Skocz do zawartości

Przerzutka 10s + kaseta 8/9s

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem wymienić kasetę w moim rowerze(kross level b1) z 8-rzędowej na 10_rzędową shiamno deore. Mam piastę tylną  JOYTECH D142DSE i podobno można na nią założyć 10-rzędową kasetę. Czy będzie pasowała? Głównie chodzi o wymianę przerzutki na shiamno deore m6000, która nie obsługuje 8-rzędowych kaset, więc muszę ją wymienić. 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale będziesz musiał wymienić cały napęd  , łącznie z korbą i przerzutką przednią 

https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-deore-m6000-2x10rz,id9586.html  

Bądź stworzysz napęd 1 X10  na bazie kasety  Hg 500 11-42 , manetki tylnej deore 10 rz ,przerzutki deore m6000  dowolnej korby ht i dokupieniu zębatki narrow wide będzie trochę taniej 

Edytowane przez polmaj
Opublikowano (edytowane)

Kurcze, chciałem tego uniknąć. A dłuższy łańcuch nie załatwi sprawy? Potrzebuje przerzutki ze sprzęgłem a deore jest podobno bardzo dobra. Mechanizm korbowy to https://www.msport.com.pl/product-pol-26459-Mechanizm-korbowy-Shimano-Tourney-FC-TY301-42-34-24-170mm.html?rec=102853201  24-34-42T na pewno nie da rady obsłużyć? Przy wymianie mechanizmu korbowego przerzutki i supportu będzie dodatkowo około 500zł 

Edytowane przez Kolarz123
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem shimano acera m360 8rz w rowerze kross Level 2.0. Czy będzie działać przerzutka deore m6000 10rz z manetką i kasetą 8 rz? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam  

Opublikowano (edytowane)

A jak założę manetka srama?

Edytowane przez Huberto20
Opublikowano

manetki Shimano 7,8 i 9 z przerzutkami Shimano 7,8 i 9 można miksować.

manetki Shimano 10 z przerzutkami Shimano 10 i 11 można miksować.

manetki Sram 9 z przerzutkami Shimano 10 można miksować.

Opublikowano

W necie  chodzą takie słuchy o Shimano Zee , ale już jak chcesz zakładać manetkę sram to lepiej poszukać X7 bądź x9 9 rzędowej 

Opublikowano

Kolega miał zee na 8 rz kasecie i manetce x4 i dzialalo. To czemu ma nie działać deore? 

Opublikowano

Skoro wiesz że będzie działać to po co pytasz ? Zresztą po co ci ta przerzutka na 8 rzędowej kasecie 

Opublikowano

Bo acera lata strasznie A nie mam tyle pieniędzy żeby kupić kasetę i reszte

Opublikowano

Póki działa nie ruszaj , i stopniowo kupuj na co cię stać , np przerzutkę i manetką pod 10 rzędów , w później kasetę i łańcuch , na końcu korbę   ,  oczywiście to moje zdanie , ja bym nie kombinował bo zapłacisz z czasem podwójnie 

Opublikowano

Setki razy pytano o to na forum. Trzeba to w końcu uporządkować.

Opublikowano
3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Setki razy pytano o to na forum. Trzeba to w końcu uporządkować.

Oj,tak poradnik kompatybilności by się zdał :) 

Opublikowano

Wiem,ale ludzie nie wiedzą dlaczego to będzie,a tamto nie będzie.

Czasem producent też piszę,że nie będzie działało,tylko po to,aby zarobić na całej grupie ;)

Najważniejsze jest wytłumaczenie ludziom na czym polega system DynaSys i dlaczego nie założą przerzutki Shadow+ pod manetki 9s i mniejsze

Opublikowano

To prawda, wiele osobom albo nie chce się szukać, albo nie potrafią tych tabeli skumać, albo uważają że "aaa co oni pier...niczą".

Shimano wiele razy pokazało że niby nie pasuje a pasowało, baa nawet lepiej działało jak łańcuchy 11 na napędach 10.

Nie mniej są pewne rzeczy których się nie przeskoczy jak łączenie 9 shimano z 10 shimano,po prostu się nie da i basta.

Może jak będę miał czas zrobię listę jak krowie na rowie wypiszę co i czemu się da a co nie. 

• 4 lata później...
Opublikowano

Czyli kaseta+przerzutka przednia 9s shimano nie podeszła by z przerzutką tylną shimano RD-M4120 ?

Opublikowano

Takie połączenie nie będzie dobrze działać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jaka Deorka by podziałała z 10s grupy również pod 9s (nie licząc dedykowanych pod 9s M592 oraz RD-M771)?

Opublikowano

Żadna. Od 10s zmienił się ciąg linki w przerzutkach mtb shimano.