Skocz do zawartości

Czy tak powinno być? Zły kąt tarczy względem szczęk.

kokein

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W sumie taka błahostka, jednak mnie nurtuje. Staram się reanimować "marketowca" i zabrałem się za przedni hamulec tarczowy. Wiem, że to tani rower itp - niektórzy nazwą złomem ale musi póki co mi wystarczyć :) Ogarniam kwestie ustawiania ale mam takie pytanie, czy tak powinno być czy widelec z pseudo amortyzatorem jest jakoś źle zespawany ?
Wychodzi mi że jest tu zły kąt tarczy względem szczęk. Ewidentnie idzie "w bok" - widać to na zdjęciu. Dać sobie spokój czy może jest na to jakiś sposób? 

Oczywiście skutkuje to problemem z poprawnym wyregulowaniu hamulca. Koło solidnie i równo oparte i skręcone. 
Dodam tylko,  że nie jest to kwestia ustawienia szczęk na śrubach ;) No ale ewidentnie nie jest te w jednej linii. 

Będę wdzięczny za każą pomoc!
Nie wiem czy nowe szczęki cokolwiek pomogą, czy to nie jest wina amortyzatora. 

tarcza1.jpg tarcza2.jpg

Pozdrawiam, 
Mikołaj 

Opublikowano

Prawdopodobnie dolne lagi tego uginacza dostały strzała i się pokrzywiły :)

Opublikowano

Ten typ tak ma. Byle jak amor zrobiony. Musisz po prostu pobawić się ustawieniem zacisku, dodać podkładki takiejak na klockach v brake najlepiej. Oczywiście możesz reklamować, wymienić na inny rower, może będzie ciut lepiej tu ( ale może być gorzej gdzie indziej :D )

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak kupiłeś niedawno to wymień rower.Jak nie wchodzi w rachubę,to weź klucz francuski i pod prostuj mocowanie zacisku

No chyba,że o dziwo klocki nie trą o tarczę,a rower hamuje :)  .W takim wypadku bym zostawił

Opublikowano

Rower ma ponad 2 Lata :) także pozostają mi tylko "inne" opcje niż reklamacja :D stąd reanimacja ;) 

Ok, dziękuję za odpowiedzi, już wiem na czym stoję. Odziwo, mogę tak szczękę ustawić że nawet nie trze - a hamuje ;) tylko to rozwiązanie wiąże się z krzywym "łapaniem" klocków o tarczę :( to chyba nie najlepiej? 
Z podkładkami może rzeczywiście coś pokombinuję :) Dobry pomysł. 

Jednak opcja z kluczem i prostowaniem jest do przemyślenia, ale już widzę jak ten uchwyty strzela przy próbie naprostowania :)

Pozdr! 

Opublikowano
23 godziny temu, kokein napisał:

Jednak opcja z kluczem i prostowaniem jest do przemyślenia, ale już widzę jak ten uchwyty strzela przy próbie naprostowania :)

Hehe,to lepiej nie ruszaj kluczem.To jest najprawdopodobniej stal,więc jedynie gdzie może strzelać,to spaw.

Co do podkładek,to fakt nie masz ich wcale.Dlaczego?

Powinny być takie:

pol_pl_Sruba-M6x37-9-do-zacisku-hamulca-

Opublikowano

Przy wielkości tarcz 160 mm nie trzeba mieć tych krzywek pod śrubami, bo samo miejsce na zacisk jest zrobione tak by śruba weszła centralnie prosto. Dopiero adaptery 180mm muszą mieć te krzywki bo zmieniają kąt zacisku i samego zacisku względem śrub. Adaptery 203mm też nie mają tych krzywek bo śruba idzie całkiem do góry i są 4 zamiast 2 przy adapterze ale tutaj nie o tym.

Krzywki w tym problemie to jedyne wyjście, póki tego dziadostwa nie oddasz na złom :P 

Opublikowano

Przemyślałem sprawę.Jak hamuje i nie trze, to nie ruszaj g...,które nie śmierdzi ;)

I tu @Kruk trafił w sedno 

2 godziny temu, Kruk napisał:

póki tego dziadostwa nie oddasz na złom :P 

1000 pościk poszedł :D 

Opublikowano

noo sorki, ja nie mam nic personalnie do Kolegi, ale no powiedzmy sobie wprost, to baaaardzo kiepski uginacz. Ja zawsze jak ktoś się pyta o tani amor, polecam Rock Shoxa XC28 czy XC30 bo ma już tłumik i nawet blokadę hydrauliczną a kosztuje 400-500 złotych

za 600-700 już jest powietrzny Raidon od SR

Opublikowano

Spoko, Bez urazy :) Na szczęście mam pełną świadomość wartości sprzętu :D 
Ale nie mniej jednak wolałem dopytać czy to normalne (taki skos) bo wg mnie coś było nie tak i się nie myliłem.

W najbliższym czasie będę po prostu musiał wymienić uginacz na jakiś prosty :D hehe

A w między czasie może coś pokombinuję z ukośnymi podkładkami żeby to się naprostowało choć trochę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Aż się pochwalę bo nieźle poradziłem sobie "domowymi" metodami z problemem. 
Już nie ma skosu, jest idealnie równolegle do tarczy - bez naginania itp.
Wrzuciłem druk 3D z petg - zaprojektowałem na szybko takie "coś" a'la podkładki skośne. 
Sprawdziło się znakomicie. Trzyma się zaskakująco dobrze i nawet hamuje solidnie - jak na taki tani sprzęt. 

Pozdr i raz jeszcze dziękuję za nakierowanie i pomoc ;) 

pod1.jpg pod2.jpg pod3.jpg
  • Lubię to! 2