Skocz do zawartości

Awaria przerzutki czy manetki ?

Myszoraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Problem polega na tym że nie mogę na manetce wbić przedniego trzeciego biegu ponieważ linka jest zbyt naciągnięta i maksymalnie mogę wbić drugi bieg. Natomiast w momencie przejścia z drugiego biegu na pierwszy słychać podwójny zeskok na manetce ( tak jakbym dwa razy nacisnął manetkę ) i linka staje się całkowicie luźna. Przeskok na manetce jest nawet wtedy gdy rower stoi w miejscu a ja tylko zmieniam biegi bez pedałowania. Nie grzebałem nic przy naciągnięciu linki itp ( jedyne co to kręciłem śrubami przerzutki żeby mi nie obcierał łańcuch ).   Jak myślicie problem dotyczy manetki czy przedniej przerzutki ? Czy może jeszcze coś innego ? 

Przerzutka Shimano Tourney 3 biegi 

manetka Shimano EF41 3x7  

Jeśli masz odgłos "dwukliku" to chyba raczej manetka, wypnij linkę z przerzutki i zobacz, jak się zachowa manetka, jeśli przeskoczy od razu z 1 na 3 to masz winowajcę. W przerzutce raczej nie bardzo ma się co zepsuć. 

25 minut temu, Myszoraczek napisał:

Nie grzebałem nic przy naciągnięciu linki itp ( jedyne co to kręciłem śrubami przerzutki żeby mi nie obcierał łańcuch ).   

przypadkiem nie za mocno wkręciłeś śrubę wychylenia ograniczającą wychylanie przerzutki ( H ) ??

39 minut temu, samuel_87 napisał:

przypadkiem nie za mocno wkręciłeś śrubę wychylenia ograniczającą wychylanie przerzutki ( H ) ??

No i w tym był problem, nie myślałem, że ta śrubka takich kłopotów może narobić. Problem rozwiązany dzięki wszystkim za rady :)