Damios Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Cześć, "Wytarł" mi się gwint w lewym ramieniu korby (Shimano RS510, 50/34, 172,5 mm). Mam dwa pytania; 1. Nie wiem za żadne skarby co mogło być tego powodem. Zalożone mam pedały Shimano SPD M-520. Na prawym ramieniu wszystko jest okej. Lewe w pewnym momencie zaczęło mi się luzować aż w pewnym momencie wypadł pedał i już nie jestem w stanie go wkręcić. Gwint jest dosłownie płaski. Czy mogło być to spowodowane za słabym dokręceniem pedału? Czy jakiś inny powód? 2. Co mogę z tym zrobić? Czy w serwisie rowerowym powinni być w stanie wymienić gwint? Z tego co patrzę to raczej ciężko będzie dorwać samo lewe ramie... Przynajmniej nie mogę znaleźć tego modelu na necie. Unikne w jakiś sposób wymiany całej korby?
Gość Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Np. https://narzedzia-macpol.pl/pl/p/Wklad-naprawczy-gwintu-prawy-1695.3-Unior/389?gclid=EAIaIQobChMIhszol8LJ5QIVSoGyCh3xigTuEAQYCiABEgIZN_D_BwE Dobry serwis rowerowy powinien Ci to naprawić.
specialized34 Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Cześć, "Wytarł" mi się gwint w lewym ramieniu korby (Shimano RS510, 50/34, 172,5 mm). Mam dwa pytania; 1. Nie wiem za żadne skarby co mogło być tego powodem. Zalożone mam pedały Shimano SPD M-520. Na prawym ramieniu wszystko jest okej. Lewe w pewnym momencie zaczęło mi się luzować aż w pewnym momencie wypadł pedał i już nie jestem w stanie go wkręcić. Gwint jest dosłownie płaski. Czy mogło być to spowodowane za słabym dokręceniem pedału? Czy jakiś inny powód? 2. Co mogę z tym zrobić? Czy w serwisie rowerowym powinni być w stanie wymienić gwint? Z tego co patrzę to raczej ciężko będzie dorwać samo lewe ramie... Przynajmniej nie mogę znaleźć tego modelu na necie. Unikne w jakiś sposób wymiany całej korby? Jesli miałeś luźne i niedokrecone pedalo to owszem to mogło być powodem, sam jak się możesz domyśleć działa tam bardzo duża siła nacisku przy nie dokreconym pedale zerwanie gwintu murowane. Ale i również że jest to aluminium a w pedale stal. A co do naprawy tego to odpuść sobie bo tylko strata czasu i pieniędzy, lepiej poszukać używki a w ostateczności zakup drugiej. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Damios Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Opublikowano 1 Listopada 2019 32 minuty temu, specialized34 napisał: A co do naprawy tego to odpuść sobie bo tylko strata czasu i pieniędzy, lepiej poszukać używki a w ostateczności zakup drugiej. Sam na pewno tego nie naprawię, nie potrafię. Natomiast sama naprawa to jaki koszt mniej więcej? Bo patrząc na cenę nowej korby tego typu to granice 500zł czyli sporo, najprościej by pewnie było kupić samo lewe ramię, ale nie mogę nigdzie znaleźć. 32 minuty temu, PrzeLuka napisał: Dobry serwis rowerowy powinien Ci to naprawić. Chyba mi nie pozostaje nic innego jak się do jakiegoś udać. Dobrze, że są szanse na naprawę w ogóle.
Damios Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Opublikowano 2 Listopada 2019 Gdyby ktoś miał podobny problem - zaszedłem do serwisu Shimano, 20 minut, 20zł i problemu nie ma. 1
Rekomendowane odpowiedzi