misiek_misiek Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Witajcie. Z racji tego że to mój pierwszy post to chciałem się przywitać i przeprosić jeśli niepotrzebnie założyłem nowy temat (szukałem podobnego i nie znalazłem). Dziękuję za wyrozumiałość. Przychodzę z następującym pytaniem. Mam starą ramę Grand Adventure i jest ona przystosowana tylko i wyłącznie pod hamulce typu V-brake, ale znalazłem u wschodnich maluszków coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/33040432924.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=7475390582&albag=86517635691&trgt=296730740870&crea=pl33040432924&netw=u&device=c&gclid=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPpUzKLqyxuRma0bt68N54AmyEBVgOLSK9WZQdRj9pjOnVSuZBTxyXkaAuNVEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Czy ktoś z was miał z tym styczność, używał, bądź wie jak to się sprawuje? Chciałbym przerobić rower na dobre hamulce hydrauliczne tarczowe ale nie wiem czy taki "konwerter" będzie spełniał stawiane mu oczekiwania. Dzięki za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
seraph Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Na tył może bym i założył, ale na przód to bym się chyba bał o widelec. Nawet jeśli by wytrzymał to pewnie wyginałby się jak wierzbowa witka. No i z braku sztywności mogą wynikać piski. Druga sprawa to ten hak wchodzący na ośkę koła między hak, a śrubę. Przecież to spowoduje przesunięcie całego koła w prawo i bez ingerencji w piastę ciężko będzie się tego pozbyć.
Ares Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Od tego typu pomysłów jest firma A2Z, która specjalizuje się w tym a nie jakieś Chińskie półgłówki oferujące coś co finalnie może spowodować, że trafisz na SOR.
Piotr78 Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 1 godzinę temu, misiek_misiek napisał: Mam starą ramę Grand Adventure To jest raczej rama stalowa, z 1 calową główką ramy, a jeśli tak to w ogóle odpuść sobie tego typu pomysły.
misiek_misiek Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Opublikowano 6 Listopada 2019 To jest raczej rama stalowa, z 1 calową główką ramy, a jeśli tak to w ogóle odpuść sobie tego typu pomysły.Prawda to że jest to calowa główka, ale na moje oko jest to rama aluminiowa ( jest lekka, a poza tym tarłem ją do gołego i wyglądała na alu). A tak zapytam co by zmieniło gdyby to była główka 1 i ,1/8 cala ?Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk
Piotr78 Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zrób jakiekolwiek zdjęcie. Gdyby to była rama z główką pod widelec 1 cal to zmienia to o tyle, że amortyzatora tam żadnego lepszego ( nawet średniej klasy ) nie zamontujesz, rower jest bez przyszłości, geometria stara, rama ( nawet jak alu - choć obstawiam wciąż stal - baaardzo niewiele ram alu ma główkę pod 1 cal ) ciężka. Musiałbyś wyłożyć kupę kasy na włożenie prawdziwych tarczówek ( piasty, tarcze, zacisk+klamka ) a to nie ma sensu do starego, niskiej klasy roweru. Jeśli chcesz poprawić hamulce to lepiej kupić dobre v brejki + klamki używane nawet ( taki komplet za około 150 pln ) i w stosunku do tanich v brejków i klamek ( jeszcze kwestia czy masz klamkomanetki ) poprawa będzie bardzo, bardzo wyraźna. Ewentualnie hydrauliczne magury hs22 lub hs33 ( też używki ) za około 150-200 pln komplet
misiek_misiek Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Opublikowano 6 Listopada 2019 Zrób jakiekolwiek zdjęcie. Gdyby to była rama z główką pod widelec 1 cal to zmienia to o tyle, że amortyzatora tam żadnego lepszego ( nawet średniej klasy ) nie zamontujesz, rower jest bez przyszłości, geometria stara, rama ( nawet jak alu - choć obstawiam wciąż stal - baaardzo niewiele ram alu ma główkę pod 1 cal ) ciężka. Musiałbyś wyłożyć kupę kasy na włożenie prawdziwych tarczówek ( piasty, tarcze, zacisk+klamka ) a to nie ma sensu do starego, niskiej klasy roweru. Jeśli chcesz poprawić hamulce to lepiej kupić dobre v brejki + klamki używane nawet ( taki komplet za około 150 pln ) i w stosunku do tanich v brejków i klamek ( jeszcze kwestia czy masz klamkomanetki ) poprawa będzie bardzo, bardzo wyraźna. Ewentualnie hydrauliczne magury hs22 lub hs33 ( też używki ) za około 150-200 pln kompletOk. Dzięki za radę. Pozdrawiam.Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie ma w zasadzie znaczenia z czego jest zrobiona i jaką ma główkę ta rama. Finalnie lepiej i bezpieczniej będzie poszukać odpowiedniej ramy i widelca. Jak mawia klasyk "biednego nie stać na tanie rzeczy". Chcesz pojeździć na czymś w miare sensownym to nie "dziaduj". Tym bardziej na bezpieczeństwie.
Kruk Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Ja tylko dodam, że ten patent od A2Z noo jest dość drogi jak idzie do takiej ramy ale to jest chyba jedyne sensowne wyjście w tej sprawie. Przeluka jasno napisał, nie warto dziadować, dzisiaj ramy nie są aż tak drogie jak kiedyś, zwłaszcza aluminiowe i pod 26 cali https://allegro.pl/oferta/adapter-hamulca-a2z-dm-uni-do-ramy-bez-mocowania-7374241997?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQiAno_uBRC1ARIsAB496IV5Nn9Zsaz0EjvqTiql8v_YAWL41N5VZgfr_2Pf-F3EgCA2B3quQboaAixIEALw_wcB
misiek_misiek Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Opublikowano 7 Listopada 2019 Ok Panowie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi jak i podpowiedzi. Pozdrawiam i temat do zamknięcia.Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk
maras52 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Miałem ten sam dylemat, przód wsadziłem stary szrot pod tarcze, a tył dospawalem mocowanie z płaskownika 4mm. Przejechało 3k km bez żadnych niepokojących objawów. Fotki w moim temacie o 26” Z tym że miałem stalówkę, do alu też można dospawac lecz wypadałoby znać rodzaj stopu ramy. Także wszystko się da zrobić z głową. 1
Rekomendowane odpowiedzi