Skocz do zawartości

Przerzutka tylna Shimano GRX 810 2x11 - współpraca z blatami 50x34

Quadic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam i pozdrawiam Wszystkich jako nowy użytkownik forum :)

Po baaaaaardzo długim okresie, wróciłem do jazdy na rowerze szosowym. Cały czas aktywnie jeżdżę MTB  /6000 - 10000 km rocznie/ ale w zagadnieniach rowerów szosowych zatrzymałem się w końcówce lat 90 - tych. W chwili obecnej mam napęd 2x11: 50-34 x 11-32 /Sh 105/. Góralem nigdy nie byłem zbyt mocnym ;) dlatego muszę się wspomagać najnowszymi rozwiązaniami techniki. W przyszłym roku wybieram się na podjazdy o długości 10, 15 a nawet 20 km ze średnimi nachyleniami od 5 do 8% ale momentami jest i 15% i 18%. Nachylenia do 10% w obecnej konfiguracji daję radę, ale ostatnio przy 14% zacząłem "wymiękać" - gdyby podjazd miał jeszcze ze 200 m to musiałbym stanąć :( Stąd zrodził się pomysł aby wymienić blaty na 46-32, jednak po wyliczeniu przełożeń tak w sumie niewiele mi to daje. Potem chciałem wymienić jeszcze kasetę na? No właśnie, żadna znana mi przerzutka tylna /szosowa/ nie obsługuje zębatek powyżej 34 a MTB nie współpracują z manetkami 105. Jakiś czas temu w oczy wpadła mi nowa grupa GRX do graveli, ponieważ tego typu rowery nie były w gestii moich zainteresowań to sobie odpuściłem. Dzisiaj odszukałem ją jednak i znalazłem jak mi się wydaje rozwiązanie mojego problemu, a mianowicie tylną przerzutkę Shimano GRX 812 2X11SGS. Daje sobie radę z kasetami do 42T i tylko kwestia jak to wszystko będzie hulać z moimi obecnymi korbami 50-34? Proszę podpowiedzcie, czy taki zestaw będzie harmonijnie ze sobą współpracował? Teoria to jedno, i tutaj mamy konsensus. A praktyka to drugie, i nie zawadzi zapytać Kogoś kto na co dzień ma styczność z tego typu zagadnieniami. Pomysł z GRX upadł

Z góry dziękuję za każdą sensowną podpowiedź

Edytowane przez Quadic
Opublikowano

812 jest do napędów 1 rzedowych i nie obsłuży dwublatu z przodu bo ma pojemność 31z.

Tapatalk'd

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Quadic