Skocz do zawartości

Magura MT7Pro -rewelacja!

RadekMeridaBafang

Rekomendowane odpowiedzi

RadekMeridaBafang
Opublikowano

Witajcie,

Jestem świeżym nabywcom hamulców Magura MT7Pro. Przesiadłem się z Hope Tech 3 E4. Porównania generalnie nie ma. Magura miażdży Hope co najmniej kilkakrotnie.

Jesli szukacie naprawde bardzo mocnego hamulca z rewelacyjną modulacją to jest wlasnie ten model.

Dodatkowo sa calkiem lekkie bo ważą 250/260 g.

Przy zjazdach z naprawde bardzo stromych górek pomimo pełnej ilości mokrych liści zatrzymuje rower bez problemu.

Użytkuje je z tarczami 180 mm. 

Kolejną niewątpliwą zaleta jest ich bardzo cicha praca na klockach zywicznych. Ten bajer z magnesem rowniez jest rewelacyjny. Klamki chodzą bardzo lekko, z idealnym oporem.

Kluczem tutaj jednak jest właściwe odpowietrzenie.

No i dodatkowo 5 letnia gwarancja rowniez robi wrazenie:)

Pozdrawiam

20191117_155326.jpg
Opublikowano

Widzę że Kolega ma amor od 27,5 na kołach 26 cali. :)

Miło że Kolega jest zadowolony z hebli ale nic nowego nie napisałeś :D bez urazy, te heble są znane na forum chyba każdemu :)

Jak idzie o to siłę hamowania że są lepsze od Hope...Magury masz na żywicznych a Hopy pewnie na metalikach miałeś, a wiadomo że metaliki działają dobrze dopiero jak się zagrzeją, także porównanie mało miarodajne, chyyyyba że hope miałeś na żywicznych.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
15 minut temu, Kruk napisał:

Widzę że Kolega ma amor od 27,5 na kołach 26 cali. :)

Miło że Kolega jest zadowolony z hebli ale nic nowego nie napisałeś :D bez urazy, te heble są znane na forum chyba każdemu :)

Jak idzie o to siłę hamowania że są lepsze od Hope...Magury masz na żywicznych a Hopy pewnie na metalikach miałeś, a wiadomo że metaliki działają dobrze dopiero jak się zagrzeją, także porównanie mało miarodajne, chyyyyba że hope miałeś na żywicznych.

Widze ze kolega znawca jakich malo😁

Koła kolego mam 29 calowe i rowniez wlasciwy pod nie amortyzator😀

Jesli osoba moderujaca uzna ze nie ma tu nic nowego niech usunie ten post.

Uwielbiam takie pisanie ze tamte to na pewno miales na metalicznych. Tak si3 składa ze wlasnie nie mialem...

Opublikowano

Okey, wydawało mi się że to 26 cali przez bardzo wysoką podkowę amora od opony, mój błąd.

Nie mniej jak idzie o chodzi to nawet jak oba miałeś na żywicznych to ciężko powiedzieć które są lepsze, aby tak napisać by zrobić porządne testy, oba heble muszą być w 100% dobrze odpowietrzone i zalane, najlepiej mieć klocki tej samej firmy do porównania, te same tarcze, ta sama trasa.

Nie twierdzę że Hope są lepsze, nie, tylko uczulam na to że wiele osób by napisało na odwrót.

Ogólnie się przyjęło że :

Magury Mt7

Shimano Saint m820

Hope tech3 v4

To takie najpopularniejsze, najmocniejsze heble, każde z nich mają ciut inną pracę. Jesteś zadowolony, super, ale pisanie że :

5 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał:

Przesiadłem się z Hope Tech 3 E4. Porównania generalnie nie ma. Magura miażdży Hope co najmniej kilkakrotnie.

Musisz mieć bardzo twarde dowody na to. U Ciebie Hope nie podeszły, szkoda.

9 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

Widze ze kolega znawca jakich malo😁

Nie musisz używać sarkazmu Kolego :)

O logikę i dowody się rozchodzi a nie kto za kogo się uważa :)

Opublikowano

Jeżeli model MT7 odpowietzra się identycznie jak MT5 to akurat odpowietrzenie jest jedno z prostszych i nie do się tutaj wiele zepsuć
Hample fajne

RadekMeridaBafang
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Okey, wydawało mi się że to 26 cali przez bardzo wysoką podkowę amora od opony, mój błąd.

