Skocz do zawartości

Co zrobić gdy nie da się odkręcić pedała?

EjTri

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem dziś odkręcić pedały, żeby zmienić na spd. Prawy nawet szybko poszedł, a potem zacząłem z lewym.. Na początku się pomyliłem i mocno Dokręcałem. Jak już odkręcałem pękły 2 klucze. Rura metrowa nie pomogła. Oparcie pedała o krzesło też. Nie  wiem, chyba się zapiekło. Może użyć rozpuszczalnika? Godzina siłowania i nic. Bałem się tylko, żeby ramię korby nie pękło. Jak tak cisnę to w rowerze się coś nie uszkodzi? Dzięk

Spróbuj może najpierw trochę WD40 na gwint, jak to nie pomoże to zawsze możesz użyć coli (czasami pomaga). 
Ostatecznie zostanie pójść do serwisu albo próbować samemu rozwiercać i kombinować (nie polecam ale wiem, że niektórzy tak robią).

Jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby nie dało rady odkręcić po takim zabiegu:

• psikasz WD-40 i odczekujesz chociaż.30min., operację powtarzasz kilkukrotnie
  • później pedał w imadło i kręcisz całym rowerem

52 minuty temu, Shusty napisał:

• później pedał w imadło i kręcisz całym rowerem

Jeszcze lepiej zdemontować korbę z roweru i wkręcić w imadło. Lewy pedał = lewy gwint.

Zaczął bym od odkręcenia pedału od roweru. Prawdopodobnie jak będziesz tak nękał ramię to prędzej czy później złapiesz luzy w suporcie. Miałem podobny przypadek i bronią ostateczną okazało się przecięcie trzpienia od pedała, włożenia klucza nasadowego i przyciśnięcie 100kg czyli ustanie na klucz i korbie. Zanim zdecydujesz się na broń ostateczną to możesz na noc zostawić śrubę i gwint w nafcie. Nafta jest składnikiem wd40 ale kupienie pół litrowej butelki i nalanie do pojemnika jest tańsze niż użycie wspomnianego wd40. Katowanie klucza młotkiem raczej na pewno skończy się wymianą supportu. Sposób który opisałem na początku pomimo że działa powoduje utratę pedała który może się przydać do jazdy w zimę (buty spd raczej nie nadają się do jazdy w zimę ale to temat na inny post).

11 godzin temu, EjTri napisał:

Jak już odkręcałem pękły 2 klucze. Rura metrowa nie pomogła. Oparcie pedała o krzesło też. Nie  wiem, chyba się zapiekło. Może użyć rozpuszczalnika? Godzina siłowania i nic.

Jeśli pedał ma też insert na imbus to po zaaplikowaniu WD-40 spróbuj na dwa klucze.