Skocz do zawartości

Deore m615 --> problem

Huberto20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem hamulca przedniego shimano deore m615. Jak puszczam klamkę to jest dźwięk jak by coś lekko strzelało. Czy jest się czym martwić czy nie ma problemu? Z góry dzięki za odpowiedź. 

Opublikowano

Nie wiem jaki to dokladnie dzwiek, ale gdy mialem M615 nic nie strzelalo w klamkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ok, jutro koło 15 wyślę film z dźwiękiem.

Opublikowano

spoko będę obserwował ewentualnie zacytuj  mój nik wyskoczy mi powiadomienie

Opublikowano

Ojjj Ludziska, Stare Wygi a nie pamiętacie :D 

to Servo Wave strzela, te roleczki na wyżłobieniach przeskakują, to normalne i się tym nie przejmuj.

Opublikowano

Ok

Niedługo wyślę dźwięk, jak wyjdę. A tak w między czasie jaki rozmiar odpowietrznika do klamki i zacisku hamulca Tektro m285?

Opublikowano

Śrubka którą regulujesz oddalenie klamki os gripa :)

Chyba że o coś innego pytasz, bo nie widzę tutaj nic niezwykłego, dopiero SLX mają pokrętła.

Opublikowano

Tak, tytaj masz obrazek;

Tech_Image_ServoWaveAction_01.jpg

Masz tam te mosiężne roleczki i one się posuwają w tej wnęce, jak haczą o tą wypustkę to wtedy przeskakują i stąd ten dźwięk.

Opublikowano

No przyznam że dziwnie strzela u mnie tak nie ma

Przyjrzyj się dobrze zdjęciu i porównaj z drugą klamką ta blaszka jak patrzysz na foto nie zaczepia ci o nic ?

Opublikowano

Ok, dzięki. Bo ten hamulec kupiłem od kolegi majstra i mi wszyscy mówili że coś się dzieje. Jeśli tak ma być to dobrze. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Masz tam te mosiężne roleczki i one się posuwają w tej wnęce, jak haczą o tą wypustkę to wtedy przeskakują i stąd ten dźwięk.

Mam dokładnie ten sam model w rupciu i tak nie strzela

Opublikowano
1 minutę temu, piter614 napisał:

Przyjrzyj się dobrze zdjęciu i porównaj z drugą klamką ta blaszka jak patrzysz na foto nie zaczepia ci o nic ?

Chyba nie. Ta blaszka dziwna jest. Nwm po co i do czego.

Opublikowano

Spoko luz zrobię jutr foty i się przyglądnę jak to wygląda u mnie i dam znać

Opublikowano

Ja miałem SLX, XT i XTR i wszystkie tak strzelały, normalne.

Opublikowano

Czasami te roleczki się zacinają itp. chcesz to daj tam na pędzelku trochę smaru, to żaden problem i nie wpływa na pracę hebli.

tak jak pisałem w 4 parach hebli miałem zawsze to samo, też odpowiednie odpowietrzenie ma wpływ na to i to jak sprężynka między klockami jest napięta, nie wiem czemu, ale testowałem i tak to działa, a wiesz mi, ja do hebli mam Schizmę Wschodnią :P 

Opublikowano

Spoko. Wolałem się upewnić czy to nic poważnego. Dzięki za pomoc. Miłego dnia 😉

A tak apropo słyszałeś o mt520? Bo chciałem sobie kupić na tył. @Kruk

Opublikowano

Tak słyszałem, to takie deorki z 4 tłoczkami, nic więcej. Fakt 4 tłoczkowce zaaawsze inaczej pracują ale czyje warto kupować? Do Trailowego roweru może, do XC mogą być za ciężkie chyba że to nie istotne. Do Enduro w górę będą ze zbyt podatnego materiału na przegrzania, choćby tłoczki. Nie bez przyczyny shimano w Zee, Saint, SLX, XT czy XTR stosuje Ceramikę w tłoczkach.

Opublikowano

faktycznie....hmyyyy, to może one nie są takie złe...ciekawe jakie są średnice tłoczków, normalnie są 17 i 15 mm