Nie mniej jak idzie o chodzi to nawet jak oba miałeś na żywicznych to ciężko powiedzieć które są lepsze, aby tak napisać by zrobić porządne testy, oba heble muszą być w 100% dobrze odpowietrzone i zalane, najlepiej mieć klocki tej samej firmy do porównania, te same tarcze, ta sama trasa.

Nie twierdzę że Hope są lepsze, nie, tylko uczulam na to że wiele osób by napisało na odwrót.

Ogólnie się przyjęło że :

Magury Mt7

Shimano Saint m820

Hope tech3 v4

To takie najpopularniejsze, najmocniejsze heble, każde z nich mają ciut inną pracę. Jesteś zadowolony, super, ale pisanie że :

Musisz mieć bardzo twarde dowody na to. U Ciebie Hope nie podeszły, szkoda.

We wszystkich testach Hope i to V4 przegrywaja z Magurą MT7 i ja tego rowniez doswiadczylem i potwierdzam.

I wiesz idac twoim trybem myslenia to trzeba by było rowniez zalozyc ze testujacy ma mozg we wlasciwym miejscu ;)

Gdy ktokowiek bedzie szukał informacji odnosnie chocby tych dwoch hamulvow to tutaj bedzie miał po prostu odpowiedz.

1 minutę temu, piter614 napisał:

Jeżeli model MT7 odpowietzra się identycznie jak MT5 to akurat odpowietrzenie jest jedno z prostszych i nie do się tutaj wiele zepsuć
Hample fajne

Sprawdzilem kilka sposobów, rowniez tych polecanych przez Magurę i nie do konca bylo super. Ale generalnie potwierdzam odpowietrzanie moze byc łatwe i bardzo mało brudzace jesli chodzi o rozlewanie sie oleju.

Opublikowano

Noo a ja z tego co słyszałem od ludzi co mają Hope V4 to że mieli Mt7 i wolą jednak Hope, ale tu nie chodzi o kogoś racje tylko logikę, każdy z tych hebli miałem przyjemność wypróbować i każdy był super.

Na dobre hamowanie mają wpływ, jak sam pewnie wiesz, i dobre klocki i dobre tarcze, rozmiar tarcz, jak bardzo amor jest sztywny, odpowietrzenie układu itd.

Osobiście? Wolałbym chyba Magury Mt7 aaale nie mogę tego jasno stwierdzić nie nie miałem z nimi styczności na tyle by dać werdykt nie do podważenia.

Noo co do mózgu hehehe, zakładamy że ktoś kto by robił taki test, musiałby tego chcieć czyyyli teoretycznie byłby w to zaangażowany, czyli starałby się wyszukać w każdym heblu coś coś jest lepsze/gorsze, aby dzięki temu wydać obiektywny osąd. :) chyba że mówimy o kupionych testach które też są na necie i nie raz zostały obalone gdzie Sram  byłby na 1 miejscu :P 

Ogólnie zawsze polecam 3 heble do DH i FR tak jak pisałem, choć MT7 są słynne z ich pięknej modulacji co potwierdzam że jest większa niż w Saintach bo mam Sainty m820 i są bardziej 0-1 niż Magura Mt7

Opublikowano

Mnie to przeraża ta stopka

W ogole to czym ten rower jest bo nie ogarniam, obrecze pod vbrake, rama i zawieszenie wyscigowe, przerobka na elektryyka i hamulce ktore zatrzymaja pociag

Nooo sory ale co to za transformers?

Opublikowano
6 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Mnie to przeraża ta stopka  ....  przerobka na elektryyka i hamulce ktore zatrzymaja pociag

Większość elektryków ma mocniejsze hamulce.

Opublikowano

Musi mieć, wiadomo, tam jest dodatkowa moc którą musi mieć co spowalniać i hamować :)

RadekMeridaBafang
Opublikowano
7 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Mnie to przeraża ta stopka

W ogole to czym ten rower jest bo nie ogarniam, obrecze pod vbrake, rama i zawieszenie wyscigowe, przerobka na elektryyka i hamulce ktore zatrzymaja pociag

Nooo sory ale co to za transformers?

