Skocz do zawartości

Moje Cannondale F500

Unipes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od dwóch lat zacząłem bardziej interesować się rowerami. To znaczy bardziej starymi i dawanie im nowego blasku. Tak zakochałem się w rowerach Cannondale. Zakupiłem kilka egzemplarzy. Ponad rok temu zakupiłem Cannondale F500 caad 4. Rower był na starych oryginalnych podzespołach. Przez rok czasu szukałem używane osprzęt XT. Warunek był jeden używane w doskonałym stanie a budżet nie może przekroczyć 2000 zł. No i się prawie udało na dzień dzisiejszy wydałem 1600 zł (razem z rowerem) . Pozostało mi jeszcze wymienić korbe ale myślę o nowej. Efekty mojej pracy można zobaczyć na zdjęciach. Posiadam jeszcze Cannondale Super v700 i Jakylla. Ramy są w doskonałym stanie, powłoka lakierniczy posiada kilka drobnych rysek ledwie zauważalnych. Dlatego myślę czy odbudować je do stanu oryginalnego. Jest to duże wyzwanie że względu na ograniczenia nowych części. Jeśli posiadacie wiedzę gdzie można kupić oryginalne części i osprzęt do tych modeli proszę o pomoc i informacje. A może lepiej na nowych nowoczesnych podzespołach klasy XT lub XTR. Co o tym myślicie? 

IMG_20191103_154449.jpg IMG_20191103_154617.jpg IMG_20191103_154501.jpg IMG_20191103_154510.jpg IMG_20191103_154610.jpg IMG_20191103_154457.jpg IMG_20191027_191155.jpg IMG_20191027_191152.jpg

• Lubię to! 4
Opublikowano

Rowerki fajne, mnie zawsze ciekawiły head shock'i  i tym podobnym konstrukcje. 

Szczerze, ja bym nie szukał oryginalnych części, wydasz o wiele więcej na takie jak idzie o jakieś XT czy XTR niż za nowe XT czy XTR często jak idzie o stan nowy.

Ja bym po prostu dał osprzęt w miarę świeży czyli napęd 10 :)

Opublikowano (edytowane)

Czasami na pewne rzeczy nie patrzy się pod kątem pieniądza. Gdy spoglądam na nie myślę sobie ze fajnie by było dać im to gdy były nowe. Dać im to co dostały z fabryki. Jeszcze raz widzieć je tak jak 15-20 lat temu stały w sklepie. Temat jest o tyle trudny że ciężko znaleźć nowy osprzęt który był produkowany w tamtych latach. Dlatego pytam czy to jest jeszcze realne. 

Edytowane przez Unipes
  • Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, Unipes napisał:

Czasami na pewne rzeczy nie patrzy się pod kątem pieniądza. Gdy spoglądam na nie myślę sobie ze fajnie by było dać im to gdy były nowe. Dać im to co dostały z fabryki. Jeszcze raz widzieć je tak jak 15-20 lat temu stały w sklepie. Temat jest o tyle trudny że ciężko znaleźć nowy osprzęt który był produkowany w tamtych latach. Dlatego pytam czy to jest jeszcze realne. 

Tylko na aukcjach raczej, wątpliwe jest byś znalazł jakiś sklep lub kilka, który trzyma osprzęt z minionych lat w kartonach.

P.S.

Imponująca kolekcja.

Opublikowano

Trzeba szukać na allegro czasem zdarzają się leżaki magazynowe jak ja np. kupiłem piastę przednią nową Shimano stx rc, manetką  750 XT, klamki hamulcowe i komplet v-breakow  XT 739. Jest to do zdobycia nadal ale ceny sa wyższe od nowszych części aktualnie sprzedawanych. 

Opublikowano

A są jakieś strony zagraniczne specjalizujące się w częściach do Cannondale? 

Opublikowano
52 minuty temu, Unipes napisał:

A są jakieś strony zagraniczne specjalizujące się w częściach do Cannondale? 

Nie znam takich stron, wątpię, by ktoś się zajmował tylko jedną marką rowerów.

Szukaj na ebayu, starszych części.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo mi się podoba twoje hobby.

