Skocz do zawartości

Sram Butter

Krzychu04

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej, on do tego służy.

I teraz przy okazji muszę się uderzyć w pierś, bo nie raz pisałem że Sram butter nie nadaje się do komory powietrznej, że to błąd go tam stosować.

To po części prawda bo w rocznikach 2012 w dół Sram zalecał tylko PM600 do komór aaale po wejściu Solo Air już Sram Buttermożna stosować do komór powietrznych.

Nie mniej jest jeden minus, to jest rzadszy smar od PM600, trzeba wtedy serwisować komorę częściej lub dawać tego smaru więcej :)

Na pewno gęsty jest i lepki czyli idealny do komór powietrznych, nie mniej RS teraz wydał nowy smar do amorów na 2020 i ponoć jest mniej lepki a bardziej śliski aby zminimalizować przyklejenie w pierwszym ruchu amortyzatora.

• 4 tygodnie później...
W dniu 14.11.2019 o 21:47, Kruk napisał:

Na pewno gęsty jest i lepki czyli idealny do komór powietrznych, nie mniej RS teraz wydał nowy smar do amorów na 2020 i ponoć jest mniej lepki a bardziej śliski aby zminimalizować przyklejenie w pierwszym ruchu amortyzatora.

To nie jest nowy smar, nie wiem skąd taka informacja. Jest on od dawna stosowany w damperach RS. Kiedyś we wszystkich amortyzatorach stosowano PM600, ale odeszli od tego na rzecz czegoś co ma konsystencję slickoleum i jest nim w rzeczywistości, tylko SRAM dał temu swoja nazwę. PM600 gęstniał na zimnie.

Tak to prawda, PM600 muli amor zimą , ale latem jest okey. Już w nowych amorach typu 2018 w komorze nie ma PM600 tylko Sram Butter, ostatnio dodawałem MRP do komory powietrznej to sam byłem zaskoczony że tam jest tle Sram Butter.

Ja stosuje do uszczelnień i ślizgów tylko jeden specjalny smar do amorków marki FUCHS sprowadzany z USA który jest z przeznaczeniem na temperatury od -70st do + 120st i nie rozczulam się nad jakimiś innymi 

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...