Jesli nie ogarniasz to na tym pozostanmy😆

Opublikowano

Co do MT7 - sam mam te hamulce w moim enduro i jestem bardzo zadowolony. Ale jak już piszemy o wadach i zaletach to warto zaznaczyć, że w klamce jest bardzo dużo plastiku... nawet śrubka od odpowietrzania jest z plastiku. Rok temu na zawodach serwisant ukręcił mi gwint i nie dało się jej już odkręcić. Warto to uwzględnić przy zakupie.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
RadekMeridaBafang
Opublikowano
18 godzin temu, KrzysiekMTB napisał:

Co do MT7 - sam mam te hamulce w moim enduro i jestem bardzo zadowolony. Ale jak już piszemy o wadach i zaletach to warto zaznaczyć, że w klamce jest bardzo dużo plastiku... nawet śrubka od odpowietrzania jest z plastiku. Rok temu na zawodach serwisant ukręcił mi gwint i nie dało się jej już odkręcić. Warto to uwzględnić przy zakupie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Wiadomo, ma to swoje wady i zalety ten plastik. Wystarczy pamietac zeby leciutko dokrecac i tyle. 

Opublikowano

niestety przy mocniejszych uderzeniach np z drzewem lubi w tej klamce coś walnąć :D ale każde hebel ma swoje plusy i minusy to nieuniknione.

Mnie np. w MT7 bardzo podoba się regulowana klamka która jest do dokupienia, mega. Ja zawsze lubię mieć pierdyliard ustawień w rowerze bo zawsze to bardziej spersonalizowane preferencje pod rowerzystę.

Opublikowano

@RadekMeridaBafang widać,że młody jesteś i ciężko będzie Cię przekonać,do odmiennego zdania. Z tego co tu czytam,to albo jest po twojemu,albo inni się nie znają.Niestety wplatając w to jeszcze cynizm i robiąc wycieczki personalne, nie zaskarbisz sobie poparcia czytających.Naprawdę nie ładnie.

Fakt,ogólnie forum jest do tego,aby formułowania swoich opinii,ale nie możesz pisać,tak jak to @Kruk zauważył,że jedne heble miażdżą inne.Ba posiłkujesz się jakimiś testami.

Podeślij jakieś linki do testów o których wspominasz,poczytamy,podyskutujemy merytorycznie,a nie obrażając się ;) 

RadekMeridaBafang
Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@RadekMeridaBafang widać,że młody jesteś i ciężko będzie Cię przekonać,do odmiennego zdania. Z tego co tu czytam,to albo jest po twojemu,albo inni się nie znają.Niestety wplatając w to jeszcze cynizm i robiąc wycieczki personalne, nie zaskarbisz sobie poparcia czytających.Naprawdę nie ładnie.

Fakt,ogólnie forum jest do tego,aby formułowania swoich opinii,ale nie możesz pisać,tak jak to @Kruk zauważył,że jedne heble miażdżą inne.Ba posiłkujesz się jakimiś testami.

Podeślij jakieś linki do testów o których wspominasz,poczytamy,podyskutujemy merytorycznie,a nie obrażając się ;) 

Szanowny kolego 

Widac ze za mlody juz nie jestes. No wybacz ale nie dam sie przekonac ze mam kola 26 cali i amortyzator 27,5 cali. Nie dam sobie rowniez sugerowac zeby ktos pisal ze na tamtych to jezdzilem na pewno na metalicznych i co to za porownanie. Nie wiem tez czemu odbierasz ze sie obrazam? Na co? Na glupotę ludzką? A cynizmem to sie Ty szanowny kolego wykazales. Nic nowego tym postem nie wnosisz ale coz...

Prosze bardzo, testy pierwsze lepsze...

To ze Mt7 deklasuje Hope E4 szczegolnie jesli idzie o siłę hamowania to fakt. Nie ma tutaj nad czym dyskutowac.

https://ebike-mtb.com/en/best-e-mtb-disc-brake/

Opublikowano
7 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

Widac ze za mlody juz nie jestes. No wybacz ale nie dam sie przekonac ze mam kola 26 cali i amortyzator 27,5 cali. Nie dam sobie rowniez sugerowac zeby ktos pisal ze na tamtych to jezdzilem na pewno na metalicznych i co to za porownanie

Dalej swoje piszesz, pisałem przecież że się pomyliłem, proste? :) A czepiłeś się tego jakbym Ci rodzinę obraził.

Ja widziałem te testy i moim zdaniem są dość dobre zwłaszcza że dobrze pokazują jakie są byle jakie SRAM'y i jak mocne są Sainty, bo to są strasznie mocne heble z gorszą modulacją od MT7,

Pamiętajmy też że Ebike to inny typ roweru, ma po prostu silnik który daję dużo mocy i prędkości czasami nawet do 60-70 km/h a to już ekstremalne warunki nawet dla hebli DH bo masz wagę roweru DH a prędkość kolarzówki.

