Skocz do zawartości

Kola 29 a ilosc szprych

Kkaaeell

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc chce kupic do swojego bolidu kola 29 cali. Padlo na m1900 lub e1900. Dziwi mnie jednak ilosc szprych. Czy 28 szprych w kole 29 cali do jazdy po szlakach typu stary zielony w bielsku czy otik w szczyrku to nie za malo? Moze zamiast calych kol zlozyc samemu

Opublikowano

28 szprych to nie jest jakoś mało. Kupuję właśnie koła do all mountain na 29 (Newmen Evolution SL A.30) i też maja 28 a są to koła bardzo wytrzymałe. DT też są wytrzymałe więc powinno być ok.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ja osobiście uważam że 32 szprychy przy ole 29 cali to takie dobre rozwiązanie, przy kołach mniejszych jak 26 cali 28 szprych by wystarczyło ale przy 29, gdzie mamy no 7 cm różnicy w stosunku do 26 to ja wolałbym osobiście 32 szprychy. Do Enduro to już 32 lub 36 najlepiej z boostem piastą oczywiście jeśli ktoś waży koło 90-100 kg .

Jak Ci zależy na wadzę bierz 28 szprych ale jak zależy Ci na wytrzymałości, aby nie było problemu z jakimiś bocznymi krzywiznami, to polecam 32 szprychy.

Wiadomo że to zależy też od jakości szprych i obręczy :)

Opublikowano

Zalezy mi bardzien aby kolo sie nie krzywilo niz 200-300 gram

Opublikowano
Godzinę temu, Kkaaeell napisał:

Zalezy mi bardzien aby kolo sie nie krzywilo niz 200-300 gram

To chyba platynowe musiałyby być te 8 dodatkowych szprych z nyplami :D 

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

koła kupujesz pod masę Rowerzysty, przynajmniej te lepsiejsze mają taki index. Ja mam koła do 80kg, 29" 28 szprych. Byłem 2 razy w Alapch, w tym roku zjechałem 3 razy z 3-tysięcznika, koła się nawet nie scentrowały ani nic. Więc 28 szprych jest całkowicie wystraszające do warunków znacznie. znacznie cięższych niż w Beskidach.

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano

Zależy czy będziesz miał szprychy typu StraightPull, czy zwykłe. Jeśli proste typu StraightPull, to spokojnie dadzą radę. Ja mam takie i przy wadze 95 kg na trasach enduro (też na wymienionych przez Ciebie) nie miałem centry. Obręcze DT Swiss XM481. DT Swiss E1900 są na StraightPull, więc spokojnie wytrzymają. M1900 nie bierz bo mają tylko 25 mm wewnętrznej szerokości.

Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 05:00, Kkaaeell napisał:

Czesc chce kupic do swojego bolidu kola 29 cali. Padlo na m1900 lub e1900. Dziwi mnie jednak ilosc szprych. Czy 28 szprych w kole 29 cali do jazdy po szlakach typu stary zielony w bielsku czy otik w szczyrku to nie za malo? Moze zamiast calych kol zlozyc samemu

Problemem nie jest ilość szprych tylko jakoś koła jako takiego. Jak będzie solidne to nic się nie stanie. Główny kłopot z mniejszą ilością szprych jest taki, że jak się ma pecha i strzeli jedna szprycha lub zostanie wyrwana to jazda może być mocno utrudniona. Ten kłopot jest mniejszy przy większej ilości szprych. Kto jeżdzi po górach wie o co chodzi. 

Opublikowano

Obręcze dt e512 piasty DT 350 przód 28 tył 32 szprychy ważę 110kg. Teren leśny płaski. Po 3 tys koła idealnie proste. 

20180427_173615-01.jpeg
Opublikowano

Tylko że DT512 to raczej na dzisiejsze standardy obręcze XC przy szer. wewnętrznej 25 mm.

Opublikowano
6 minut temu, lechu napisał:

Tylko że DT512 to raczej na dzisiejsze standardy obręcze XC przy szer. wewnętrznej 25 mm.

OK masz rację. nie do końca przeczytałem pierwszy post. Moje koła da używane właśnie do XC i przy mojej wadze nie mam z nimi problemów. 

Opublikowano

28 minut temu, revolta1 napisał:

Obręcze dt e512 piasty DT 350 przód 28 tył 32 szprychy ważę 110kg. Teren leśny płaski. Po 3 tys koła idealnie proste. 

Dzieki ale szukam czegos do 1300-1500 max

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lechu napisał:

OK masz rację. nie do końca przeczytałem pierwszy post. Moje koła da używane właśnie do XC i przy mojej wadze nie mam z nimi problemów. 

38 minut temu, Kkaaeell napisał:

Zapłaciłem 1250 zł za całość szprychy reszta jak pisałem wyżej 

Nie wiem czy mogę reklamować ale u znanego na forum gościa na D

Edytowane przez revolta1
Opublikowano

Myślę, że przy tym budżecie zmieścisz się z piastami DT Swiss 370, obręcze DT Swiss XM 481 i szprychy DT Swiss Competition StraightPull. Waga około 1900g. Pisz do Daveo on na pewno coś wykombinuje. Ja zamawiałem u niego już ze 4 komplety i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano
5 minut temu, lechu napisał:
45 minut temu, Kkaaeell napisał:

Myślę że przy tym budżecie zmieścisz się z piastami DT Swiss 370 i obręcze DT Swiss XM 481, szprychy DT Swiss Competition StraightPull. Waga około 1900g. Pisz do Daveo on na pewno coś wykombinuje. Ja zamawiałem u niego już ze 4 komplety i jestem bardzo zadowolony.

Jak już piszesz oficjalnie Daveo to.... Ja też u niego właśnie brałem ten komplet powiedziałem dokładnie do czego mi te koła potrzebne wymienilismy kilkanaście maili i jestem super zadowolony

Opublikowano

No jest naprawdę dobry. Moje koła były katowane przez 2 lata w bikeparkach przy wadze 95 kg i nie mają do tej pory centry. Raz nawet wlazł mi między szprychy kij tak, że koło stanęło i dalej jest ok.