Masz podejście jak do samochodów,ale nawet tam nie przykładają(aż tak bardzo) wagi do 100% czystości.Tam gdzie nie widać, używają nowych serii części,stylizowanych na retro.Może tędy droga?

Opublikowano

To też ciekawe rozwiązanie. Napewno oryginalne stare części dają większą wartość posiadania takiego roweru. Z drugiej strony nowe nowoczesne dają większy komfort użytkowania roweru. 

To też ciekawe rozwiązanie. Napewno oryginalne stare części dają większą wartość posiadania takiego roweru. Z drugiej strony nowe nowoczesne dają większy komfort użytkowania roweru. Podjąłem decyzję Super V700 zbuduje na nowych rozwiązaniach napęd oparty na XT M8000 2x11. Układ chamulcowy również na XT. Suport HollowTec II. Stare części zachowam. Wczoraj moja kolekcja Cannondale powiększyła się o model super X full carbon. 

IMG_20191117_125401.jpg IMG_20191117_125414.jpg IMG_20191117_125325.jpg IMG_20191117_125335.jpg IMG_20191117_125438.jpg
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj

Kibicuje, zacna kolekcja.

Mam szajbę na punkcie C i to z powikłaniami, typ handmadeinusa.

W tym roku kupiłem 5 sztuk i kilka w częściach. 

Godziny na przeglądaniu ogłoszeń dziennie, nie korzystam z facebooka itp. więc czas jest.

Średnio wychodzi 100-200 zł za kilo 😉 i stwierdzam, że łatwiej jest kupić w specyfikacji fabrycznej klasyka od czekania aż ktoś wygrzebie stare rarytasy i zechce sprzedać. 

Udało mi się trafić scalpela 2008 z jeszcze fabrycznym łańcuchem, że przymiar nie wpada, ale taka okazja to raz może dwa na rok.

Kilka sztuk przywracam do stanu jak z katalogu lub tak by latami produkcji się zgadzały podzespoły, a inne składam by dawały max frajdy z latania.

Do rz140 z 2010 przeszczepiam napęd z najwyższego modelu tegorocznego x-caliber to co zostanie przekładam do kolejnego chyba rz120

Taurine składam z najlżejszych części jakie znajdę, f400 jest na zimę w nim kończą życie napędy, gemini dh waży 18kg po swiętach będzie jeszcze kilo więcej, f4  rozmiar s jest idealna na pumptrack, kolarzówki to osobny temat...

Wszystko udaje mi się kupować w kraju ale widzę, że najlepsze ceny mają Szwajcarzy oraz Holendrzy, a gdy problem z jakąś częścią do zabytka to niestety tylko ebay usa. 

Trafiłem na to forum w poszukiwaniu pomocy związanej z serwisem bo przy takiej ilości headshok i lefty przymierzam się do skompletowania narzędzi i samemu to ogarnąć, poligon do nauki jest, przydała by się jeszcze dobra rada kogoś kto ma podobną przypadłość.

Zabieram się merytorycznie do wrzucenia posta o kolekcji, problemach, troskach i doświadczeniach z nią związanych.

Cieszę się, że jest nas takich więcej .

Pozdrawiam!

Opublikowano

Projekt cannondale v700 zakończyłem na nowych częściach w wysprzedazach cały napęd XT M8000. Efekt na zdjeciach

IMG_20191208_213415.jpg IMG_20191208_213521.jpg IMG_20191208_213733.jpg

Dokupilem jeszcze do swojej kolekcji cannondale Super x i nowiutki z wyprzedaży supersix Evo. 

IMG_20191211_122953.jpg IMG_20191211_122943.jpg IMG-20191208-WA0003.jpeg
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam muzeum z 26 calowcami Cannondale 

A tak poważnie to przydomowych warsztacik z moją kolekcją 

Opublikowano

Fajna kolekcja. Widać że koło 26 cali nie umarło. To jest sztuczne nakręcanie żeby przechodzić na koło większe. 

Opublikowano

Nie umarło bo to tylko 1,5 cm mniejsze od 27,5 cala a to praktycznie nic dla kogoś kto jeździ bez ścigania :) A po drugie ramy i komponenty 26 są teraz tanie :D jak się uda to można wyrwać nówkę ramę -leżak za grosze :)