • Pomógł 1
Opublikowano
A fakt, zapomniałem o tych adapterach, myślałem bardziej w stronę wymianę samej osi z 142 na 148
Nie mniej trzeba mieć to na uwadze że linia łańcucha Ci się zmieni, bo kaseta ucieknie do środka bardziej o te 3mm przez co mogą być problemy z największymi koronkami na kasecie.
Aaaa i to że piasty boost 148 mają inny (szerszy) rozstaw kołnierzy na szprychy jest faktem,w innym wypadku bez sensu by było tworzyć piastę boost  czym szerzej rozstawione kołnierze i czym wyższe, tym koło jest sztywniejsze. 

Ja mam u siebie kasetę 11-46 i 30t z przodu i wszystko śmiga elegancko

• Pomógł 1
Opublikowano

Ale u kolegi nie musi, a i nie wiesz jaki ma kolega napęd i jak bardzo chce mieć go płynnie ustawionego.

Sam sobie zobacz jak masz blat w korbie względem kasety, na oko masz go równo z 3-4 koronką na kasecie. 

Idealnie powinno być tak że blat jest po środku kasety, ale to baaardzo rzadko spotykane.

• Pomógł 1
Opublikowano
Ale u kolegi nie musi, a i nie wiesz jaki ma kolega napęd i jak bardzo chce mieć go płynnie ustawionego.
Sam sobie zobacz jak masz blat w korbie względem kasety, na oko masz go równo z 3-4 koronką na kasecie. 
Idealnie powinno być tak że blat jest po środku kasety, ale to baaardzo rzadko spotykane.

To prawda nie potrzebuje mega płynności zmiany biegów no i ważne żeby korbę boost wsadzić.

• Pomógł 1