Skocz do zawartości

UPGRADE Trek Superfly 5 (2017)

il.ek.tro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ahoj!

To mój pierwszy post na Szajbaju - jeśli nie ta grupa to przepraszam).

Moja maszyna to Trek Superfly 5 (2017): Specyfikacja. Z istotniejszych zmian w stosunku do wersji ze sklepu to tylko kaseta CS-M771-10 (mam 11-32T i 11-36T).

Dla mnie skończył się sezon, przesiadam się na kańki, a rower czeka na lepszą pogodę - mam więc trochę czasu żeby coś poprawić, coś wymienić, a może i coś się nauczyć i przy nim trochę samemu pomajstrować...

W końcówce tego sezonu zajechałem napęd. Po przejechaniu ok. 4500 km zaczął mi przelatywać łańcuch w ustawieniu 11T z tyłu i 36T z przodu. Wymieniłem łańcuch (był rozciągnięty), wymieniłem kasetę (nie wiem czy potrzebnie, tym bardziej że w maju wstawiłem nową 11T do dotychczasowej kasety, a reszta kasety nie wyglądała na mocno zużytą). Trzeba jeszcze wymienić 36T z przodu, bo zęby już spiłowane...

I tu się pojawia problem. Korba to Race Face Ride 36-22. W zeszłym roku zmieniana była 36T. Ciężka sprawa, bo trwało to 3 tyg. - specjalnie dla mnie zamawiana zębatka, droga pierońsko ale w serwisie wymienili (zresztą nie na wersję Ride tylko Turbine, ale o tych samych parametrach). Po wspomnianych 4500 km zmieliłem ją znowu i jestem w punkcie wyjścia.

Czy to normalne że taka zębatka po 1,5 sezonu jest na śmietnik? Czytałem po internetach, że to nie jest jakaś budżetowa korba.

Czy jest sens szukać jakiegoś tańszego w eksploatacji zamiennika całej korby, czy lepiej pozostać przy obecnej, czy może jeszcze inaczej - poszukać i zainwestować w korbę jeszcze solidniejszą (zapewne  może i droższą)? Wielkiego wyboru nie mam (co również potwierdził mi mój serwis): chcę mieć 2s z przodu (a dodatkowo 36T to max na co mi pozwala kształt widełek w ramie mojego bydlaka) i na razie zostaje 10s z tyłu.

A może pozostać przy szkielecie obecnego Race Face i poszukać tylko zębatek?

To tyle na wstępie - temat mojego bydlaka tej zimy na pewno będę rozbudowywał, bo mam trochę jeszcze innych planów, ale od przodu napędu chciałbym zacząć. Pozwolicie że wszelkie informacje dla Was potrzebne uszczegóławiać będę w kolejnych postach.

il.ek.tro

Edytowane przez il.ek.tro
Opublikowano

Ano drogie. W cenie tej turbinki miałbyś całą korbę shimano deore ...

Szukałbym osobiście korby z popularnym rozstawem śrub 104/64, z dostępnymi tarczami. Twoja Race Face ma też rozstaw 104mm i gdybyś chciał wsadzić shimanowską tarczę 36T to możliwe, że musiałbyś to i owo podszlifować ... cena 44zł cirka ebaut. 😉

Opublikowano
8 godzin temu, ahaja napisał:

Ano drogie. W cenie tej turbinki miałbyś całą korbę shimano deore ...

Szukałbym osobiście korby z popularnym rozstawem śrub 104/64, z dostępnymi tarczami. Twoja Race Face ma też rozstaw 104mm i gdybyś chciał wsadzić shimanowską tarczę 36T to możliwe, że musiałbyś to i owo podszlifować ... cena 44zł cirka ebaut. 😉

Dokładnie, pasują plug and play blaty Shimano, mogą wymagać drobnego kosmetycznego spiłowania, ale nie muszą.

Opublikowano

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Ponieważ chyba nie będzie mi się chciało bawić w szlifowanie (nie bardzo mam narzędzia do tego), będę szukał albo tarcz oryginalnych RF albo zamiennków, których nie trzeba szlifować. Chyba, że może znacie modele tarcz, które pasują bez korekt.

Opublikowano

Odpowiedź na pytanie masz wyżej. Porównaj sobie budowę swojej tarczy do modelu deore 36T (104mm). Może trzeba popracować nad 0,5mm, a może nie ... całe 15 minut 'roboty'.

Jeśli nie chce się Tobie sprawdzić tego za 1/10 ceny to musisz zagłosować swoimi biletami na tarczę rejsowego fejsa ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawa korby stanęła na tym że RF Ride (22-36T) zamieniłem modelem Szymano Deore FC-M6000-2 (26-36T). Zobaczymy jak będzie z trwałością w przyszłym sezonie. Jak się może gdzieś pojawi tarcza 36T od RF (albo Ride albo Turbine) w dobrej cenie, to dokupię - będzie w razie czego zapasowa korba ;)

Opublikowano (edytowane)

Kolejnym etapem mojego zimowego upgrade'u będą koła. Docelowo koła mają być nowe (albo zaplatanie gdzieś albo gotowy komplet) pod sztywne osie.

Obecne koła to Bontrager Mustang Elite z piastami Bontragera na QR. Prawdopodobnie nic w ich piastach się nie uda zmienić.

Z przodu w amortyzatorze nie mam otworów na osie przelotowe, koło jest osadzane jak na zdjęciu. Szerokość 100 mm. Jak dobrze rozumiem tu sztywna oś w tym momencie nie ma racji bytu. Docelowo rozważam inny amortyzator z oczkami thru axle. Ale teraz podpowiedzcie mi proszę, czy ja dobrze rozumiem system DT Swiss RWS - zakładamy, że mam potencjalne nowe koło z piastą pod oś sztywną fi=15 mm. Czy za pomocą RWS'a jest możliwość stosowania tego koła w obecnym amortyzatorze? (pomijam brak sztywności, chodzi mi tylko o tymczasowe używanie nowego koła do czasu nowego amortyzatora).

Z tyłu w na końcach trójkątów mam takie czarne adaptery Treka (W318006). Tutaj, zgodnie z tym co mi podpowiedział jeden z forumowiczów, zastosowałbym adaptery Treka W432352 i jak dobrze rozumiem tu sztywna oś w tym momencie ma rację bytu - czyli potencjalne nowe koło z piastą pod oś sztywną fi=12 mm po prostu mocuję na osi przelotowej i temat jest zamknięty?

Podpowiedzcie jak się za to wogóle zabrać?

IMGP5794.JPG IMGP5797.JPG

Edytowane przez il.ek.tro