Skocz do zawartości

Rama Scott Gambler

Pemower

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem zainteresowany kupnem Scotta Gamblera znalazłem ramę za 650 zł tylko nie pokoi mnie małe pękniecie na wahaczu oraz w gniotka dosyć dużą, Warto kupić czy nie ?

Treść ogłoszenia oraz Zdjęcia

"Witam! Na sprzedaż leci ukochana przeze mnie rama Scott Gambler, którą sprzedaję gdyż przesiadłem się na większą, która mi bardziej leży.. Rozmiar "Gabrysi" to M, nosi normalne ślady użytkowania, lecz tak czy owak prezentuje się znakomicie, oprócz tego posiada wgniot na jednej z tylnych rurek co pokazałem na zdjęciu, nosiła również mikro pęknięcie na wahaczu w okolicy suportu, został tam położony spaw (widać na zdjęciu) i problem został na dobre zażegnany. W ramie wymieniłem wszystkie łożyska i od tamtej pory niewiele jeździłem- godna praca i zero luzów. Do ramy dodaję: adapter pod tarczę 160mm, stery, tuleje montażowe pod foxa (prawie nowe), sztycę, oś..."

Bez tytułu.jpg Bez tytułu.jpg Bez tytułu.jpg
Opublikowano

Mam znajomego który ma tą samą ramę właśnie. Rower był w wypożyczalni w Holandii i nieźle dostała, mimo to działa, także te ramy są solidne. Nie mniej mnie ten wgniot odrzuca od zakupu, pod naklejką( ciekawe że tam akurat jest naklejka :D ) może być ładne pęknięcie.

Ja bym jej nie kupił, chyba że zdjąć kolor, zobaczyć gdzie są pęknięcia, pospawać, na nowo pomalować.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kruk napisał:

ciekawe że tam akurat jest naklejka :D ) może być ładne pęknięcie.

Tym bardziej,że naklejka była naklejona "Po" wypadku.(naklejka jest nienaruszona) "Przypadek? Nie sądzę "

Najważniejsze,to wgięcie/uszkodzenie jest na tylnym trójkącie,co może zmienić geometrie. 

Dla mnie to złom,który ktoś rozkręcił,żeby nie było widać wad,a wystarczy założyć koło i sprawdzić czy jest prosto 

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie.

To stara rama, katowana na pewno, a wgnioty i pęknięcia o tym świadczą, 

Pamiętam przysłowie:

"chytry dwa razy traci"

Trafiają się perełki fakt, ale to to nie jest perełka :D 

chcesz ? kup. Ale potem nie miej pretensji że tak jawne wady w ramie, które każdy opisywał okazały się jednak być poważnymi wadami, bo koleś chce złom sprzedać. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kupiłem ją ale pod naklejką nic nie ma koło siedzi prosto i po paru dniach latania na niej jak na razie nie ma problemów wiec zobaczymy w przyszłości co się będzie działo z nią na pewno będę informował. Pozdrawiam

image2.jpeg
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Pemower napisał:

Kupiłem ją ale pod naklejką nic nie ma koło siedzi prosto i po paru dniach latania na niej jak na razie nie ma problemów wiec zobaczymy w przyszłości co się będzie działo z nią na pewno będę informował. Pozdrawiam

image2.jpeg

Nie rozumie po co robić wątek,czy kupić,jak w chwili zakładania, rower pewnie był już poskładany. 

No chyba,że we środę pytanie od razu kupione i poskładane i teraz parę dni jeżdżone.Dobre ;) 

Tak z ciekawości ile dałeś,że cena odebrała Ci rozum?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wydaje mi się że nie poszukaj czegoś lepszego i nowszego.

Opublikowano

Obudziłeś się jak miś po zimie :P Dawno tą ramę już kolega  kupił. 

Opublikowano
W dniu 10.11.2019 o 14:30, Accent_Szaj napisał:

Nie rozumie po co robić wątek,czy kupić,jak w chwili zakładania, rower pewnie był już poskładany. 

No chyba,że we środę pytanie od razu kupione i poskładane i teraz parę dni jeżdżone.Dobre ;) 

500zł

Opublikowano
W dniu 10.11.2019 o 14:30, Accent_Szaj napisał:

7 listopada kupiłem i 10 juz latałem na nim, i do dzis nie ma problemu oprócz doboru łożysk do sterówki na amortyzator taper bo żadne łożysko nie pasuje :( i musi być wsadzone tylko na jakieś 2mm ale luzów nie ma dużych minimalne są

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Pemower napisał:

nie ma problemu oprócz doboru łożysk do sterówki na amortyzator taper bo żadne łożysko nie pasuje :( i musi być wsadzone tylko na jakieś 2mm ale luzów nie ma dużych minimalne są

Odnośnie nietypowych sterów @Kruk do tablicy proszę xD 

14 godzin temu, Pemower napisał:

7 listopada kupiłem i 10 juz latałem na nim

I 10 piszesz,że po paru dniach latania .Oj plątasz się w zeznaniach xD 

Ale.... za 500 ramę wartą 6k jako nowa to może i warto.Jak by nie było, to przecież full,więc zawsze w najgorszym wypadku zmienisz tylny wahacz i śmigasz

