Skocz do zawartości

Obręcze carbon z Chin / aliexpress

Łukasz.

Rekomendowane odpowiedzi

Łza Włóczynutka
Opublikowano

nie opłaca się, w PL za 2000Kzł kupisz kompletne koła o masie 1500g (przód+tył) na solidnych obręczach tubeless Stansa i z piastami dt swiss. A tu od Chińczyka jeszcze Ci dowalą cło i vat i obręcze wyjdą prawie tyle co całe koła w PL. A takie duże przesyłki to od razu celnicy otwierają i nakładają cła.

Opublikowano
10 godzin temu, Łukasz. napisał:

Hej zastanawiam się nad zakupem tych obręcze miał ktoś doczynienia z podobnymi rzeczami? 

https://s.click.aliexpress.com/e/PJYyb4GUb

W podobnej cenie szukałbym u jakiegoś "sprawdzonego" chińczyka np. Flyxii. Są na Ali oraz mają własną stronę.

8 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

nie opłaca się, w PL za 2000Kzł kupisz kompletne koła o masie 1500g (przód+tył) na solidnych obręczach tubeless Stansa i z piastami dt swiss

Tyle, że aluminiowe....A kolega powyżej chce pewnie posmakować "karbonu" :))))

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Kupowanie karbonu dla karbonu jest bez sensu. Ważna jest masa, a tu akurat nie mamy za bardzo zysku na masie. Koła na chińskim karbonie będą ważyć więcej, w najlepszym razie tle samo co na porządnych obręczach alu.

Mylę się? Jak ktoś ma koła 29" MTB na skośnookim karbonie, które oba ważą mniej niż 1500g komplet i zapłacł < 2000zł to niech się pochwali.

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

A takie duże przesyłki to od razu celnicy otwierają i nakładają cła.

Nikt mi nigdy paczki nie otworzył , a kupiłem nie jedne koła. Nie muszą otwierać, paczki przejeżdżają przez skaner. Z cłem bywa różnie, zależy przez który WER przechodzi i jak paczka jest opisana. Duże firmy za niewielką dopłatą ( mniejsza jak samo cło) załatwiają temat i przesyłka nie jest u nas clona.

Wypowiem się na przykładzie obręczy szosowych, zapewne w MTB jak i innych jest podobnie.

Obręcze alu są cięższe jak z włókna węglowego.

Do tego jak dodać korpusy piast i szprychy z włókna to nawet nie ma o czym gadać.

Edytowane przez kaido2
  • Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, kaido2 napisał:

Obręcze alu są cięższe jak z włókna węglowego

carbon carbonowi nie równy :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak i np porównując stare technologie do alu to wagowo mogły być zbliżone, obecnie czy to będzie technologia budżetowa ( czyli ta z przed 7-8 lat) czy współczesna to co by nie było to karbon będzie lżejszy.

Opublikowano

Dobra a co myślicie o obreczach nextie od producentaz Chin? Słyszałem wiele pozytywnych opinii jedną obręcz wychodzi 850-900zl. Jak się ma do tego cło dużo się płaci jeżeli w Polsce zatrzymaja? 

Lub obręcze light bicycle? 

Ktoś miał z tymi firmami doczynienia 

• Lubię to! 1
Opublikowano

"Lightbicycle" są sprzedawane na całym świecie od dawna. Maja chyba najlepsza opinię ze wszystkich chińczyków. Znany z Szosa.org niejaki Spike składa od lat koła (jako Velotech Kraków). składał i mnie. twierdzi, ze to bardzo dobrze wykonane obręcze i najlepsze chinole jakie miał w rekach.

Co do cła. W najgorszym wypadku  zapłacisz 4,7% + VAT. i tzw. cło "antydumpingowe" nie dotyczy obręczy, ale dotyczy całych kół. Jest to określone przepisami europejskimi.

Możesz również nie zapłacić nic, tak właśnie udało się mnie.

