Skocz do zawartości

'Przeskakujący' łańcuch na najmniejszej zębatce

M3t3xu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Posiadam rower Northec Cayon Dr zakupiony 4 miesiące temu. Korba: Shimano Deore FC-M612 40x30x22T 175mm HOLLOWTECH II (ze strony producenta). Podczas jazdy na pierwszym przełożeniu (najmniejsza zębatka) w jednym miejscu łańcuch zamiast nachodzić bezproblemowo na ząb to wskakuje. Łańcuch dwa razy był już rozerwany oraz nie jest krzyżowany podczas jazdy. Rower ma bardzo mały przebieg więc nie jest to zajechanie.

Doświadczył ktoś podobnej rzeczy?received_416098439051027.jpeg

Jeśli potrzebna lepsza jakość zdjęcia to proszę pisać.

Dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie przerzutka przednia jest do regulacji i nie smaruj łańcucha tak obficie 

Edytowane przez polmaj
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 9.11.2019 o 16:49, polmaj napisał:

Prawdopodobnie przerzutka przednia jest do regulacji i nie smaruj łańcucha tak obficie 

Przerzutka jest uregulowana dobrze i łańcuch wyczyściłem.

Czy problemem może być 'zły' łańcuch? Ja mam Shimano Deore CN-HG54. Czy warto zakupić KMC?

Opublikowano

Może to być wina łańcucha zdalnie ciężko cokolwiek stwierdzić najlepiej idź do serwisu ,  wspominales że łańcuch ci się zerwał , masz go na spince do łańcucha ?  Ja kiedyś miałem przeboje z łańcuchem po tym jak serwisant dał spinkę 9 rzędowa , była za szeroka , łańcuchy 10 rzędowe są kierunkowe  , napisy powinny być po zewnętrznej stronie , sprawdź czy jest dobrze założony 

Opublikowano
14 minut temu, polmaj napisał:

Może to być wina łańcucha zdalnie ciężko cokolwiek stwierdzić najlepiej idź do serwisu ,  wspominales że łańcuch ci się zerwał , masz go na spince do łańcucha ?  Ja kiedyś miałem przeboje z łańcuchem po tym jak serwisant dał spinkę 9 rzędowa , była za szeroka , łańcuchy 10 rzędowe są kierunkowe  , napisy powinny być po zewnętrznej stronie , sprawdź czy jest dobrze założony 

Łańcuch jest założony na odwrót... nie wiem jak mogłem nie zwrócić na to uwagi...

Lańcuch jest na pin'ie złączony i po każdym zerwaniu rower był w serwisie, jednak oni nie widzieli problemów. To jest bardziej sklep niż serwis ale w okolicy nic nie mam lepszego.

Będę raczej kupował łańcuch KMC i napisze czy problem dalej występuje.

Opublikowano (edytowane)

Też mi w jednym serwisie odwalili taki numer podczas zmiany napędu , jeżeli nie jest rozciągnięty to  niech ci nałożą właściwie 

Edytowane przez polmaj
Opublikowano
16 minut temu, polmaj napisał:

Też mi w jednym serwisie odwalili taki numer podczas zmiany napędu , jeżeli nie jest rozciągnięty to  niech ci nałożą właściwie 

Okej, nigdy nie można ufać nikomu w 100%. Dzięki za pomoc.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

I jak ogólne wrażenia z Northec CAYON DR ? Zadowolony jesteś ? Pytam bo sie przymierzam do niego albo krossa . 

Opublikowano
W dniu 10.04.2020 o 23:15, JacekX napisał:

I jak ogólne wrażenia z Northec CAYON DR ? Zadowolony jesteś ? Pytam bo sie przymierzam do niego albo krossa

Cześć, wrażenie ogólne pozytywne. Na początku miałem lekki problem z łańcuchem ale teraz już wszystko śmiga. Rower jest lekki, wytrzymały i posiada dobry osprzęt; dla początkujących idealny. Możliwe że to tylko moje odczucia, ale nigdy nie ufałem Kross'owi i osobiście wybrałbym Northeca.

• Lubię to! 1