Zrób temat w nasze rowery i więcej fotek ;) z chęcią bym pooglądał

Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:
13 minut temu, Pemower napisał:

nie ma problemu oprócz doboru łożysk do sterówki na amortyzator taper bo żadne łożysko nie pasuje :( i musi być wsadzone tylko na jakieś 2mm ale luzów nie ma dużych minimalne są

Odnośnie nietypowych sterów @Kruk do tablicy proszę xD 

Ojjj bez przesady kurcze, nie jestem encyklopedią :P

Jeśli są to jakieś nietypowe łożyska to trzeba je po prostu pomierzyć, ile mieć powinny z zewnątrz i wewnątrz.

Cane creek ma dużo łożysk w nietypowych rozmiarach do dostanie np, tutaj :P 

https://www.cyklomania.pl/akcesoria,c129,s3.html?order=c

A prawdopodobnie to te stery są:

https://allegro.pl/oferta/fsa-orbit-1-5-r-edition-na-1-1-8-stery-maszynowe-8545283523

• Pomógł 1
Opublikowano

od razu napiszę że jeśli Ci się cena łożysk nie podoba, to pamiętaj że tona tamte czasy jedna z najdroższych ram, i części do niej będą drogie lub nietypowe i drogie :)

Drogi rower = drogi serwis

Opublikowano
W dniu 3.12.2019 o 22:54, Kruk napisał:

Ojjj bez przesady kurcze, nie jestem encyklopedią :P

Jeśli są to jakieś nietypowe łożyska to trzeba je po prostu pomierzyć, ile mieć powinny z zewnątrz i wewnątrz.

Cane creek ma dużo łożysk w nietypowych rozmiarach do dostanie np, tutaj :P 

https://www.cyklomania.pl/akcesoria,c129,s3.html?order=c

A prawdopodobnie to te stery są:

https://allegro.pl/oferta/fsa-orbit-1-5-r-edition-na-1-1-8-stery-maszynowe-8545283523

Tylko ze mi są potrzebne stery z 1/5 na taper a nie z 1/5 na 1i1-8

Opublikowano
25 minut temu, Pemower napisał:

Tylko ze mi są potrzebne stery z 1/5 na taper a nie z 1/5 na 1i1-8

Potrzebujesz Taper'y czyli 1,5" na 1i1/8

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Potrzebujesz Taper'y czyli 1,5" na 1i1/8

1/2 na taper do tekiego amorka rockshox 30 silver bo w domu mam redukcje z 1/2 na 1i1-8

Opublikowano

czekaj...do ramy DH gambler chcesz dać amor RS XC 30 ? 

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

czekaj...do ramy DH gambler chcesz dać amor RS XC 30 ? 

jak narazie tak bo nie mam kasy na cos lepszego

Opublikowano

łoo Panie :D podstawowy amor do XC chcesz do ramy DH, nieźle :D 

Ale wracając.

Te stery mają łożyska 2 tapered czyli 1,5 cala tak aby do ramy pasowały. Wystarczy na dole nie dać adaptera pod 1 i 1/8 cala tylko pod 1,5 cala bieżnie i powinno śmigać. Chyba że łożysko będzie jakieś nie typowe.

Opublikowano

Co z tymi fotami? 

W dniu 7.12.2019 o 23:43, Pemower napisał:

jutro ci wysle zdj jak to wyglada

Opublikowano

Dobrę,ale bym się nie zdziwił xD 

W dniu 7.12.2019 o 23:42, Kruk napisał:

podstawowy amor do XC chcesz do ramy DH, nieźle :D

Opublikowano

już pędzę do garażu robię wypadło mi z głowy

Takie tam na szybko ale w wolnym czasie postaram się zrobić oddzielny wątek 

Jak widać na foto piasta to novatec db042sb na os 9mm przerobiony pod os 12, tak wiem może jest to głupie ale po co wydawać 400/700 zł na piastę polak potrafi 😂😂😂 Jest tu nie wiele fuszerek jak na ten moment ale kto wie co będzie niedługo 😃

8C6E1737-266D-46D0-B46A-8A60C58F4957.jpeg 40F7EF37-8A4F-4498-924C-C253580D4A5B.jpeg CDE0489F-98CD-4676-9417-6E2FDD334EB2.jpeg CC8C171F-1408-4C8D-BA48-A8FF114FA6DA.jpeg 8EE1CF2F-EAE4-49A2-99CB-165BFCD06682.jpeg 6348591E-FAB4-44A9-85D3-852F056B7781.jpeg 256D4371-EA46-4C06-880F-CEE2815ED683.jpeg E2B49D36-7F66-4E9F-AFF9-EFA43BB25403.jpeg 7370C892-061E-459D-909E-FF3FA9DF0204.jpeg
Opublikowano

Zdjęcie 4, masz uszkodzoną oponę w tylnym kole :)

Ogólnie niezły cudak :D