6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

Kupowanie karbonu dla karbonu jest bez sensu.

Kolega nie pyta czy to ma sens. Podjął juz jakąś decyzję i chce kupić karbon.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ogólnie to mój kolega zamówił rok temu obręcze carbon z aliexpress. Trafił na spoko  i do dziś na nich jeździ ale wiadomo to jest loteria. Zdecyduje się od producenta 

28 czy 32 otworów na szprychy? 

Mam zamiar składać pod Dt swiss 350

54 minuty temu, Argi napisał:

"Lightbicycle" są sprzedawane na całym świecie od dawna. Maja chyba najlepsza opinię ze wszystkich chińczyków. Znany z Szosa.org niejaki Spike składa od lat koła (jako Velotech Kraków). składał i mnie. twierdzi, ze to bardzo dobrze wykonane obręcze i najlepsze chinole jakie miał w rekach.

https://www.lightbicycle.com/tubular-mtb-rim-carbon-mountain-29er-XC-super-lightweight-27mm-wide.html

Jakie ty posiadasz co sądzisz o tym modelu? 

Opublikowano

Nie znam się na kołach XC. Składałem koła do szosy na stożku 50mm od Flyxii. Nie chciałem gotowych aluminiowych ze względu na swoja wagę, W trakcie wyboru komponentów zdecydowałem, że dołożę jakieś 500zł, aby dodatkowo były piękne i aero B|

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 22.11.2019 o 19:17, Argi napisał:

Nie znam się na kołach XC. Składałem koła do szosy na stożku 50mm od Flyxii. Nie chciałem gotowych aluminiowych ze względu na swoja wagę, W trakcie wyboru komponentów zdecydowałem, że dołożę jakieś 500zł, aby dodatkowo były piękne i aero B|

Napisz coś więcej na temat masy swojej, obręczy i ile otworów wziąłeś bo podobny temat chcę ogarnąć 

Opublikowano (edytowane)

Ważę 95kg, priorytetem była sztywność i wytrzymałość. Początkowo planowałem "iść na całość" - 28/32, ale SPIKE zapewnił mnie,że przy stożku 50mm ilość szprych 24/28 jest zupełnie wystarczająca. Wykonanie obręczy, powiedzmy, przyzwoite. Wybrałem wzór 3K Matt i w jednym miejscu wzór carbonu jest jakiś taki "zakłócony". Mam spory problem z hamowaniem, ciągle czuję mocne szarpanie, głownie na tylnym kole. Próbowałem na 3 różnych klockach (chinole, Black Prince i Shimano Carbon), raczej nie ma to związku z biciem. Jakieś tam delikatne jest, ale w aluminiowych nieraz miałem dużo większe, a hamowanie i tak było lepsze. Chodzi wyłącznie o modulację, bo siła jest bardzo dobra. Kupiłem właśnie czujnik zegarowy, będzie też stojak serwisowy, sprawdze to dokładnie.

Koła po sezonie (ponad 3,5k) są w bardzo dobrym stanie, bieżnia wygląda dobrze. Przeżyły 2 wyścigi z przewyższeniami 1000-12000m, gdzie siłą rzeczy zaliczyły kilka "tąpnięć" i nic się nie dzieje, naciąg szprych raczej bez zmian. Koła złożone są na piastach Novatec F482SB/ A141SB i szprychach CNSPOKE MAC AERO 424 (sugestie SPIKE'a, zakupione w innym sklepie).

Uznałem, ze DT 350 za 800zł do chińczyków to przesada :).

Obręcze ważą 515g, komplet kół 1640g.

Kontakt z Flyxii dobry. wysłali to jako Gift wartości 100$, cła i Vat nie płaciłem. Wspomniany SPIKE, moim zdaniem, na robocie się zna. Chociaż "łatwy w obsłudze" nie jestxD

Edytowane przez Argi
  • Lubię to! 1
  • 5 lat później...