Skocz do zawartości

Minusowe temperatury a gumowe uszczelki

GonHex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Mam takie pytanie. Ponieważ poprzednie zaciski zakatowałem, podejrzewam że między innymi jazda na mrozie to chciałem zapytać jaka jest graniczna najniższa temperatura przy której można jeździć. Zaciski shimano mt200. Myślę że jako podstawowy model zacisków nie nadają się do jazdy na dużym mrozie a mi się zdążyło jeździć przy minus 10. 

Edytowane przez SpiderMAN
Opublikowano

Shimano raczej nigdy nie podawało takiej temperatury, nawet dla XTR;ów czy Saintów.

Opublikowano

podobno olej mineralny zamarza przy -30 stopniach C.

mnie zdarzało się jeździć przy -15, częściej od -10 - 0 i nic się nie działo, choć nie były to jakieś wybitnie długie trasy (koło 40km)

Opublikowano
Godzinę temu, raven napisał:

podobno olej mineralny zamarza przy -30 stopniach C.

mnie zdarzało się jeździć przy -15, częściej od -10 - 0 i nic się nie działo, choć nie były to jakieś wybitnie długie trasy (koło 40km)

Jeździłem przy minus 25 stopniach C i hamulce hydrauliczne na olej mineralny działały jako tako.

Twarde były jak diabli, ale hamowały, myślę, że ta powyższa temperatura może być  graniczną.

Opublikowano

Na jednym z forów ktoś chwalił się badaniami właściwości oleju shimano. Jego graniczna temperatura pozostania płynnym to podobno  - 31 stopni. 

Dla różnych producentów pewnie jest inna... 

Opublikowano

Jest duża różnica w wyjściu na rower na dwie godziny, a gdy rower stoi pod zakładem 8 godzin
Mowa o temperaturze np - 15
Przyznam że mój rower Tak stoi i nic mu się nie stało
Fakt hamulce przez to że płyn zmienia gęstość działają zmulenie to nie uległy uszkodzeniu

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o twardnienie uszczelek bo wiadomo że guma ma mrozie robi się twarda. Wydaje mi się że twarda guma i duże ciśnienie działające na tłok może wywołać uszkodzenie uszczelki. 

Opublikowano

Pewnie tak ale zobacz co napisałem
Rower stoi na mrozie po 8 h ja nim normalnie jeżdżę i nic mu się nie dzieje

Natomiast różnica może być w uszczelka h w rowerze typu np enduro gdzie masz pełne zawieszenie czesto słyszy się że damper np się zasysa lub amor szwankuje
Nie pozwolił bym by mój kellys stał no na dworze przez 8h w - 15, natomiast przejażdżka raczej mu nie zaszkodzi

Tak samo sądzę że hamulcom nic zwyczajnie nie będzie
Chyba że są to jakieś nisko budżetowe hample, wtedy może być różnie

Opublikowano

Jeździłem przy -20 i jedynie jaki był problem z hamowaniem, to mam klocki półmetaliczne, które musiałem trochę rozgrzać, by hamowanie było, bo tak to ściskałem klamkę, a metal aby się ocierał, nie hamował :)

Opublikowano

Niedługo wymyślą podgrzewane układy hydrauliczne by w - 40 sie dało jeździć, np. dla kolarzy gdzieś na Syberii :D