Skocz do zawartości

Shimano SORA w Giant Contend 1

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam problem z ustawieniem przerzutek - tylko i wyłącznie przedniej - w mojej nowej szosie. Otóż już kilka razy chodziłem z tym Giant do serwisu (tylko z tą przerzutką mam problemy) i nawet wspólnymi siłami nie jesteśmy w stanie tak ustawić przerzutki przedniej, aby łańcuch nie ocierał o wózek na przełożeniach 2x2, 2x3, 2x4 wtedy, kiedy nie ociera o 2x5, 2x6, 2x7, 2x8, 2x9. Chyba, że jest to normalne zachowanie i bawić się z wrzucaniem/zrzucaniem przednich biegów na pamięć? Ostatecznie zostawiliśmy tak jak jest, bo bardziej mi zależy na cięższych przełożeniach na 2 blacie niż na lżejszych. W przypadku małego blatu jest OK, gdyż są dwa poziomy ustawień - po zrzuceniu z 2 na 1 mogę jeszcze lekko zrzucić bieg w dół jeśli mi potrzeba jechać pod górę na 1x1 czy 1x2.

W przypadku MTB nie miałem i nie mam takich problemów :)

Pozdrawiam.

Na moje oko jest problem z linią łańcucha lub bo raz mi tak kiedyś sie zdarzyło że wózek przedniej przerzutki był fizycznie uszkodzony poprzez "delikatne sprasowanie" wózka.

Tak po za tym to do sprawdzenia czy wózek przerzutki jest równolegle ustawiony do łańcucha i czy może linka przerzutki nie jest zbyt naciągnięta co powoduje że przerzulka "lubi" być w górnym ustawieniu.

Bynajmnie jeżeli chodzi o bieg 2x2 to nie szukałbym nic w ustawieniach bo nawet już przy niezbyt na czasie napędzie 2x9 może poprostu być za duży "przekos" łańcucha.

A jakijest tam środek suportu?

6 godzin temu, m4rvell0us napisał:

Środek suportu to BB-RS500, wkręcany.

To może masz po stronie napedowej za dużo podkładek.

Zauważyłem że napędy shimano z tymi suportami nie lubią wąskich muf suportowych... niech zgadnę szerokość twojej mufu to 68 mm?

Nawet Szajbajk miał problem ze swoim spadającym łańcuchem, ja również kiedyś miałem, i pomogło nie zastosowanie się to zaleceń producenta, poprzez wyrzucenie jednej podkładki po stonie napędowej.

Dnia 5.06.2017 o 23:03, m4rvell0us napisał:

Jutro zobaczę na spokojnie i dokonam pomiarów. Dam znać i będziemy kontynuować temat :)

Problem rozwiązany? Bo temat ucichł...a jestem ciekaw co było jednak przyczyną.

Nie nie, nie miałem kiedy się nim zająć, miałem wyjazd służbowy. Jutro tj. piątek dam znać. Jakby był rozwiązany to bym napisał, mnie samego również irytują niezakończone tematy :D

Edytowane przez Gość

Problem rozwiązany Panowie. Ehh, człowiek kupił swoją pierwszą szosę i nie wie takich rzeczy :D. Nie wiedziałem, że mam coś takiego jak półbiegi (trymowanie). I w skrajnych przypadkach jak chcę skorzystać chwilowo z 2x2 lub 2x1, to lekko wciskam manetkę przedniej przerzutki, dzięki czemu łańcuch nie ociera już o wózek (wózek przemieszcza się w lewo o około 2-3mm) i dalej jadę na 2 biegu. To samo mam w przypadku mniejszego blatu. Teraz ustawiłem tak i zaczynam się uczyć z tego korzystać.

Co do podkładek, to jest ich prawidłowa liczba. Także temat jak najbardziej do zamknięcia. Przez przypadek trafiłem na taki film w Internecie o trymowaniu, a tak to bym wysyłał rower 500 razy do serwisu :D Takiej magii nie mam w swoim MTB, być może jest to cecha charakterystyczna szosówek.

Pozdrawiam Was wszystkich.

Hmmm.. Dziwi mnie jedna rzecz a w sumie potwierdza niechlubną regułę która niestety coraz częściej ma miejsce. Mianowicie, że w serwisach coraz częściej pracują przypadkowi ludzie. Po tym jak napisałeś, że wspólnymi siłami nie mogliście rozwiązać problemu. Bo przecież może ja i może Ty nie mieliśmy styczności np z gupami szosowymi, no ale bez żartów, serwisant powinien o tym wiedzieć... Bo jeżeli mówiłe$ że byłeś w serwisie to nawet nie pomyślałbym żeby wspomnieć coś o trymowaniu. Przecież to takie oczywiste-_-

Nie powiedzieli o trymowaniu ? Sami nie wiedzieli.....?! No nie, to się w głowie nie mieści.

Także mam contenda, tylko, że wersję 2 ( Właściwie to tylko ramę i widelec kupiłem) Resztę dobierałem i składałem sam. Bardzo porządna rama IMO.

47 minut temu, egzo23 napisał:

Nie powiedzieli o trymowaniu ? Sami nie wiedzieli.....?! No nie, to się w głowie nie mieści.

Także mam contenda, tylko, że wersję 2 ( Właściwie to tylko ramę i widelec kupiłem) Resztę dobierałem i składałem sam. Bardzo porządna rama IMO.

Nie wiedzieli. Ustawiali mi we 3 te przerzutki, raz ocierało na niższych, a raz na wyższych biegach. Stwierdzili, że muszę się nauczyć tak używać tych biegów, aby nie korzystać z kilku konkretnych biegów. W ogóle chcieli odsyłać do Gianta :D Teraz im o tym powiedziałem, ale bez jakiejkolwiek pogardy czy agresji, ja nie jestem taki. Co do ramy, to również jestem zadowolony, ogólnie z całego roweru. Chciałbym jedynie w przyszłości dokupić karbonową sztycę i lżejsze koła.