Carmion Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam, posiadam tribana 520rc. Chciałbym wymienić w nim koła na trochę bardziej lżejsze i na wytrzymałe i proszę was o poradę. Jeżdżę głównie trasy i często są drogi kiepskiej jakości dlatego mam oponę 32c Budżet około 1000-2000tys.
Gość Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Ja do Tribana kupiłam w Daveo takie koła: Piasty DT 350 Straight Pull 24h Obręcze DT R470disc 24h Szprychy DT Aerolite Cena 1600zł Waga około 1550gramów
Carmion Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Opublikowano 29 Listopada 2019 I jak się koła spisują? Czuć różnice?
tmmm Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 za przykładem Sziva zmianiam obręcze na DT R470 disc, piasty zostawiam
Gość Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 37 minut temu, tmmm napisał: za przykładem Sziva zmianiam obręcze na DT R470 disc, piasty zostawiam Nie wiem jak w RC ale generalnie decathlonowe piasty zostawiają sporo do życzenia... Nie lepiej wrzucić jakiegoś Novateca na maszynach ?
tmmm Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 budżet nieco ogranicza, zmiana obręczy w dobrej firmie = 420 zł
Gość Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 3 minuty temu, tmmm napisał: budżet nieco ogranicza, zmiana obręczy w dobrej firmie = 420 zł To zrób najpierw tył a potem przód. Mi takie koło tył Daveo wyceniło na 380zł na gotowo. Wydasz pieniądze a ta paista za chwilę złapie luzy, porobią sie wżery i wtedy dowiesz się że części zamiennych do niej nie ma i generalnie to wymiana... i od nowa robota i koszta. Zrób tył, bo przenosi większe obciążenia. A potem odłóż kasę i zrób przód. Ja akurat robiłem w MTB odwrotnie, bo potrzebowałem koła pod sztywną oś. W 8 stówkach będziesz miał koła na maszynach poniżej 2kg.
tmmm Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 1 godzinę temu, zibi_j1 napisał: Nie wiem jak w RC ale generalnie decathlonowe piasty zostawiają sporo do życzenia... Nie lepiej wrzucić jakiegoś Novateca na maszynach ? hmm, a napisz mi co to za koła tam robiłeś, ile szprych, jaka obręcz i jakie piasty novatech, sziva robiła na DT Swiss i wyszły jej dwa koła za 1600 a to połowa wartości tribana
Gość Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Bo piasty DT sa mega drogie. Poproś o wycenę na piastach novatech. Ja robiłem wycenę bez tarcz więc model piasty nic Ci nie da. A do MTB to inna szerokość. Napisz do nich i zapytaj najlepiej.
belzebub Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Jak nie masz narazie kasy wymień tył, dozbieraj kasy i wymień przód. Ja koła w tribanie wymienilem tak jak Sziva. Obręcze te same(R470), zwykłe szprychy, piasty dt370, ok 100g cięższe i ponad 6 stów tańsze. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Lutego 2020 przez belzebub
Argi Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 1 godzinę temu, belzebub napisał: piasty dt370 Gdzie kupowałeś DT370? Szukam jakiejś tańszej alternatywy dla DT350 i na razie nic...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Daveo- super kontakt i wykonanie kół.Też u nich składałem dwa koła. Polecenie dostałem od Franza który robił u nich dwa zestawy. I wycenę na tył do szosy dostałem świetną..."Piasta Novatec F162SBObręcz DT R460Szprychy DT Champion czarne + mosiężne czarne nypleCena 390zł, waga około 980gramów"
Gość Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 8 godzin temu, tmmm napisał: sziva robiła na DT Swiss i wyszły jej dwa koła za 1600 a to połowa wartości tribana Wiem i cały czas pluję sobie w brodę, że chciałam na początek kupić w miarę tanią szosę, bo wcale taka tania się nie okazała. Tym bardziej, że hamulce mnie rozczarowały - a był to główny powód, dla którego kupiłam ten rower.
