Skocz do zawartości

Zmiana kasety a długość łańcucha.

Bross

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam pytanie, zmieniam kasetę 10-rzędową 10-36T SRAM  na kasetę 10-rzędową 11-42T, Garbaruk, chciałby się dowiedzieć czy długość łańcuch 114 oczkowego będzie prawidłowo dobrana. Jeżeli, ktoś już coś takiego robił, byłbym wdzięczny za radę. Wózek jest przystosowany do obsługi tej wielkości kasety. 

Dzięki

Pozdrawiam,

bross

Opublikowano

Długość łańcucha dopasowuje się do konkretnego roweru w momencie  montażu  . Są też wzory matematyczne pozwalające to policzyć. 

Opublikowano

Ja robię to tak:

Z przodu ustawiam najmniejszą zębatkę, z tył też najmniejszą. Łańcuch prowadzę przez przerzutkę.  Po zamknięciu obwodu dolna linia łańcucha nie może ocierać o wózek przerzutki. 

Nikt nie zna odpowiedzi. Nie wiedząc jaka korba , jaka rama...

Opublikowano

Jeśli masz optymalnie krotki łańcuch obecnie to teoretycznie po zmianie kasety łańcuch powinien mieć 6 ogniw więcej, bo największa zębatka będzie o tyle zębów większa. W praktyce to powinieneś wraz z nową kaseta założyć nowy łańcuch, który zawsze przy montażu powinno się skrócić do konkretnej konfiguracji napędu.

Opublikowano
2 godziny temu, seraph napisał:

Jeśli masz optymalnie krotki łańcuch obecnie to teoretycznie po zmianie kasety łańcuch powinien mieć 6 ogniw więcej, bo największa zębatka będzie o tyle zębów większa. W praktyce to powinieneś wraz z nową kaseta założyć nowy łańcuch, który zawsze przy montażu powinno się skrócić do konkretnej konfiguracji napędu.

Długość łańcucha o 6 ogniw to Ci się zmieni gdybyś zmienił zębatkę na przodzie na większą o 6 zebow, a nie na tyle. W takim przypadku to możliwe że w ogóle długość łańcucha się nie zmieni. 

Opublikowano

Shimano zaleca dobierać długość łańcucha wg dwóch największych zębatek - przedniej i tylnej, więc jaka to różnica czy zwiększamy jedną bądź drugą?

Opublikowano

Duża różnica, bo na tyle masz wózek, jak dodasz tyle ogniw to się złoży całkowicie na najmniejszej zebatce. Zmieniałem u siebie kasetę z 11-42 na 11-50 i łańcuch został  tej samej długości. Jak bym zrobił jak piszesz i dołożył 8 ogniw to wózek by nie był wstanie naciągnąć tak długiego łańcucha.

Opublikowano

Jasne i w sumie logiczne podejście jeśli nie zmieniamy przerzutki na taką o większej pojemności, bo przecież zwiększyliśmy pojemność napędu. Wadą takiego podejścia jest niemożliwość wrzucenia kombinacji największa z przodu/największa z tyłu, bo nam zwyczajnie łańcucha braknie, ale świadomy użytkownik pewnie i tak do tego nie doprowadzi, bo tak się nie jeździ.

Jeśli zmienilibyśmy przerzutkę na taką o odpowiednio większej pojemności, to spokojnie poradzi sobie z nadmiarem łańcucha i wg instrukcji Shimano powinno się założyć dłuższy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W napędzie 1x10 zmieniłem kasetę na 11-42 i przy okazji łańcuch na HG54. Robiłem to w serwisie gdzie poinformowano mnie że nie skracano łańcucha ze 116 ogniw i jest to długość wystarczająca ale na styk. Nie lubię tego łańcucha i przy następnej wymianie mam ochotę na inny, trochę lepszy. W moim serwisie nie mają nic oprócz Shimano i chciałem właśnie zamówić jakieś KMC lub Connex ale one wszystkie mają 114 ogniw. Oprócz HG54 z ilością 116 ogniw jest tylko HG95 ale tego @Kruk nie poleca. Czy te 2 ogniwa różnicy będą aż tak istotne ? A jeżeli tak to czy da się jakoś sensownie obejść ?

