Skocz do zawartości

Szerokość obręczy a wysokość opony

RadekMeridaBafang

Rekomendowane odpowiedzi

RadekMeridaBafang
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Przeszukałem cały internet i niestety nie znalazłem odpowiedzi.

Mianowicie na logike ta sama opona na szerszej obreczy powinna miec mniejsza wysokosc niz na węższej ale czy tak jest w praktyce a jesli tak to jaka to moze byc roznica?

Np. obręcz 19 mm a 23 mm.

W moim rowerze mam wlasnie taki problem ze odległość środka pedału w momencie kiedy siedze na rowerze jest 11,5 cm od ziemi a wiec bardzo nisko. Zahaczam o bardzo wiele rzeczy, kilka razy zatrzymałem sie w jednej chwili, nie jest to fajne uczucie.

Obecnie mam obrecz o szerokości 19 mm i chciałbym wymienic wlasnie na 23 a nawet 25 mm. Ale jako ze rower jest i tak nisko osadzony każde 5 mm w górę czy w dół to dużo.

Swoją drogą, czy szersza obręcz w porównaniu do obecnej 19 mm, polepszy zachowanie roweru na zakrętach, że będzie jakby się mniej ślizgał a pokonywanie przeszkód będzie pewniejsze?

Pozdrawiam serdecznie :)

20190714_182657.jpg

Edytowane przez RadekMeridaBafang
Opublikowano
2 godziny temu, RadekMeridaBafang napisał:

Swoją drogą, czy szersza obręcz w porównaniu do obecnej 19 mm, polepszy zachowanie roweru na zakrętach, że będzie jakby się mniej ślizgał a pokonywanie przeszkód będzie pewniejsze?

Na pewno.Opona na 19 mm wewnętrznej zachowuje się inaczej niż na 25 mm wewnętrznej, wiem co piszę bo miałem taką zamianę. Opona taka nie "Kładzie" się na boki przy niższych ciśnieniach tak chętnie jak na 19mm. 

2 godziny temu, RadekMeridaBafang napisał:

Obecnie mam obrecz o szerokości 19 mm i chciałbym wymienic wlasnie na 23 a nawet 25 mm. Ale jako ze rower jest i tak nisko osadzony każde 5 mm w górę czy w dół to dużo.

Niestety wątpię. Może o 2mm się podwyższy. Opona w szerszej obręczy układa się szerzej :D a nie wyżej

Jeśli Ci rower siada to na pewno ma to wpływ że jest ciężki przez elektryfikacje i trzeba mu więcej pompować powietrza.

A to że jest nisko...no tak mają mid drive  niestety.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
7 godzin temu, Kruk napisał:

Niestety wątpię. Może o 2mm się podwyższy. Opona w szerszej obręczy układa się szerzej :D a nie wyżej

Tzn miałes na mysli ze na szerszej obreczy sie obnizy opona o 2 mm a nie podwyzszy?😁

7 godzin temu, Kruk napisał:

Jeśli Ci rower siada to na pewno ma to wpływ że jest ciężki przez elektryfikacje i trzeba mu więcej pompować powietrza.

A to że jest nisko...no tak mają mid drive  niestety.

Wiesz co, mid drive nie ma tutaj nic do rzeczy. Po prostu srodek suportu jest nisko w tej ramie i tyle a przez dodatek tylnego zawieszenia dodatkowo sie obniza😔

Opublikowano

Opona na szerszej obreczy będzie mieć inny kształt, więc po napompowaniu może być niższa. Naładowałeś pare kilo na rower za tym powinna iść zmiana ciśnienia w oponach i damperze. 

Opublikowano

A moze pomysl o korbie z krotszymi ramionami. Da to wiecej niz zabawa oponami.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

RadekMeridaBafang
Opublikowano
27 minut temu, bbc napisał:

A moze pomysl o korbie z krotszymi ramionami. Da to wiecej niz zabawa oponami.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Wiesz co, obecnie mam 170 mm, probowalem z ramionami 150 mm ale na tym nie da sie jezdzic. Tak naprawde czuje ze przy moim wzroście 188 cm powinienem mieć nawet 175 mm.

33 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Opona na szerszej obreczy będzie mieć inny kształt, więc po napompowaniu może być niższa. Naładowałeś pare kilo na rower za tym powinna iść zmiana ciśnienia w oponach i damperze. 