tmmm Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 jak szaleć to szaleć ! - wartość Tribana wzrosła o 1/3 -zmieniłem dwa koła już jakiś czas temu w Daveo (polecam) Piasta Novatec D792SB 32h Obręcz DT R470disc Szprychy DT. Competition. Stare koła pojechały do serwisu na wymianę obręczy. Wyszło zatem kupowanie na raty lepszego roweru : przez rok zmieniłem : dętki, opony, siodełko, owijkę, koła. 1
kaido2 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 W dniu 1.02.2020 o 21:55, Sziva napisał: Wiem i cały czas pluję sobie w brodę, że chciałam na początek kupić w miarę tanią szosę, bo wcale taka tania się nie okazała. Tym bardziej, że hamulce mnie rozczarowały - a był to główny powód, dla którego kupiłam ten rower. A co by Ci wyszło jakbyś kupiła drogą szosę? Kupiłabyś szosę nadal na gównianych kołach. Są wyjątki, ale też szalu nie ma , bo mają, koła które kupisz za 1kpln w detalu. Dlatego nie bez powodu kupuję rower w cenie ramy + chińskie koła i nie czuje się ..... No.
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 3 minuty temu, kaido2 napisał: A co by Ci wyszło jakbyś kupiła drogą szosę? Kupiłabyś szosę nadal na gównianych kołach. Są wyjątki, ale też szalu nie ma , bo mają, koła które kupisz za 1kpln w detalu. Dlatego nie bez powodu kupuję rower w cenie ramy + chińskie koła i nie czuje się ..... No. Lekką ramę, ładniejszy wygląd, lepiej działające hamulce. Tyle dobrego, że obecnie przy zmianie szosy mam już komplet fajnych kół.
kaido2 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Wygląd to kwestia indywidualna, ale spoko, jestem sobie ten wygląd zmienić sam, a jak nie to kupuje ramę z chin jaką chce i tez jej nadal robię co chcę. Jak dowalą antydumping to i tak wyjdzie taniej jakbym ta ramę kupił na miejscu. Przy alu ramach jeżeli chodzi o wagę jakieś przepaści nie ma - rama szosy z Tesco waży tyle samo co Tribana 5 za 2,5 kółka ( taki tylko przykład). Akurat jeżeli chodzi o mnie klasyczne szczęki mi wystarczą - zatem kwestia hampli rozgrywa się na klockach i ewentualnie frezie na obręczy. Szczęki kontra tarcze w szosie - rower na szczękach = niższa waga. Szczęki kontra tarcze - skuteczność hamowania podobna, bo nie może być taka jak w MTB z prostej przyczyny.... Tak że jak się podejdzie do tematu trochę pod innym kątem to wygląda to inaczej.
tmmm Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 a może los tak chciał aby kupić tego tribana, tak z ciekawości zerknąłem wczoraj do neta co oferuje w temacie szosa do około 5000 zł- no cóż sora dość często, tiagra i raz z możliwością szerszych opon) - na szerokich oponach zależało mi przede wszystkim (słaby asfalt w okolicy) . Triban za 3500 był moją pierwszą szosą i nie wiedziałem czy to mi się spodoba, a 5000 nie dałbym, aby się przekonać do jazdy po asfalcie. Jak osiwieję od czytania o wirusie to pomaluję sobie ramę na brązowo, założę brązowe owijki i siodełko brooksa i będe szalał po przedmieściach
pato Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 1.02.2020 o 16:05, belzebub napisał: Jak nie masz narazie kasy wymień tył, dozbieraj kasy i wymień przód. Ja koła w tribanie wymienilem tak jak Sziva. Obręcze te same(R470), zwykłe szprychy, piasty dt370, ok 100g cięższe i ponad 6 stów tańsze. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Ja też kupiłem takie koła do tribana ale jak zakładam kasetę to wydaje mi się że bębenek jest za krótki najmniejsza zębatka się obraca, u Ciebie też tak było? Edytowane 23 Grudnia 2020 przez pato
Rekomendowane odpowiedzi