Opublikowano

Nie polecam go z powodu że po jednej stronie od strony kasety jest okey, ale od strony szprych to ogniwa w łańcucha hg95 są po prostu płaskie, zeeero jakiś wyżłobień na rantach aby ułatwić wskakiwanie łańcucha do góry i zrzucanie na dół, przez co ten łańcuch na napędzie pełnym XT 10 rzędowym, nowym, był głośny jak diabli.

Zaryzykowałem i kupiłem cn hg701 czyli 11 rzędowy XT i o wiele lepiej było :) 

co do długości łańcucha to jest wzór:

post-18000-1366712844.thumb.jpg.d40a2260fcd9372489196ec9537416f3.jpg

gdzie ja go używam od lat i jest bardzo prawidłowy.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki. HG54 mi nie pasuje bo jest właśnie głośny podczas pracy. Nie chcę go zamieniać na jeszcze głośniejszy. Jutro wezmę miarkę i pobawię się w matematyka.

PS. Powiedziano mi w serwisie że zakładanie łańcucha 11 do kasety 10 powoduje jej szybsze zużywanie.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

u mnie wychodzi 106,7 ogniw i dałem 108 i jest okey choć 106 tez by dał radę :)

ten wzór jest serio prosty :D

Opublikowano
11 godzin temu, Kruk napisał:

ten wzór jest serio prosty

Policzyłem i wyszło mi 110 (jeżeli się nie pomyliłem).

Odległość od środka supportu do osi tylnej piasty mam 45 cm. Czyli 45:0,635=71. Zęby 32+42/2=37. 71+37+2=110. To dlaczego mi nie skrócili łańcucha ze 116 ogniw do 110 ? Może mieć to związek z długością wózka ? Z wzoru wynika że 114 ogniw powinno wystarczyć aż nadto.

Opublikowano

NIe wiem czemu Ci nie skrócili ale masz go za długiego , jeśli dobrze policzyłeś długośc od środka osi korby do środka osi piasty i wyszło 45 cm to wzór dobrze wyliczył

ja mam wózek SGS i wszystko działa jak należy a nawet o pół ogniwa jest za długi łańcuch moim zdaniem u mnie 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki raz jeszcze. To kupię sobie jakiś 114 ogniw na następną wymianę. A o powód nie skracania dopytam, może się ktoś pomylił w serwisie po prostu.

Opublikowano

zapytaj, ja na serio uzywam tego wzoru wszędzie i jest jak najbardziej prawidłowy :)

Opublikowano

A ja skracam maksymalnie. Wbijam tył największa, przód największa i przymierzam na blacie naciągając przerzutkę maksymalnie minus może 1-2 ogniwa. Tej konfiguracji prawdopodobnie nie użyję nigdy w 2x10 a dzięki temu na najszybszym przełożeniu (przód największa, tył najmniejsza) mam największy możliwy naciąg przerzutki więc można już się skupić tylko na tym aby gonić wiatr :D

Opublikowano

No więc wyjaśniłem kwestię długości. Wzór jest jak najbardziej prawidłowy ale powinien mieć nazwę minimalna długość łańcucha. W przypadku rekreacyjnego użytkowania roweru łańcuch powinien być dłuższy z uwagi na mniejsze naciągnięcie a tym samym mniejsze zużycie przerzutki. W moim przypadku kiedy w grę wchodzą większe przebiegi a łańcuch i tak mi nie spada te 116 ogniw zamiast 110 jest wartością optymalną. Bez problemu mogę założyć 114 ogniw lub mniej, z zachowaniem minimum 110, ale nie zyskuję nic. Co innego w przypadku jazdy MTB kiedy priorytetem jest nie spadanie łańcucha. Wtedy faktycznie powinien on być jak najkrótszy.

Opublikowano

6 ogniw to dużo. przy napędzie 1 na 11 czy 1 na 12 za długi łańcuch spowoduje złą pracę przerzutki, za krótki, wygnie przerzutkę nienaturalnie.

Tak samo w 2 na 11 itd.

