Skocz do zawartości

Wymiana korby

qameleon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerzutka przód: Shimano Tourney FD-TX51

Przerzutka tył: Shimano Altus RD-M4000SGS

Hamulec przód: KROSS V-brake

Hamulec tył: KROSS V-brake

Dźwignie hamulca: Shimano Alivio BL-T4000

Manetki: Shimano Deore SL-M590

Korby: SR Suntour 48/38/28T

SUPORT SR SUNTOUR BB10XCT-SQS 68x122 MM Axle

Łańcuch: HG93

Kaseta : Shimano CS-HG201 9rz 11-32

Rozważam wymianę korby i suportu na :

Alivio FC-T4060 175mm stopniowanie 48-36-26 + Suport SM-BB52 lub Accent BB-EX1

Lub korba shimano Deore FC-T6010 175mm stopniowanie 48-36-26 + jaki Suport do tej korby polecacie?

Opublikowano

Masz Korbę 48-38-28 czyli stopniowanie 10-10 ząbków, zaś potencjalne nowe mają 48-36-26 czyli 12-10 ząbków. Może się uda z przerzutką ją wyregulować nie mniej jeśli zajdzie potrzeba trzeba  będzie zmienić na taką co ma stopniowanie 12-10 czyli pojemność 22T

Opublikowano

To jaka przednia przerzutke do tego proponujesz?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ciąg masz dolny czy górny ? Jaka średnica ramy w miejscu mocowania przerzutki ? ( są 3 -  28,6   31,8 oraz 34,9 mm )

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co Ci się nie podoba w tych przerzutkach wyżej ? Fd-t6000 jest od 3x10, a Ty masz łańcuch od 9sp ( szerszy ) lepiej dać przednią przerzutkę od 9 sp. 

Opublikowano

Nie to że mi się nie podoba tylko zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem myśląc przyszłościowo chcąc zmienić kiedyś kasetę na 10rz.

Opublikowano

Lepiej mieć minimalnie szerszą klatkę przedniej przerzutki później niż zbyt wąską z łańcuchem 9 sp. Jeśli założysz podkładki suportu zgodnie ze sztuką ( dla nowej korby ) i będziesz miał linię łańcucha 50 mm to w połączeniu z przednią przerzutką od 3x10 i łańcuchem 9 sp nawet przy małych przekosach będzie szybko łańcuch ocierał o wewnętrzną lub zewnętrzną część wózka przerzutki.  Dlatego od początku najlepiej będzie jak dasz podkładki nieco inaczej ( podkładki suportu ). Dla mufy 68 mm  standardowo daje się dwie podkładki 2,5 mm z prawej, napędowej strony  i jedną z lewej strony. Lepiej dać jedną z prawej i dwie z lewej. ( dla korb 3 rzędowych ). Wtedy będziesz miał linię łańcucha 47,5 mm zamiast 50 mm, a to pozwoli Ci jeździć na szerszym zakresie bez ocierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki. Np. ze środkowej koronki będziesz mógł ( przy poprawnie wyregulowanej przedniej przerzutce ) obsłużyć całą kasetę bez ocierania co z linią łańcucha 50 mm jest niemożliwe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czyli lepiej dać sobie spokój z tą przerzutka 3x10rz i brać te co polecaleś? Czy ten trik z podkładkami zadziała z przerzutka 3x10 bo nie rozumiem?

Opublikowano (edytowane)

Kup przednią od 3x9. Chyba, że zamierzasz naprawdę za chwilę zmienić kasetę i łańcuch na 10 sp.

Edytowane przez Piotr78