Ale myslisz ze to moze byc np. 1 cm mniej wysokosci czy raczej 2,3 mm?

Czyli cisnienie 2 bara moze byc za niskie? Chcę żeby opona jak najlepiej sie układała tym bardziej ze po prostych drogach nie jeżdżę.

W damperze ma sag 30% wedle zalecen amortyzatora ale myslisz ze powinienem ustawic mniej pomimo tego ze nie dobijam dampera?

Opublikowano

Jaka będzie różnica w mm nie jestem w stanie stwierdzić.

Ja razem z rowerem weżę okolo 80 kg i wciskam 2,1-2,3 bara na koło. 2 bary na taki zestaw to ewidentnie za mało. 

30% SAGu ale z silnikiem, baterią i tobą? Wartości te w zasadzie są oriętacyjne i ustawiasz wedle potrzeb i upodobań a nie wedle tabelki. Jeśli takie ustawienie Ci odpowiada i damper nie dobija to może być.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
8 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jaka będzie różnica w mm nie jestem w stanie stwierdzić.

Ja razem z rowerem weżę okolo 80 kg i wciskam 2,1-2,3 bara na koło. 2 bary na taki zestaw to ewidentnie za mało. 

30% SAGu ale z silnikiem, baterią i tobą? Wartości te w zasadzie są oriętacyjne i ustawiasz wedle potrzeb i upodobań a nie wedle tabelki. Jeśli takie ustawienie Ci odpowiada i damper nie dobija to może być.

Tak jest, sag razem ze wszystkim i razem ze mna rzecz jasna :)

Mam tak ustawione zeby było jak najmiękcej.

Opublikowano

Noo i właśnie przez to że masz jak najmiękcej (pewnie koło 30%sagu) to rower siada. Ja przy takich zabawach dałbym 20% lub nawet 15 % sagu.

RadekMeridaBafang
Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

Noo i właśnie przez to że masz jak najmiękcej (pewnie koło 30%sagu) to rower siada. Ja przy takich zabawach dałbym 20% lub nawet 15 % sagu.

Wiesz co, niestety aż tak różowo to nie jest.

Ja mam zablokowany damper i siadam na.rower to odleglosc pedałów od podlogi jest raptem o 5 mm większa. Ustawiając mniejszy Sag uzyska sie raptem pare mm zysku...

RadekMeridaBafang
Opublikowano
9 minut temu, unknow01 napisał:

a ile lat mają te obręcze ? widać w nich vbrake ? przy tej wadze roweru to nawet 30mm obręcze, tak  koła mocniejsze sztywniejsze poparwią odczucia, ja np czuję bardzo dużą poparwę poniędzy karbonem a alu , 

Obrecze maja z niecałe 2 latka i zgadza sie pozostały po vbreakach. Nie no 30 mm to zdecydowanie za duzo ale nawet te 23 czy 25 mm bylyby akurat.

Opublikowano

Obręcz vs balon opony - mniej więcej od akapitu " Skoro już o marginesach mowa".

U Uzurpatora znajdziesz również 2 'rozprawki' o oponach. Poczytaj.

Na moje by mieć lepszą przyczepność w zakrętach powinieneś zmienić  ... opony. Te co masz nie grzeszą klockami bocznymi, które trzymają w zakrętach.

• 2 tygodnie później...
RadekMeridaBafang
Opublikowano

Witajcie ponownie,

A wiec, stało się😁

Zmienilem obrecz z 19 mm na obrecz o szerokosci 22,4 mm, Dartmoor Rocket.

I co sie okazuje?

Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wysokosc opony wystajacej nad obrecz jest taka sama jak poprzednio.

Bardzo sie z tego powodu, nie ukrywam, ucieszylem.

Wrazenia z jazdy sa naprawde zauwazalne. Przedewszystkim jest jakos tak stabilniej. Na zakretach mniej zarzuca i generalnie rower prowadzi sie lepiej. Na pewno jest to tez kwestia sztywnosci.

Obecna obrecz miala wazyc okolo 580 g a moje modele waza 510-515 g.

Prawdopodobnie dopiero przy duzo wiekszej szerokosci zmienila by sie wysokosc wystajacej opony nad obrecz.

Pozdrawiam :)

20191121_125059.jpg
  • Lubię to! 1