Jeśli w Twoim napędzie te 6 ogniw nie robi różnicy i nie ma problemu na najmniejszej koronce kasety ( przerzutka się za bardzo składa)  to sobie tak jeździj. :)

Dodam tylko że w dobie sprzęgieł i bardzo mocnych sprężyn czy ten łańcuch ma 110 czy 116 ogniw nie ma znaczenia jak idzie o naprężenie go, bo przerzutka i tak napina go bardzo mocno, zaś jak idzie o pracę przerzutki z za długim łańcuchem to już tak jak pisałem, wózek przerzutki się może za bardzo złożyć i trzeć o blaszki w wózku.

To jest kompletnie za długi łańcuch:

20180607_035144.jpg

To jest moim zdaniem jeszcze za długi:

1261314909_200912201409.jpg

a tutaj prawidłowo:

1261314948_200912201448.jpg

Choć już na zdjęciu 2 można spokojnie tak jeździć ale naprężenie łańcucha, zwłaszcza w przerzutkach bez sprzęgła jest wtedy minimalne. 

Opublikowano

U mnie wygląda to z grubsza tak jak na tym zdjęciu w którego opisie jest "prawidłowo".

3 godziny temu, Kruk napisał:

to sobie tak jeździj

Nie będę go ruszał do wymiany a potem będzie 114 ogniw bo innych i tak nie ma (poza Shimano). Wybrałem Connex 10s8 bo kosztuje jeszcze niedużo a może będzie lepszy niż HG54. Okaże się za jakiś czas.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zweryfikowałem stan faktyczny z tym co mi się wydawało i wózek na najmniejszej koronce mam w pozycji z fotki "jeszcze za długi". 110 ogniw które wynika z wzoru są faktycznie wartością graniczną. Próbowałem ściągnąć ręką łańcuch o te 6 nadmiarowych ogniw i przy wrzuceniu na największą koronkę już nie mogłoby być ani jednego ogniwa mniej. Myślę że jednak przesadzili z tą długością w serwisie i zakładając że nie chcę mieć na maksa napiętego łańcucha 112-113 ogniw byłoby OK.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, kupiłem nowy rower, mam blat z przodu 32T, zmieniam na 34T. Po obliczeniu ze wzoru powyżej dla 32T ilość ogniw to 111, dla 34T 112. W tej chwili w rowerze mam 114 ogniw. 

Moje pierwsze pytanie to długość łańcucha-według tego co tu przeczytałem powinno być ok i nie ma potrzeby go zmieniać na dłuższy, mam rację?? 

Drugie pytanie to czy po zmianie przedniego blatu istnieje możliwość rozregulowania przeżutki?? W żadnym temacie nie znalazłem takiego wątku ale mnie to zastanawia. 

CUBE, Góral, jednoblat, kaseta z tyłu 10-51.  

Opublikowano

Skoro masz z przodu 1 zębatkę to co chcesz regulować? Piszesz ,że trzeba skrócić,  a pytasz czy dać  dłuższy? 

5 minut temu, boldar napisał:

Witam, kupiłem nowy rower, mam blat z przodu 32T, zmieniam na 34T. Po obliczeniu ze wzoru powyżej dla 32T ilość ogniw to 111, dla 34T 112. W tej chwili w rowerze mam 114 ogniw. 

Moje pierwsze pytanie to długość łańcucha-według tego co tu przeczytałem powinno być ok i nie ma potrzeby go zmieniać na dłuższy, mam rację?? 

Drugie pytanie to czy po zmianie przedniego blatu istnieje możliwość rozregulowania przeżutki?? W żadnym temacie nie znalazłem takiego wątku ale mnie to zastanawia. 

CUBE, Góral, jednoblat, kaseta z tyłu 10-51.  

Opublikowano

Skoro masz z przodu 1 zębatkę to co chcesz regulować? Piszesz ,że trzeba skrócić,  a pytasz czy dać  dłuższy? 

??? Nigdzie nie napisałem że trzeba skrócić, coś nie czytasz uważnie. Napisałem że moim zdaniem nie trzeba zmieniać na dłuższy. Więc o co kaman?? 

Może jestem laikiem ale myślę o przeżutce tylnej, wiem że nie mam z przodu przeżutki. 

Jakaś odpowiedź na moje pytania??