I tak jak ja zaznaczałem MT7 są super, ale Hope są też mega, wolałbym MT7 z opcji na prosty serwis i modulacje.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
4 minuty temu, Kruk napisał:

Dalej swoje piszesz, pisałem przecież że się pomyliłem, proste? :) A czepiłeś się tego jakbym Ci rodzinę obraził.

Ja widziałem te testy i moim zdaniem są dość dobre zwłaszcza że dobrze pokazują jakie są byle jakie SRAM'y i jak mocne są Sainty, bo to są strasznie mocne heble z gorszą modulacją od MT7,

Pamiętajmy też że Ebike to inny typ roweru, ma po prostu silnik który daję dużo mocy i prędkości czasami nawet do 60-70 km/h a to już ekstremalne warunki nawet dla hebli DH bo masz wagę roweru DH a prędkość kolarzówki.

I tak jak ja zaznaczałem MT7 są super, ale Hope są też mega, wolałbym MT7 z opcji na prosty serwis i modulacje.

Kruku:)

Nie mam do Ciebie zadnych pretensji. Odnioslem to tylko do tego co napisal powyzej forumowicz.

Hopy sa przedewszystkim przepiekne. Odpowietrzanie masakra. Modulacja super ale siła zatrzymywania roweru bardzo przeciętna. I te testy bardzo dobrze to pokazują. 

Opublikowano

To był mój błąd bo raz  że kapcie masz mniejsze i większy prześwit booster górny/podkowa, a opona, a dwa że obręcze pod Vki były.

Tak to prawda, hope mieć to takie "pawie" wśród hebli są trochę na pokaz, ale to zrozumiałe, to manufaktura :) Noo aa odpowietrzanie DOT'a i bez lejka ( tak jest przystawka ale ją kupić to masakra) , to masakra jak piszesz ;D 

Hope miały problem z uszczelkami bo lubiały się ześlizgiwać własnie spod klapki klamki i wpuszczać powietrze co pogarszało siłę hamowania.

Ja szczerze tak jak pisałem polecam 3 heble ale i tak większość z nas ma albo mt7 albo sianty jak idzie o wybór topowych mocnych hebli.

Opublikowano (edytowane)

@RadekMeridaBafang

*Obrażać się- w kontekście rzucania w siebie epitetami 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Każdy fachowy test oparty jest na wielu próbach. Żadne hamulce nie są najlepsze we wszystkim,wówczas można by napisać,że miażdżą.

Sprawdzasz:Siłę,modulację,wykonanie,wygląd,łatwość serwisu itd.

Sam zresztą to zauważasz ,że hamulce które tak zachwalasz,mają swoje wady

Nie bierz tak wszystkiego do siebie,bo wszyscy tu mamy fioła na punkcie rowerów i na pewno nie chodzi nam o to,aby się obrażać*

*Obrażać się- w kontekście rzucania w siebie epitetami 

Ps.Generalnie,podoba mi się twój pierwszy wpis,poza tym stwierdzeniem o miażdżeniu.

Hehe,Hope'y strasznie musiały zajść ci za skórę 

Opublikowano

@RadekMeridaBafang, a czy możesz napisać jak blisko można ustawić klamkę w MT7 względem kierownicy? Mam małe dłonie i mój palec wskazujący ma niewiele ponad 6cm, więc klamki muszą dać się ustawić dość blisko kierownicy. Kiedyś zastanawiałam się nad Magurami, ale w jednym teście zwracali uwagę na to, że osoby z małymi dłońmi mogą mieć kłopot z dosięgnięciem do klamki. Ten problem nadal występuje czy został on wyeliminowany?

RadekMeridaBafang
Opublikowano
1 minutę temu, Sziva napisał:

@RadekMeridaBafang, a czy możesz napisać jak blisko można ustawić klamkę w MT7 względem kierownicy? Mam małe dłonie i mój palec wskazujący ma niewiele ponad 6cm, więc klamki muszą dać się ustawić dość blisko kierownicy. Kiedyś zastanawiałam się nad Magurami, ale w jednym teście zwracali uwagę na to, że osoby z małymi dłońmi mogą mieć kłopot z dosięgnięciem do klamki. Ten problem nadal występuje czy został on wyeliminowany?

Wiesz co, na poczatku jak ich jeszcze za dobrze nie obczaiłem to pomyslalem masakra jak blisko sa kierownicy, nie da sie dalej?:)

Zatem naprawde da sie je ustawic bardzo blisko kierownicy. A i gdyby jakims cudem byl tutaj klopot to klamka Hc3 przychodzi z ratunkiem:)

Opublikowano
9 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

klamka Hc3

Drogie ale serio fajny bajer :D